Tak sa za mesiac zas nazbieralo nejakých aktivít a padlo pár 100€, takmer pri všetkom som ja robil len hrubú robotu a odbornú prácu vykonal
starynovy.
Hydroštely:
možno sa nemuseli meniť, ale pre podozrenie, že spôsobujú taký neopísateľný klepkajúci-hrkotavý zvuk na voľnobeh sa vymenili. Zvuk sa nezmenil

, teda nejaké rapídne zmeny som nezaznemanal, za studena to po naštartovaní o čosi rýchlejšie stíchne. Ale zhodneme sa, že to tomu motoru len prospeje.

- PHOTO_20160622_170950.jpg (112.62 KiB) 1863 zobrazení

- PHOTO_20160622_171003.jpg (93.7 KiB) 1863 zobrazení
Vstreky (trysky):
So vstrekmi som stareho vyčerpával už dlhšiu dobu

a konečne sme sa k tomu dokopali. Voľnobeh totižto počas zohrievania prechádzal rôznymi fázami podskakovania. Spočiatku sa to nekonečným ladením dávky dalo ako tak naladiť, aby to neskákalo pri ustálení voľnobežnej dávky, ale časom sa to zhoršovalo. Určite aj vybehaná EDC hlava robí svoje, ale vymenil som tri hlavy, a ani za tú p... to naladiť, aby mi riť nevyhadzovalo zo sedačky. Na nejaký čas som sa uchýlil k cigánčine v podobe dorazu pedálu, voľnobeh okolo 850, ale inak to nešlo. Skákalo to ako sprosté.
Išli nové trysky, pôvodný plán bol dať z MB 3.0, ale nakoniec šli originál, aby bola istota, či sú príčinou toho "luxusného" voľnobehu. Všetky boli, mimo, miesto 150bar, otvrárali už pri 135bar a tak podobne, nebol som pri tom, stary vie. A tu už bol výsledok jednoznačne poznať, prestalo sa to hádať a konečne to začalo chodiť normálne, doraz mohol ísť von. Bodaj by nie, keď to stary naladil na 150±2bar

. Takže sa ukázalo, že tá hlava nie je až tak v prdeli ako sa spočiatku zdalo. Voľnobeh fajn a ja už neskáčem. Ale reakciami sa na HDK nechytá. HDK je v procese riešenia.
Spojka:
Po chipe sa prejavila 20ročná spojka. Na 4ke na plný to vyletelo ako automat :). Občas aj na 3ke. Jazdil som s tým mesiac. Po výmene (Sachs lamela, ložisko, tanier) nešmýka a moja noha už netrpí. Neviem, čo konkrétne sa na prítlačnom tanieri kazí, ale spojka išla dosť ťažko, v kolóne ma koľkokrát už noha bolela. Po výmene krásne ľahko.
Dvojhmota:
Pri výmene spojky som dvojhmotu neriešil, ale nedalo prehliadnuť, že zub času sa na nej podpísal. Celý povrch bol zdrážkovaný a nerovnomerne zodratý (vlnovky v radiálnom smere). A samozrejme už väčšia vôľa-mäkké pružiny. Dvojhmotu by som ani nemenil, ale všimol som si, že ten divný hrkotavý zvuk, ktorý som už vyššie spomenul sa po stlačení spojky (stačilo aj jemne) vytratil. Smutne pozerám na autotechnik.sk s cenovkou 475€

. Tak niekedy na budúce. A potom som niečo hľadal a na českom bazoši, až som nechcel veriť očiam mojim, originál BMW(luk) dvojhmota, ešte nepoužitá v prepočte 110€

. Idem, riešim, píšem, overujem podľa OEM čísla, sedí. Za 4 dni doma s finálnou sumou 133€ (+pošta a slovenský poštový výpalnícky poplatok). Poobede veziem manželku a vravím jej: "Mám pre teba dobrú správu. Ušetril som 360€

". Síce kým som neotvoril balík a nepriložil starú spojku, stále ma prenasledoval pocit, že to bude nejaký ojeb, ale naozaj to sedelo. Štvrtok prišlo, sobotu som dobehol ku wincikovi. Spojku mi robil stary, tak som to už mal okukané a za 3h bolo hotovo.
Bohužial, tie divné zvuky, ktoré som si myslel, že spôsobuje dvojmota sú tam stále. Reč bola aj o ojničných ložiskách, ale nehrkotalo by to potom stále? Stačí mierny tlak na spojkový pedál a stíchne to. Nejaké ložisko v prevodovke? Vypočujte si to: