Braňo sa mi už skôr vyhrážal, že aby som motor pripravil na chip a dva týždne dozadu sa tak aj stalo.
Ako to celé prebiehalo:Všetkému zrejme predchádzalo Braňove selfstudy ako to vôbec prečítať, pochopiť a upraviť. A tu nejde o žiadne flashovanie stahnutých máp cez usb na tri kliky. Kým sme sa k tomu dostali spravil nejaký výskum na inej tds jednotke (ale bez auta). Potom sme otvorili moju, jeb, úplne iná

, tiež tds, ale staršia. Sme sa smiali, že zrejme po 92-om objavili smd súčiastky.

- Staršia TDS jednotka
- ECU_E34_tds_old.jpg (98.28 KiB) 1301 zobrazení

- Novšia TDS jednotka
- ECU_E34_tds_new.jpg (87.68 KiB) 1301 zobrazení
Epromky boli tam, stiahli sa dáta, no bolo to celé sprehádzané oproti tej novšej jednotke. Braňo to rozlúskol, upravil a nahral do novej (nepremazávatelnej) pamäte. Teda nahráš, nejde, možeš hodiť do koša.
1. pokus: chytilo, ale hneď sa to hrabalo to otáčok. Kontrola, všetko ok, program tam, ďalší štart už ani nechytil...rozišli sme sa nešťastní. Doma som hneď googlil a zistil som, že sa používali rôzne epromky v závislosti od čísla RJ (
http://www.austec.co.uk/performance-tun ... e=2500+TDS). V mojej bol čip 87C257, v tej novšej 27C256 no a ten do ktorého to nahral bol práve ten novší. Braňo objednal ďalšiu jednotku z PL, aby sme premazávatelnú pamäť. Znovu sme ale museli stiahnuť dáta z mojej, lebo to prvé stiahnutie bolo ako 27C256 a nie ako 87C257. Kedže toto ešte nie sú Eeprom, žiadne elektronické mazanie tu nefunguje. Tie šváby majú v strede okienko a mazanie prebieha v cca 30minutovom ožarovaní pod UV svetlom. Tak sa teda zmazala pamäť z tej polskej jednotky a nahrali sa upravené dáta z mojej.
2.pokus: naštartovalo a všetko v poriadku

. Trošku sme sa povozili, bolo to lepšie, ale ešte málo.
3. pokus: Braňo tomu uťal 2 násobne viac. Nooo, už to jelo, ale zas moc :), dymylo non-stop a padalo do núdzaku, kedže to pučilo 1,5baru.
4. a aktuálny pokus: Niečo medzi 2. a 3. pokusom a zdá sa že momentálne asi najlepšie.
Čo sa vlastne upravilo?: tu by som len citoval:
drivers wish aby pytal 51mg (255), dalej torque limiter, nech to zajedno ide viac vecpody pyco vole a za druhe aby tiez pustil 51, potom tam je este smoke limiter podla tlaku tak ten tiez nech pusti 51 aj nizsie nez 4000RPM kedy to uz cele umiera na tom malom turbe.. mozme dat 10% aj na QA voltage mapu.. co prida x-mg
Moje osobné dojmy:Nie je TDS ako TDS

IC, turbo, vstreky...všetko je sériové, ale ide podstatne lepšie ako klasické TDS. Zberá sa to úplne inak, predbiehanie je teraz oveľa bezpečenejšie, kedže trvá kratšie

V rámci možností toho malého turba je to lepšie odspodu a potom to sa to zberá až do 5000ot. Nie že by to aj predtým nešlo do 5000, ale nad 4 som to už ani moc netrápil, lebo už to skôr hučalo ako zrýchlovalo. Teraz sa z toho dá vyždímať aj posledný zchodnutý kôň. Dymí to (resp. nedymí) len minimálne a to buď pri nízkych otáčkach pod plynom, alebo potom začína nad 4tis, kedy už to malé turbo nestíha so vzduchom. Čo sa týka tlaku ne 3ke to tlačí do 1,4Bar, na 4ke a 5ke skoro 1,5bar, kedy to už ale padá do núdzaku. Spotreba? Neviem. zatial som na tom vyjazdil necelú jednu nádrž a čochvíľa bude druhá, tak uvidíme.
Týmto patrí môj obdiv a vďaka klubákovi
starynovy za jeho ochotu opravovať a babrať sa s týmito našimi prehistorikmi, aby nám to stále dobre jelo

. Pochopiť tú spleť hexa dát z epromky, upraviť a vedieť čo a ako upraviť....no ako sa vraví, kde jedni končia, tam iní začínajú. A vy neváhajte a objednávajte chip na mieru

. Ja odporúčam, máte istotu že to nie je žiadny powebox, ani evry, ale poctivý chip od niekoho, kto vie čo robí. BTW, Braňo, nejdeš robiť nejaký zvýhodnený set: chip + nová spojka

.
A dôkazom, že to naozaj niečo robí je posun z 11s (0-100) pre sériovú E34ku na krásnych 8s:
---------------------------------------------------------------------
MAP úprava:
Ako som už vyššie spomínal, pri tlaku nad 1,4bar, kedy je na výstupe z MAP čidla cca 4,5V to padne do núdzaku, nič priíjemné pri predbiehaní v kopci. Možné riešenia:
1.) čidlo z M57 do 2,0Bar
2.) oseknúť napätie na výstupe zenerkou 4,3V
3.) iné riešenie
1.) so nemal, 2.) som skúšal, ale bohužiaľ toto riešenie zlyhalo. Z nejakého dôvodu nepresiahlo napätie na výstupe 2,7V, čo je hodnota pri tlaku asi 0,5Bar. Možno je ten výstup z čidla tak "mäkký", že to tá zenerka proste zabila. Neviem, ja som len amatérky elektrotechnik a nie všetkému rozumiem. S tou znerkou by to malo fungovať takto:

- zenerka1.jpg (7.92 KiB) 1301 zobrazení
Takže som zvolil riešenie 3.). Vyrobil som si jednoduchý neinvertujúci zosilňovač s TL072, ktorý má mierne zosilnenie, čím som som to celé trošku posunul, no zároveň napätie na výstupe nikdy nepresiahne 4,35V, teda žiadny núdzak sa nekoná. Je to zapojené medzi výstup z MAPu a vstup do RJ. Vyzerá to nejak takto:

- graf.JPG (24.49 KiB) 1301 zobrazení
Braňo, ak som niečo poplietol tak ma oprav

.