Streda, 3. Februára 2021, 10:06
vcera fasovala jemnostpani v robote acer swift 3, 4700u, ktory som tiez zvazoval namiesto m1, vtedy som vahal medzi amd a intel, lebo intel robia aj s 3:2 displejom a hlavne cely ten displej je lepsi, ovela vyssi jas a farby - ale zaroven pwm flicker jak hovado, co by mne az tak nevadilo kedze mavam notebooky vysvietene nafull vacsinou.
pri tom amd je jedina slaba stranka ten nizky jas.
spracovanie ak dam macbooku 10, tak aceru 8, flex displeja je vacsi, ale to by mna tak netrapilo, dal by som 9, keby klavesnica bola pevnejsia, ale prave tam mi ten flex trochu vadi, prave v strede klavesnice, kde ukazovakom mam vacsi pritlak ak ostatnymi prstami a hlavne ked palcami bucham na spacebar tak to obcas citim. mam ale tazke ruky, niekto kto sa tak neopiera o klavesnicu mozno neciti nic. Displej sa da ale vyklopit az na 180, co je mrte vyhoda ked si chce clovek napolohovat na nejakom sikmon stojane notebook tak aby bol zarovno s monitorom na stole. Pri macbooku by som privital aspon o 10 stupnov vacsi uhol otvorenia.
vcera som tam spravil fresh windows install, nakotil o365 a zial asi tam budem musiet znova nakotit acer bloatware volajaky, pretoze ten throttling zjavne nie je (len) v biose. Mal som to vyskusat skor ako som prekotil cistym windows, lebo to co jutuberi chvalili - ze notebook sa ani za tu picu nezohreje a radsej throttluje cpu, co si pri 4700 moze dovolit, tak teraz sa deje presne to co na hociakom inom windozer notebooku - na pozadi sa spusti windows module installer alebo nejaka ina picovina, a notebook startuje jak prudove lietadlo. a 10x za minutu. aj sa zohrieva viac ako vsetci jutuberi merali teplomermi, citim to na klavesnici, a to som tam len loadol nejaky stredne dlhy spreadsheet s 2700 riadkami a 25 stlpcami, akonahle som dal nieco filtrovat, tak podkuroval. cez vikend to skusim cele prekotit na "acer stock", recovery particiu som nastastie neodjebal ako mavam vo zvyku, a uvidim, ci to bude lepsie. nech to throttluje a limituje co len chce, ak to vie nejaky acer bloatware udrzat tiche a studene, lebo ten notebook nebude robit nic ine len o365 a VPNku do firemneho uctovneho systemu. na taku robotu by s prehladom mala stacit aj zakladna verzia s 4300u, ktora sa da kupit od nejakych 600-ish eur. Prave v tej kategorii je to dobry bang4buck. Displej ked postavim vedla stareho 10" acer chromebooku, ktory ma podobne hodnoty jasu, niekde medzi 240-270 nits, chromebooku namerali o nieco lepsie srbg okolo 60%, tento amd swift ma tusim menej ako 50% nameranych, tak je to zhruba rovnake na oko - a ten chromebook pouzivam roky rokuce ako spalnovy you($1) browser, v interieri postacuje, uz mozno v kancelarii ked ho bude pouzivat pri silnejsom umelom osvetleni to bude horsie, ale tak v kancli bude vacsinou pri stole s ext. monitorom.
Na filmy to urcite nie je ak niekomu vadia fialove odtiene ciernej pri kazdej tmavej scene, nie je to 100% idealny notebook na domace pouzitie, ale je to 100% idealny notebook na beznu kancelarsku robotu. 1000+ EUR by som za to dal len v pripade, ze nemam vyhnutia, a musim pouzivat Windows resp. nie som ochotny pouzivat mac os, tieto 4700u alebo tie tigerlejkove verzie s 3:2 displejom idu okolo 1100 eur, za ten peniaz by som si ja osobne radsej kupil air m1, acer by mi dal 2x vacsi disk a 2x viac ram, ale efekt neuciti nikto s 8gb ram ak na tom bude mat o365 a browser ako hlavne pracovne nastroje, ani na macu ani na windowse.
Keby som si kupoval swift, zobral by som asi nejaku verziu do 800 eur, kedy ten pomer cena/vykon je mrte dobry kauf ak niekto chce naozaj kvalitne spracovanie. Najnovsie asus zenbooky som v ruke nedrzal, tie z 2020, mozno su na tom velmi podobne, ale pytaju si viac penazi, acer swift 3 brat!