SurrendeR napísal:najznacnejsie na notebookoch je citit skor frekvencia ako latencia.
porovnanie: ddr3 1333MHz dava cca 12GB/s a 1600MHz dava cca 22GB/s v dual channeli (testovane na 840g1)
pri pouziti 1333MHz + 1600MHz v dual channel je vykon znacne slabsi ako pri pouziti samotnej jednej 1600MHz.. najlepsie to ale bolo pri 1600 dual
a ano, v klude chod do tej kongston z alzy.
Nemáš veru pravdu. Rozdiel vo výkone 1333Mhz vs 1600Mhz je takmer ZANEDBATEĽNÝ. A ani zďaleka nema 1600Mhz takmer 100% večšiu dátovú priepustnosť od 1333Mhz.. Rozdiel v priepustnosti tam síce je, ale pri praktickom používaní je tam minimálny rozdiel vo výkone a pre používateľa nepostrehnutelny a to aj ked používa rôzny software ktorý ťaží vyslovene s operačnej pamäte, vo večšine prípadov je tam prakticky výkon takmer identicky, nie to postrehnutelný okom používateľa :) Dokocna ak nerobíte nejaky rendering alebo nepoužívate špeciálny SW tak aj 8GB s odretými ušami v pohode stačí.. a to aj pre tých čo hrávajú náročne hry.. Ale optimum je 16GB aj ked to večšina nikdy nevyužije.
Všeobecne sa dá povedať že dnes aj úplne obyčajne lacné pamäte DDR3 1600 CL9 su pre 80% potreb populacie plne dostatočne, nakolko pamät ram nie je ani zďaleka brzda dnešných PC (nakoľko je to spolu s cache pamätov v CPU najrýchlejšia dátová pamät celého PC) (mimo zbernice GPU, ale to je nepodstatne v tomto prípade..)
Osobne je podľa mna najlepšie aby bola ta pamät ram vyvážená teda nevoliť extrémne vysokú frekvenciu na úkor veľmi pomalého časovania a opačne.
V prípade DDR3 by som dnes volil niečo okolo 1866Mhz cl9 alebo 2133 cl10 16GB (2x8GB) čo je uplne super, no a keby sa jednalo o nový PC tak tam jednoznačne DDR4.
Naopak čo v notebooku bude rozhodne cítiť je disk ked ze HDD je najpomalší članok PC , tam by som dnes bral Samsung 850 Pro s 3D pamätmi. A radšej by som investoval tu ako do RAM. Kľudne aj výmena za starý SSD. Tento disk som na Vianoce dal do NTB zn.Lenovo ako darček a rozdiel neporovnateľný.
Inak presne ako piše PeqpeK, ak do PC dáte jednu ram napr 2400Mhz CL10 a druhá tam bude 1333Mhz CL15 tak pôjdu obe na 1333 CL15 (lebo ta horšia sa vyrovnať tej lepšej nemôže ale lepšia horšej áno) tu platí presne to pravidlo ze môže byt PC aký chce za taške € jeden slabý članok a je to v prdeli