... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
Fuxxo napísal:sorry, teraz tuto tvoju logiku moc nechapem - preco by si pocitac za 4 tisic menil kazde 4 roky, oproti tomuto za 6tku a 10tim rokom?? Tie komponenty su uplne rovnake, zostarnu uplne rovnako, a o 10 rokov tu budu totalne odlisne technologie (uz o 2 generacie budes plakat ze vies dostat vyssi vykon /alebo viac jadier /alebo nizsiu spotrebu).hmm, tak toto zas mne pride maximalne uletene.. hlavne ked namiesto toho aby som kazde 3-4 roky kupoval novy pocitac za 3-4 tisic eur, kupim toto a vydrzi mi to 10+ rokov s mensimi upgradmi za ovela mensie peniaze, tak neviem co je na tom uletene, sorry![]()
ty asi zarabas zo vzduchu peniaze a nepotrebujes na to ziadne zariadenia ani nic. ved to tak funguje absolutne vsade v biznise, kamos ma kamionovu prepravu, kupi novy tahac, a zarabat mu zacne tak po 3-4 rokoch do vlastneho vacku, kym sa tahac splati, a zaplati soferov co na tom jazdia.. alebo napriklad kupis do firmy lis, alebo frezu za 500 000€, zaplati sa mozno za rok a potom zacne zarabat, to je v poriadku? nechapem tu logiku vobec.
Fuxxo napísal:edit: ten stojan za liter je ale epic fail to je pravda dopice.. co im jebe, si mam za 5000 dolarov kupit displej a opret ho o stenu ci jako?
//MPower napísal:no a ma amd nejake 28 jadrove procaky? alebo nieco co sa tomu priblizuje? a kolko ramky do toho vies nalozit? inak uplne idealne by bolo, keby sa dal kupit ten pocitac bez toho procesora o 2 litre lacnejsie, lebo ja fakt nepotrebujem 1.5TB ramky, a 8 jadier mi bude bohate stacit, skor si chcem za dva tri roky vymenit grafiku, pridat SSD, pridat ramku na mozno 128GB..Keď sa na to pozrieme globálne asi viac profesionálov využíva win PC ako MAC pri 95% trhu Windows. Lebo je všeobecne výkonnejší, dá sa lepšie prispôsobiť, nemá žiadne obmedzenia a rovnako je naň XX profesionálnych aplikácii. Ja mám MacOS aj Windows 10 a poviem ti občas ma ten MAC ako je zbytočne komplikovaný pre niektoré jednoduché úkony pekne sere, sú veci ktoré na win spravím oveľa produktívnejšie za menej času ale nechcem tu porovnávať tieto OS, každý ma svoje výhody. Mimochodom s W10 nemám najmenší problém čo sa týka nejakej funkčnosti. Skorej neskôr napíšem k tomu Macu Pro. Už teraz môžem napísať že moj PC za 2500€ je v istých veciach ďaleko výkonnejší ako ten základný MAC za 6000€. (Áno ten MAC ma predraženú Intel Xeon sracku v sebe ale aj tak..) A to je obrovský problém pre mna osobne lebo mi nedáva zmysel aby som za OS zaplatil polovičku ceny celého PC. Z toho vyplýva že výrobná cena toho základného Macu Pro je maximálne 1500$.. Apple fakt stráca zdravý úsudok o cenách a aj keď ja si rad za kvalitu priplatím všetko ma nejaké hranice. Že použili 6 rokov zastaranú a dávno prekonanu Intel X299 platformu je tiež pekný fail.. keby mali nejaký rozum tak tam dajú AMD epic ktorý by tomu dal až 64c/128t (a za menej €!) a PCIE 4.0 kde by grafika aj disk komunikovali z procesorom 2x väčšou rýchlosťou. Čiže znížili by sa latencie a SSD by dával až 5000MB/s, v Raid až 15 000MB/s a prácu profesionálov by to posunulo na nový level.. áno oproti tomu starému košu je tento nový iný svet ale ani zadaleka nie je tak dobrý ako byt mohol, skratka inovácia žiadna a výkon neponúka žiadny aký sme tu doteraz nemali. Už len to nazývať počítač pre profesionálov a dať im menší disk aký ponuka iPhone je úplne udrete na hlavu.. A to sa teším na tie príplatky za pamäte, SSD a procesor, to bude iná zábava. Koľko bude stať najvyššia konfigurácia Macu Pro, 30k? 40k? Tie 1.5TB ram bude kurva drahý špas.
Killo napísal:sorry, teraz tuto tvoju logiku moc nechapem - preco by si pocitac za 4 tisic menil kazde 4 roky, oproti tomuto za 6tku a 10tim rokom?? Tie komponenty su uplne rovnake, zostarnu uplne rovnako, a o 10 rokov tu budu totalne odlisne technologie (uz o 2 generacie budes plakat ze vies dostat vyssi vykon /alebo viac jadier /alebo nizsiu spotrebu).
Nepozeral som specs, ale ak Mpower korektne napisal, tak X299 je totaaaalne vybehova platforma. Neviem ake je primarne smerovanie tejto zostavy, ale bude to zrat a kurit. U Eplu by som sa celkom obaval (len okrajovo som zachytil predchadzajuce kauzy s prehrievanim). Plus, tvojich 10 rokov to nevydrzi, lebo v CPU je termalna pasta, ktora dovtedy strati vlastnosti (takze sa to pekne spomali) - tiez neviem ci sa tam da CPU vybrat v tychto noblesnych zostavach. X299 ma zmysel pri vedeckych vypoctoch vdaka AVX-512 instrukciam. Ci to ma vyuzitie pri grafike neviem, to nech nam MPower ozrejmi.
Ako chapem, ze si zhyckany Eplom, dosahujes s nim najlepsej produktivity, a nemas na trhu ziadnu alternativu, ale tie ceny su fakt zlodejina. A neviem co sa ti nelubi na Win10, okrem kokotskych problemov s posahanymi aktualizaciami (mam ich stopnute) sa nemozem stazovat, od prveho momentu su 10tky mega intuitivne a dobre sa mi s nimi robi (ano, dodavam ze ja robim nejaku tu beznu administraciu, tvoje zameranie ma vyssiu specializaciu)
P.S.: tomu dizajnu ala kuchynske struhadlo na syr davam 9 tanierov bolonskych s parmezanom z 10tich![]()
pablohablo napísal:asi si nikdy nepocul o macu pro potom ze nie?Ak ma clovek pocitac ako pracovny nastroj/lopatu, a jeho hlavnym pracovnym nastrojom nie je Excel, tak si kupuje pocitac maximalne na 4-5 rokov a nie na 10 rokov, idealny cyklus su 3 roky. Je jedno aky pocitac by si pred 10 rokmi kupil, dnes by to bol totalny srot. Takisto mi je jedno ci mam OSX alebo Win, nerobim a nezarabam v operacnom systeme, robim v aplikaciach. Striedavo mam macbook (momentalne 15" Late2018 6-core) a windows (naposledy X1 Carbon 4th Gen) poslednych 12rokov a je to uplne jedno, skor mam pocit ze OSX je cim dalej tym viac otravnejsi a problemovejsi ako windows, dokonca aj kostrbatejsi v uzivani, rozjebat ma ide z tohto macbooku ako veci co vo Windows chodili uplne bez problemov tu musim debugovat, byvalo to skor naopak pred par rokmi. Hlavny workstation bol a navzdy aj bude PC s Win pretoze nepotrebujem aby moj pocitac bol "cool", potrebujem hruby vypoctovy vykon a podporu peripherals, a mac za tu cenu neponuka nic moc a navyse ma milion obmedzeni v kompatibilite.
Lipo69 napísal:porovnavat stolovy pc s cnc je velmi na mieste, preco by nebolo??? je to moj JEDINY pracovny nastroj a zaraba mi na zivobytie. a kedze robim to co robim uz dost dlhu dobu a mam vdaka tomu inu klientelu tak nemusim pozerat na financie a kupovat si najlacnejsi srackovy nozik aby som ho musel za par mesiacov vyhodit a kupovat si novy lacny nozik. mozem si kupit ten najdrahsi nozik, a nechavat si ho nabrusovat kazdych par rokov, a vo finale to bude aj lacnejsie jak kupovat si stale nove noziky.taku averziu voci oknam som uz dhlo nevidel, kopec ludi potvrdzuje pozitivne skusenosti s pracou v desiatke
a porovnavat stolovy pc s CNC nie je na mieste
kuchar tiez nebude chciet noz za liter lebo si vie nan zarobit, idealne ak mas nastroj co splna potrebne poziadavky za co najmenej penazi, aby ked sa pokazi mohol hned kupit dalsi, kupovat viac kusov toho macu zrovna nevyzera lakavo
ale to nemeni nic na veci ze je kazdeho vec co si spravi zo svojimi financiami, ved ludia daju apple vediet v predajoch ci to robia dobre alebo nie
pablohablo napísal:toto si presne vystihol, akurat este u mna to je tak ze menit to nepotrebujem, stale je aktualny pocitac dost fresh, takze by to bolo hlupe, ale aspon mam cas dat dokopy financieskor to myslel tak ze investovanie do pocitaca je investicia do podnikania ako ktorakolvek ina, vies si spocitat ROI podla zvysenej produktivity, spolahlivosti a pod. Zrovna mam tiez kamarata ktory ma kamionovu dopravu a mal nejake lacne PC riesenie a ked sa mu porucal disk (ziadna redundancia, ziaden backup, RAID, etc.) tak teda sa celkom zapotil. Ked kupis kazive CNC tiez mas vypadky produktivity, meskaju zakazky, atd. atd.