Dnes som volal Semtexovi ohladne problemu s automatom, nakolko za posledne skoro 2 roky mi nikto nevedel poradit. Ked som volal s "odbornikom/mi" na automaty
(nemyslim tym clena Rottwa) tak mi bolo povedane ze 120C pre prevodovy olej je v pohode. Neriesil som to dalej aj ked mi to vrtalo v hlave. Ved predsa CSL na okruhu Tsukuba zahriala olej na 125C. V prevodovke nedochadza k spalovaniu, takze logicky tam taka teplota nemoze byt. Prevodovka mi nehadze ziadne chyby, motor taktiez nie...myslel som si teda, ze je to v pohode. Aj ked vzdy som mal mensie podozrenie ze to tak nema byt. Riesil som vahu vzduchu
(nepomohlo, okrem spotreby), rozne cidla, hadice, DISA klapku, unik / prienik vzduchu do/zo sania. Vsetko v pohode. Adaptacie v pohode, dlhodobe aj kratkodobe. V podstate som sa dostal do slepej ulicky.
Moj problem s vykonom / automatom sa nachadza v tejto teme :
technicke-okienko/automat-5hp19-tc-lock-up-presmykuje-menic-t91483.htmlInpa mi ukazovala po drsnejsej jazde cca 118-120C. Moj problem je ten, ze po zahriati auto strati vykon, niekedy mi nezopina menic, auto je polomrtve, 4ka a 5ka nereaguje na plyn, musim podradzovat. Prvych 15-20 minut jazdy je v pohode, potom auto strati asi vsetok krutiaci moment. Po dlhsej jazde sem tam citit smrad oleja okolo auta hlavne v lete ked su pekoty. V chladnejsich mesiacoch, kedy je olej aspon ciastocne ochladzovany prudiacim chladnym vzduchom, sa jazdilo lepsie. Ak auto postalo napr. hodinku, jazdilo znova skvele a potom bum, vykon zmizol.
Semtex sa ma opytal na teplotu v automate a bolo jasne, ktora bije. Svoje auto som mal rozobrate do skrutky, ale taka ucime sa cely zivot - pravdepodobne nepracuje termostat ktory otvara chladiaci okruh pre prevodovku. Ten som totalne prehliadol, prave koli tomu ze som sa nezaoberal teplotou automatu po tom, co som bol oznameny s tym, ze 120C je v "pohode"

Prevadzkova teplota automatu by mala byt cca 90c. 110 pri nakladacke je vraj +- strop. Vraj tieto automaty sa vedia nejakym sposobom "obmedzit" aby nedoslo k "sebadestrukcii". A co sa stane s olejom, ak sa zohreje na 120C? Predpokladam ze je z neho voda a uz davno stratil svoje chem. vlastnosti. To vysvetluje striedavy problem s vykonom po zahriadi alebo ochladeni auta.
Termostat vyzera nejak takto :
http://c1552172.r72.cf0.rackcdn.com/225095_x800.jpgJe to diel c.4 :
http://bmwfans.info/parts-catalog/E46-T ... nsmission/-----------------------------------------
Nakolko moj automat ma strop nejakych 300nm pri 3500ot a 150kw/204hp, takze nepredopkladam, aby doslo k tak vyraznemu opotrebeniu, ako napr. u dieslov. To mi potvrdil aj Semko, ze atomaty u benzinoch tolko netrpia a preziju dlhsie. Ja mam
5HP19 - A5S325Z. Tie sa pouzivali pri 325 a 330i. Starsie motory
(M52) pouzivali prevodovku od GM, ktora bola tazsia, nemotornejsia ale za to zniesla uctihodnych 360nm
(vykonovy strop neviem najst) takze predpokladam, ze tam by som sa nebal ist ani do superchargera. Mna limituje 150kw/204hp. Co sa tyka krutaku, je tam este rezerva.
Ak by mal niekto nejake info ohladne toho, kolko ten automat znesie, tak sen s tym. Zaujimave je to ze rovnaka prevodovka, aku mam ja, sa montovala aj do 330i ktora ma cez 230koni.
Rating pre tuto prevodovku je
(uz som to pisal hore ale dam to aj sem) :
Torque capacity max. torque 300 Nm at 3500 rpm
max. output 150 kW/204 bhp at 6000 rpm
Predpokladam, ze k prevodovke sa nedostane plny vykon z motora nakolko sa to prenasa cez menic a tym sa ten vykon meni (?) Pytam sa koli tomu, ze ak by som si do motora nainstaloval nejaky supercharger ktory by ma dostal na nejakych 250ps (vykonovo blizko k 330), co by sa mohlo stat ? 325 a 330 ma rozdielny hydromenic, takze ten by sa dal teoreticky prehodit do mojho auta
(z 330i).Zaujimave citanie ohladne prevodoviek v 6valcovych e46 tu :
http://www.bmwtech.ru/pdf/e46/ST034/12% ... ternet.pdfA poucenie na zaver ? Mas problem s vykonom, dochadzaju ti vsetky napady a nikto Ti nevie pomoct ? Motor nehadze ziadne chyby ale aj napriek tomu auto nechodi tak, ako ma ? Skontroluj si teplotu cez ATF v automate cez INPU a vies, kam sa mas zamerat.