Utorok, 2. Augusta 2016, 14:25
tak to uz ja neviem, na ake maximalne obdobie sa da financovat auto operakom, ale dlhsie ako 48 mesiacov to asi nebude.
Cennikova cena ta nezaujima, ked uz tak skutocna po zlavach, ale ani ta ta velmi netrapi, pretoze tam je tolko faktorov, ktore to ovplyvnia, ze to ti nevysvetli ani samotny leasingovkar, lebo on tiez nevie na zaklade coho mu niekto iny nastavil koeficienty, predpokladane zostatkove hodnoy vozidiel pri danom najazde atd.
Zalezi ci zoberies poistku od nich alebo si poistenie vybavis sam (to som bol inak prekvapeny, ze to vobec umoznuju, lebo drviva vacsina leasingoviek, ci uz na plne financovanie alebo operak ti nanuti svoje poistky, a ak chces ine, tak su tam take chutovky ako poplatok za povolenie poistit auto samostatne 250 EUR /rok a podobne, cize si dobre rozmyslis, ci sa ti to oplati.
Na X1 je akcia kde BMW dotuje poistenie (bez GAP), a ak kupis 20d alebo 20i a vyssi tak vybava za 4600 zadarmo, a nad to este predajca nieco vie dat dole.
Uplne suverenne najvacsi rozdiel ti spravi najazd, rozdiel medzi 15000 rocne a 25000 rocne je uplne ina dimenzia.
Proste na Slovensku predavat 2 rocne auto s 50k, ked 80% jazdenych aut vykazuje pri 10 rocnych autach 120k, je fakt tazky biznis.
Vacsina operakovych aut podla mna konci ako mega stocenice. Vo firme kde pracujem sa teraz menilo asi 20 Superbov, a tie auta zmizli zo Slovenska,
podla mna ich vyviezli niekam dalej na vychod stocene o polovicu, lebo tie auta mali vacsina okolo 100k po 3 rokoch.
Mne skor chyba na Slovensku Jahreswagen program, ze niekto si naspeckuje auto podla seba, ale chce ho kupit ako rocne s 20k km. Kolega z Nemecka je dokonca v polrocnom programe, kazdych 6 mesiacov ma nove auto (ale to je uz uber drahe), na leto coupe alebo cabrio, na zimu nejaky kombik alebo suv s xdrive. Lenze to je tam aj o tom, ze musis vela veci prekusnut, a obcas sa pol roka vozis v aute, ktore fakt nechces. Lenze ked odmietnes ponuku prilis casto, tak ta jednoducho vyradia, lebo o tieto programy je dost velky zaujem a je to skor BMW, co si diktuje podmienky ako ty.
pri operaku na 2 roky a vacsom najazde sa to uz nebezpecne blizi k 2% ceny auta, ale vzdy je vacsi cenovy cinitel najazd ako vek.
Pre firmy su vyhody uplne inde, pre jednotlivca su dolezite uplne ine veci, cize si treba dobre zratat, ci ti to za to stoji.
Urobit si prieskum kde sa asi bude pohybovat cena toho auta o 2 - 3 roky, casto zavazi aj farba (tu som bol prekvpaeny, ze nikto mi nedaval podmienky aku farbu, viem ze niektore leasigovky pri operakoch nedovolia take ulety ako jasno-cerveny Superb a pod. :), ci to auto po tej dobe jazdenia bude obite alebo nie, ci interier bude vyzerat ako chliev aj po vikendovom profi detailingu. ked sa divas cisto na papier, tak tie cisla pre fyzicku osobu na operaku malokomu vyjdu zelene.
Pre mna je dolezite aj financne planovanie - viem uz teraz, kolko ma to auto bude stat pocas 2 rokov, plus ratam rezervu 10% keby pri odovzdavani som to auto svojou vinou nemal uplne OK, ze suchnem niekde naraznik atd., ze sa to nevyriesi len prelestnim laku ale nieco sa bude lakovat.
A co si ja hodnotim dost vysoko je nulova starost s predajom.
Ja som clovek s nizkou toleranciou bullshitu, ludia co volaju su ale uplni exoti, co sa pytaju, ci im auto nepoziciam na tyzden, aby si ho mohli vyskusat, pripadne ze ci im to nedam na splatky, alebo nevymenim 3 rocne auto, za ktore pytam 10k za Favorit a stary karavan (real story), potom obzeraci, co "musia este do banky zohnat peniaze" - to nikdy neviem, ci ziadaju o uver alebo tam idu v lyziarskej maske, a ci im nepockam tri mesiace, lebo este nemaju zmluvu na dobu neurcitu atd.
ja viem, ze to proste patri k tomu, ked sa auto neda predat po linke znamych a rodiny a ich znamych, ale vacsinou to konci tak, ze poctive auto s plnou servisnou historiou predam pod cenu aut o 2 roky starsich s historiou "po starsom panovi z nemecka".
pozri si ponuky operaku na bmw.sk, tie cisla su tam realne, ziadne skryte dalsie poplatky ze este 3% za uzatvorenie zmluvy atd.,
takze od toho sa da odrazit, ale hovorim, pridaj k tomu vyssi najazd a vybavu a tie koeficienty rychlo narastu od nizkych jedna cela nieco k takmer dvom percentam.