... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

alfi666
Autor témy

Re: Je rozdiel v odchylke tacho pri podhustenej/nafukanej pneu ?

Sobota, 28. Februára 2009, 14:07

heh... no odporucam precitat si este raz KILLIANov post kde je ten obrazok... jednoduchsie sa to vysvetlit neda ;)

Okej.. uzavrime to podla mna stym, ze kazdy si mysli co chce a bude pokoj... lebo fakt to vyzera na neverending story 8)

Pre toho koho to zaujima pridavam este jednu zaujimavu stranku kde su popisane vsetky sily ktore posobia na pneumatiku, ako sa pneu sprava.. atd.. celkom zaujimave :shock:

http://www.tut.fi/plastics/vert/11_tyre_as_car_component/

Tam popisuju Effective Rolling Radius... v skratke - je to akysi priemerny (alebo skor definovany) efektivny polomer otacania ;)... Pneu je pocas jazdy zatazovana (loaded) a odlahcovana(unloaded) tym po akej ceste ide.... no a tento efektivny polomer je nieco medzi tym ;)...

Aby som vas nasral - aj ked idete konstantnou rychlostou po hrbolatej ceste, hriadel sa miestami otaca rychlejsie a pomalsie :D :D 8) 8) 8)
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

Užívateľov profilový obrázok
TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Sobota, 28. Februára 2009, 14:29

alfi666 napísal:
heh... no odporucam precitat si este raz KILLIANov post kde je ten obrazok... jednoduchsie sa to vysvetlit neda ;)

Okej.. uzavrime to podla mna stym, ze kazdy si mysli co chce a bude pokoj... lebo fakt to vyzera na neverending story 8)

ten jeho obrazok beriem, len v tom pripade že plati, že auto ide po disku a guma preskakuje,takže po gume nejde....))))a ten jeho obrázok tak vyzera......ale už ma nebavi sa dohadovať.....)))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

alfi666
Autor témy

Sobota, 28. Februára 2009, 14:31

guma preskakuje (alebo skor hrnie sa) vzdy ;).. vtedy ked je defekt, tak sa hrnie najviac badatelne ;)

TT-SIMIK

Sobota, 28. Februára 2009, 14:40

alfi666 napísal:
guma preskakuje (alebo skor hrnie sa) vzdy ;).. vtedy ked je defekt, tak sa hrnie najviac badatelne ;)

ked je defekt a rosekam gumu idem po disku ktory ma menší priemer,tým padom aj obvod a tak su ine otáčky.....logika...ja už rezignujem....ked ma niekto presvedčí o inom...))))skušal som to aj z pneumaikou, aj z rezervou aj logicky a stale mi vychádza jedno.....)))))ale podme už na pivo a jebme na to....
Prílohy
Hmmm1.jpg
Hmmm1.jpg (47.69 KiB) 1274 zobrazení
Hmmm1.jpg
Hmmm1.jpg (44.43 KiB) 1276 zobrazení
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

alfi666
Autor témy

Sobota, 28. Februára 2009, 19:05

heh :D kasli na pivo a pod na McDonald do BA vecer ;)... a tym tvojim obrazkom nechapem... prvy pripad je defekt a druhy pripad je mensie koleso.. v oboch pripadoch sa hriadel bude tocit rychlejsie ako nafuknute velke koleso ;)

TT-SIMIK

Sobota, 28. Februára 2009, 22:25

alfi666 napísal:
heh :D kasli na pivo a pod na McDonald do BA vecer ;)... a tym tvojim obrazkom nechapem... prvy pripad je defekt a druhy pripad je mensie koleso.. v oboch pripadoch sa hriadel bude tocit rychlejsie ako nafuknute velke koleso ;)

Riť palovu.....))))) nech je tvar kolesa akykolvek, či už gulaty,alebo čapaty,alebo štvorcový,alebo trojuholníkový, tak ich obvod je rovnaky tak prejdu tu istu vzdialenosť, či už ju odvalia,alebo pregúlaju,alebo popreklápaju tak musia tu vzdilenost na jednu otačku prejst to isteeeeeeeee.......obvod ta proste nepustíííííííí.........a kedže je disk na pevno na pneu tak sa to nemeni.....postav auto na rovnu zem....nafarbi na koleso predné aj zadné bielu čiaru na tom istom mieste, vypusti jednu pneumatiku na polovicu a chod par metrov autom rovno a ja ti garantujem že čiary budu na tom istom mieste.....skušal som to dnes len koli tebeeee....))))))

PS: killianova teoria je dobrá,ale platí len pri inych rozmeroch kolesa,ale nie pri podhustenej pneu...rýchlost auta je závisla od obvodu pneumatiky na ktorej jazdíš......to znamena, že na auto nemožeš dat koleso ktore ma večší,alebo menší odvod to znamena (píííííí x r na druhú),takže rozmer pneu nemožeš menit lubovolne aj z dovodu že by ti inak ukazoval tachometer.....a to znamena že tachometer ukazuje na riť len ked si daš na auto nepredpísane pneu inych rozmerov....a nie pri podhustenej pneu...))))jasne že male odchylky má po zodratí dezénu......)))))
Prílohy
jaaaaaj.jpg
jaaaaaj.jpg (27.53 KiB) 1253 zobrazení
Naposledy upravil/-a TT-SIMIK v Sobota, 28. Februára 2009, 23:13, upravené celkom 4 krát.
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

slamec

Sobota, 28. Februára 2009, 22:55

je zaujímavé to tu čítať - človek sa niečomu aj priučí :lol:

alfi, zhmp má pravdu - obvod pneu nepustí

TT-SIMIK

Sobota, 28. Februára 2009, 22:56

slamec napísal:
je zaujímavé to tu čítať - človek sa niečomu aj priučí :lol:

alfi, zhmp má pravdu - obvod pneu nepustí

Dííííííkyyyyyyy.....)))))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

TomNR
Auto: BMW 318ti
Kraj: Nitriansky

Sobota, 28. Februára 2009, 23:51

zhmp napísal:
......to znamena, že na auto nemožeš dat koleso ktore ma večší,alebo menší odvod to znamena (píííííí x r na druhú)

ja si len dovolim podotknut, pí 2 r :)

a ktore r sa ma v pripade podhustenej gumy brat (nejak som nedokazal vyrozumiet, uz som z tych teorii dopleteny)
BMW 318ti M44B19 5/1997

Obrázok

BlackMW
BMW Waffenschmiede Pressburg
Auto: E38
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 1. Marca 2009, 01:45

hh, kazdy ma svoj kusok pravdy ale v principe hlasujem za: zhmp, proti: alfi, killian :D
a tiez ma to uz nebavi, lenivy ste to vyskusat, len hladate teorie ktore by potvrdili vas nazor,
zajtra vam to zmeram - obvod kola pri roznych tlakoch a dam vam sem konkretne cislo..
same shit, different day..
There's no replacement for displacement..
Aké krásne ticho by bolo na svete, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.
Obrázok

alfi666
Autor témy

Nedeľa, 1. Marca 2009, 09:56

Vsetci tu riesite obvod a tvarite sa ako keby som hovoril, ze OBVOD je to, co sposobuje rozdiel :roll: ... samozrejme, ze ten obvod sa nemeni ani pri capatej pneu ani trojuholnikovej - uz to vazne porovnavate so sprostostami ](*,) ...
len si neuvedomujete, ze VY stale ratate s pevnym kruhom - teda niecim co nemeni svoj tvar...

Ja som svoje teorie potvrdil niekolkymi odkazmi ktore jednak vysvetluju do podrobna to co hovorim (ti co nevedia anglicky maju holt smolu) a takisto systemom TPMS ktory prakticky potvrdzuje to co hovorim...

Uz sa otom nejdem hadat a myslite si co chcete... len som dost prekvapeny, ze dokopy sa nasli traja ludia ktory pochopili, ze pneumatika je nieco ovela zlozitejsie ako obycajny kruh, alebo vajce alebo nebodaj trujuholnik #-o ktorym sa nemeni obvod...

To, ze robite pokus s nejakymi ciarkami na svojich 17" diskoch kde mate 5cm vysoku pneu a vypustite pol atmosfery nevypoveda vobec onicom...
Ja chapem co sa mi snazite vysvetlit - ze obvod neojebes... problem vsak je, ze toto nieje vobec o obvode plasta...

PS: to, ze mi neverite a neviete to pochopit este beriem.... ale ukazal som vam system ktory na tomto fenomene funguje.... ukazal som niekolko stranok, kde je vzorcom, matematicky vyjadrene spravanie PNEUMATIKY, nie kruhu ....a napriek tomu sa tu nadalej obhanate jednoduchou geometriou zo zakladnej skoly #-o

Vzdavam to :-({|= :bmwball:

alfi666
Autor témy

Nedeľa, 1. Marca 2009, 10:12

TomNR napísal:
ja si len dovolim podotknut, pí 2 r :)

a ktore r sa ma v pripade podhustenej gumy brat (nejak som nedokazal vyrozumiet, uz som z tych teorii dopleteny)

presne tak... pi x R x 2.... a berie sa tzv. Re - efektivny polomer...
R - polomer nezatazenej pneumatiky - tj. pneumatiky vo vzduchu
Rl - polomer maximalne zatazenej pneu - merane od zeme po stred disku

Re - efektivny polomer - je to nejaky definovany polomer kvoli tomu, ze zatazenie pneu sa pocas jazdy meni a pneu peruje - cize stred disku meni svoju vzialenost voci zemi....

Pri Re plati, ze je mensi ako pneu vo vzduchu ale vacsi ako maximalne zatazena pneu... cize plati: Rl < Re < R

alfi666
Autor témy

Nedeľa, 1. Marca 2009, 10:52

Este som nasiel pekne vysvetlenie:

Citacia z knihy: Multibody systems aproach to vehicle dynamics

Svoje dokazovanie povazujem za skoncene, ziadam sud aby rozhodol 8) 8) :lol: :lol: :lol:
Prílohy
Multibody systems aproach to vehicle dynamics.JPG
Multibody systems aproach to vehicle dynamics.JPG (85.47 KiB) 1189 zobrazení
Multibody systems aproach to vehicle dynamics 2.JPG
Multibody systems aproach to vehicle dynamics 2.JPG (51.68 KiB) 1190 zobrazení

TT-SIMIK

Nedeľa, 1. Marca 2009, 12:34

Alfi aj ja už končím.....))))))len moja posladná pripomienka je, že možeš rátať polomery,priemery, vzdialenosť od stredu k zemi a hocičo iné....ale pokial sa nezmení odvod pneumatiky ktorý je dany rozmerom pneumatiky a len minimalne sa mení po dohustení pneu,kedže je z pevného materialu, a vo vnutry je ocelovy kord.....takže ak mi dokážeš, že sa zmenil odvod pneu tak ja pripustím že sa zmenili aj otáčky hriadela, ale pokial sa obvod nezmení,pokial je disk prilepený o pneu a os je pripevnená na pevno k disku tak neni toho boha čo by zmenil otáčky hriadela....viem že tu rozoberáme pneu a nie kruh,ale ani pneu,ani kruh nemení svoj obvod zmenou tvaru........ [-o< [-o< [-o< [-o<

Alfi ani nevieš ako rád by som ti dal za pravdu....))))ale nemožem......((((..

PS: dúfam,že tu anglinu si nemyslel na mna.....((((............
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok

alfi666
Autor témy

Nedeľa, 1. Marca 2009, 13:01

Cela chyba tvojho zmyslania je vtom, ze sa nato pozeras prilis jednoducho...
Tak este pre istotu prelozim popis obrazku 5.4

Ako je mozne vidiet na obrazku 5.4, kvoli prehybaniu pneumatiky bude prejdena vzdialenost smerom dopredu kratsia ako v pripade pevneho disku (kolesa).
Toto moze byt vyjadrene efektivnym polomerom posunu...

A na obrazku 5.5 je nakreslene, ze co sa deje s pneumatikou ked je na zemi - stlaci sa ksebe - nahrnie sa.
Vsimni si jeden dielik ktory je hore vyjadreny pismenom "d".... a potom si vsimni ako su tie dieliky natlacene na seba v dolnej casti pneu, kde je kontakt s vozovkou..
tam je to oznacene ako d' (s ciarkou) ... ten dielik je ovela kratsi - co znamena, ze na tomto mieste sa stratil tvoj OBVOD ;)
Cela ta cast OBVODU pneumatiky, ktora je tam vyznacena ciarkovane sa musi natlacit na kratsiu vzdialenost - konkretne medzi body B a C.. a stym hadam suhlasis, ze ta ciarkovana ciara je dlhsia ako ciara medzi B a C ;)
Cize.. v reali nastava to, ze ta ciarkovana ciara co je normalny obvod pneu napriklad 30 cm sa musi natlacit na vzdialenost 25cm...
To znamena, ze pri otoceni hriadela o rovnaky UHOL prejde auto tych 25 cm, ale prehrnie sa tam 30cm gumy...

Zober si obycajnu podlhovastu gumu na gumovanie a daj do zveraku... stlac ju - zmeni svoju dlzku?.. samozrejme ze ano - nadtym nerozmyslas hadam ani ty... a kam podla teba zmizla ta predchadzajuca dlzka?... no predsa nahrnula sa ksebe... material sa stlacil - kedze guma je pruzna....

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 30 neregistrovaných