Zhrnutie prvého roka:
Super. Som s tym autom spokojny, nemenil by som. Ak ano tak jedine za 335i alebo V8. Za ten rok som spravil nejakych 18.000km. Krátka recenzia:
330i je super volba ako na bezne vozenie, tak na obcasnu zabavu. V beznej premavke netreba tocit viac ako 2500ot.,
motor je tam tichy, automat si radi tak, ze pri 50tke, 60tke ma 1500ot. a v aute je ticho. Motor skoro nie je pocut ani zvonku ani zvnutra. Ked tomu ale slapnete od 4000ot. vyssie, ma charakteristicky kovovy zvuk a kazdy kuka ze odkial to ide a co to ide. Vykon rastie uplne linearne a krutak uplne staci aj tych 300Nm. V premavke sa najde fakt malo aut, ktore su rychlejsie. Nevyhoda je, ze ja som sa uz toho vykonu uplne nabazil za ten rok a chcelo by to uz 300+ HP..Ale tak to sa stane asi kazdemu
Manual vs. automat - nechcel by som uz manual. Mozno 10% casu jazdy placem, ze by bol lepsi manual, ale 90% casu si uzivam to, ze po meste nemusim radit. Da mi tolko komfortu, ze manual mi to sportovostou nema sancu vyvazit. Pre mna je jednoznacne automat +. Ked chcem, dam ho do manual rezimu a ochotne podradzuje a robi vsetko co potrebujem.
Spotreba - podla mna vzhladom na objem motora a vykon super. Ja som mal okolo 11l, a to jazdim kazde rano a vecer cez pol BA po obchvate v zapche. Vacsinu casu teda mesto. Mimo mesto sa da ist kludne aj za 7 a kto sa moc snazi tak aj menej. Nemam uplne presny prehlad toho, kolko co kedy jako zere, lebo som si nulvoal spotrebu asi len 2x za rok..Ale priemer som mal 11l/100km.
Podvozok je skor sportovy ako komfortny, a to nemam ani Mpacketovy, kt. je este o nieco nizsi. Ako pisal niekde Martin46, tieto podvozky su uz seriovo sportovo naladene. Dobra citatelnost, nestane sa, ze by ustrelil zadok ked to necakam. Oproti inym autam je ale na R18 225/40 a 255/35 dost tvrdy. Na zimakoch mam 225/45 R17 to je akurat. Pri sportovej jazde citit, ze mu chyba samosvor...(ako kazdemu autu, ktore nema samosvor

). Velmi malo sa naklana a vdaka 255kam vzadu drzi velmi dobre. Mam tam relativne makku zmes a teraz je to ovela lepsie ako predoslych 225kach na 17tkach.
Brzdy su velmi dobre, silnejsie ako vacsine aut. Vpredu 330mm, vzadu 336mm, takze asi 13 palcove kotuce..Co sa cudujem, tak vydrzia aj opakovane brzdenie a aj ked sa zohrievaju tak dlho trva, kym zacnu vadnut.
Praktickost, pohodlie - vacsinu casu jazdim v aute sam, alebo max +1 osoba. A na to mi staci uplne v pohode. Kufor akurat, nakupy v tom zoberem. Na prevazanie skrin to ale nie je, nakladaci otvor je maly. Co mi chyba v mojej vybave su drziaky na pohare. Obcas mam dost nervy, ked neviem, kam mam dat flasu. Ako som spominal vyssie, podvozok je relativne tvrdy a nie je to 7mica plavajuca na ceste. ALE vynadhradzuje si to sedackami. Vzdy ked sedim v inom aute, placem nad sedackami, ake su zle. Tu su sedacky perfektne, dobre drzia telo, sirku maju akurat a maju dofukovatelne bocnice. Takze ak chcem ist rychlejsie, dofuknem ich za 5 sekund a som v nich uplne napasovany a ked jazdim po meste tak ich o trocha sfuknem a su pohodlne. Jazdil som 3er s kozenymi zakladnymi sedackami - tie bez dofuku a bocnic. To je ako za trest na tom sediet. Nedrzia vobec, na kozi v tom lieta rit zo strany na stranu. Podla mna zle. 3er bez sportsitze by som nechcel. Iba ak by som mal velku rit, ktora by sa nezmestila do sportovych a jazdil by som vela dialnice, kde mi to je jedno. Jediny nevyhoda je to, ze sa v nich v lete poti chrbat, ale s tym sa neda nic robit, do 3er sa nedavali ventilovane sedacky..Taktiez by som nechcel trojku bez bixenonov. Troska mi chyba natacanie, ale neviem, ci sa vobec do predfaceliftovych trojek davali aj take svetla..
Interier je ergonomiou super, nemusim na nic kukat, ked chcem nieco nastavit. Vsetko vzdy najdem podla hmatu. Vela ludi hovori, ze im vrzga interier na 3er. Mne nie, je tichy.
To je v skratke asi vsetko dolezite.
Urcite kazdeho, kto by rozmyslal nad 330i budu zaujimat aj
naklady. Ja som ich mal relativne velke si myslim. Ale - mal som zaplatenu aj havarijku, ktoru vacsina ludi uz asi na autach co maju cez 8 rokov nema (800E). Okrem toho som vzdy servisoval co sa tyka mechaniky totalne vsetko a riesil som kazdu kravinu, ze uz zo mna servisaci mali aj hlavu v smutku, ked ma videli a mali hladat zvuky, ktore som pocul iba ja

Preto mam teraz auto v 100% stave, jedine co budem teraz menit su ulozenia predneho stabika. Mam vymenene vsetky naplne, preplachnuty automat s novym olejom, brzdovka, olej v motore, diferaku atd. To su vydavky, kt. by mal dat kazdy, kto si kupi hocijake auto. Uprednostnujem stav mechaniky pred upravami stylingu. Servis a mechaniku som si porobil, popritom som riesil aj styling a po roku to auto vyzera podla mna o 2 levely lepsie. Za ten rok som dal do auta na servis a upravy 3000EUR.
Servis v podstate len klasika spotrebne veci, neprekvapilo ma nic. Az pred mesiacom ked mi zacal kvapat olej cez jeden srob vdaka "odbornosti" ludi z autorizaku AutoMotiv. Cely cas som auto servisoval bud v Tempuse, kde som poznal ludi a vedel som, ze co robia, tak robia poriadne, alebo u Pata v Driftgarage, kde to budem po pade Tempusu servisovat aj nadalej.
Obcas som premyslal aj nad tym, ze dam performance packet, komplet stelovak BC alebo Bilstein, R19, celolak a pod. Teraz to vidim inac. Plasty riesit nebudem, aj ked mam uz Mpacket predny doma..kupim maximalne lipko na predny naraznik a na kufor. Znizovat by som aj chcel o nejake 3cm, ale ked idem doma do vjazdu, mam naraznik tak 2cm od zeme, takze by som ho suchal. Na chatu sa nedostanem pri zlom pocasi a zlej ceste uz teraz ani pri serii, so stelovakom uz vobec nie. Takze ostane seria. Ak by som casom musel menit tlmice, dal by som Mpacket. To je take znizenie, s ktorym sa dostanem do vjazdu..
R19 sa nebudu konat. Jazdil som na 3er s R19 a je to uz fakt dost tvrde na mna a uz teraz mi lezie na nervy, ako musim na nasich cestach davat pozor na vsetky jamy a s 19tkami by to bolo este horsie. Planujem ale ine disky. Pravdepodobne tie Breytony, ktore som chcel uz dlho. Keby nie, tak asi styling 260m z M3. Dnes som nahodil iny volant, tento ma cierny dekor a bicepsy. Vadil mi na povodnom ten strieborny dekor a tento sa drzi o dost lepsie
Nejake foto za posledny mesiac:
E34 540i 6q - LSD 2,93 25%, BC-racing, 4pot E32 750iL brakes, AMA exhaust w/ X-pipe, front strutbar, M5 sway bars, styling 21, Michelin PS4, full M-tech
E46 330ti 5q - swap M54B30, ECUGarage, LSD 3,46 25%, BC-racing, polyurethane bushings, 330i brakes, Hawk HP+ pads, HEL Performance BL, Schmiedmann headers, K&N intake, front/rear strutbar, X-brace, BBS-CH 007, Westlake 235 square setup, Sparco EVO2+, AnimalRacing consoles, stripped interior, oil cooler
daily MB GLB 2021
E90 330i EX