Dnes ďalšie pokračovanie, tiež bohužiaľ bez foto. Zainvestoval som do Xhp flash. Pre x5 je dostupná iba stage 3 verzia, takže som sa troška obával čo to s prevodovkou spraví, keďže už som ju už raz musel kriesiť novými solenoidmi

Takže proces inštalácie je fakt easy, stiahol som z google play aplikáciu, prihlásil sa cez google účet nech sa nemusím registrovať. Na stránke som zakúpil licenciu aj balíček máp, v zápatí prišli aktivačné kódy, tie som použil v appke a už stačilo iba spustiť flash. Trvalo to do 10 minút. Inštaloval som cez mobil s autom prepojený cez diag kábel s redukciou USB - USB-C.
Nahajpovaný som ani nepozeral všetky možnosti nastavenia a hneď som to šiel skúsiť.
Takže pocity a zistenia:
Hned na začiatok musím napísať že je to jeba. Radí to naozaj o kus lepšie, rýchlejšie. V popise je spomenuté zakmnutie meniča od 1 rýchlosti, je však zjavné že nie je úplne zamknutý, ide iba s omnoho menším preklzom (je však možné že ešte nebola prevodovka úplne zahriata, neviem či aj v tomto softe to za studena drži väčší preklz) alebo je prevodovka už dojebaná natoľko že ho nevie udržať zakmnutý, alebo to na X5 jednoducho nejde, neviem naisto takže ešte odskúšam neskôr.
Po starom bol problém že z času na čas pri radení hore podskočili otáčky (cca 100rpm), proste mechanická chyba prevodovky, teraz to úplne prestalo. Jedna z najlepších vecí podľa mňa je toto --> keď pridám ~60-70% plynu, chcem aby auto normálne razantnejšie akcelerovalo ale aby radilo pri rozumných otáčkach, doteraz sa s radosťou nechalo vytočiť pri takejto situácií k 3500rpm, kedy som schválne odľahčil plyn aby preradilo na vyšší kvalt a potom opäť pritlačil na akcelerátor, jednoducho pičovina ktorá ma dosť otravovala. Akokeby doteraz boli iba 2 stavy - pomalý a kľudný rozjazd alebo akcelerácia jak kkt s veľkým zbytočným vytočením motora a hukotom aj keď to nebola podlaha z miesta.
Teraz ma tá prevodovoka lepšie chápe čo od nej chcem a pri prudšom stlačení plynu zaradí pri zhruba 2200rpm a auto okmažite ťahá v nízkych otáčkach, ruka v ruke s viac privretým meničom.
Takže nie len že mi to spasilo (zatiaľ) už dosť
načatú prevodovku, ale stalo sa z toho omnoho príjemnejšie auto s lepšou odozvou na plyn a o znateľne pohotovejšou reakciou prevodovky 
Ešte poznatok, ako to zobrazuje tú aktuálne zaradenú rýchlosť, už pól sekundy pred preradením to preskočí na displeji, takže presne viem kedy ide radiť. Nie že by som to už nevedel za ten čas čo natom jazdím vždy vycítiť, ale je sranda to sledovať

V nastaveniach som našiel rožne možnosti nastavenia ako:
- ukázateľ zaradenej rýchlosti aj pri normálnom režime D
- rozbiehanie z 2 (pre toto auto sa nedá použiť)
- launch control s nastaviteľným torque moment pri rozjazde
- deaktivácia kickdownu v ktoromkoľvek
režime - nastaviteľná rýchlosť radenia v režime M- nezaradenie 6 v režime S
- detský režim

(limiter max otáčok pri jazde)
- vlastný program naučenia prevodovky kedy má radiť
- maximálny torque moment pre jednotlivé rýchlosti
- vypnutie krotenia výkonu motora pred každým radením
- pre benzínové auta aj medziplyn a pár ďalšich vecí
Je toho naozaj dosť a dá sa to nakonfigurovať tak aby prevodovka išla skutočne natvrdo a radila najrýchlejšie ako dokáže. Ja to nemám tak nastavené a na X5 ani nebudem, no už viem čo najebem do 535d po jej spojazdnení

tam sa pohrám s nastavením, aby to malo kladný vplyv na čas akcelerácie.
Tiež sme to plný-očakávaní nahrali do jednej e61 525d, ktorá celý život doteraz radila nezmyselne vysoko (bežne pri 2500-2700rpm pri kľudnej jazde). Skúšalo sa tam už: nahrať posledný soft prevodovky, výmena oleja, chiptuning motora, no nič nezaberalo. S xhp to konečne radí tak ako 30d

takže 2-násobná spokojnosť a 440€ rip.