MAJOR UPDATE!
Auto má konečne riadiaci vstrek! Riadiaci vstrek (od klubáka), výmena špičky a montáž. Neklepe, netečie, nafta nepadá a dokopy ma to vyšlo neuveriteľne lacno
Absolútne nespoznávam to auto, a keď ešte aj turbo sa rozhodne fungovať, to je potom dačo!

A keď už som u toho prekliatého turba, rozoberme si to:
Turbo je riadené len a len množstvom výfukových plynov a wastegatom, ktorý v prípade dostatočného tlaku výfukové plyny odvádza mimo turbo. Takže neexistuje nič iné mimo turba samotného (ktorého súčasťou je aj wastegate) čo by mohlo spôsobiť jeho nefunkčnosť.
Ako som už písal dávnejšie, vec sa má tak že turbo funguje (boostuje) len za "teplého" (odhadom tak 13°C+) okolitého vzduchu. Celú zimu som jazdil bez turba. Na jeseň keď sa už začalo ochladzovať tak turbo niekedy fungovalo inokedy nie. Teraz jak sa otepľuje a vonku je slnečno a 15°C turbo zase funguje.
Tak prosím pekne, ak turbo nie je riadené ničím iným ako wastegatom, ako je možné, že na funkčnosť turba vplývajú také drobné zmeny teplot? Veď predpokladám že motor, výfukové zvody aj turbo sú za behu také horúce, že nejakých 10°C hore dole tam toho veľa nezmení.
Možno je to len blbosť a teplota vonkajšieho vzducu na to nemá žiadny vplyv, ale moje pozorovania (vplyv teploty na funkčnosť) sú pravdivé alebo neviem ako to nazvať. Nechce sa mi veriť že to vždy bola len zhoda okolností.
Moja teória je taká, že klapka wastegate je zanesená od sadzí a nedosadá správne tj. výfukové plyny nedokážu dostatočne roztočiť turbo pretože unikajú do výfuku namiesto do turba. Niekedy sa to možno dokáže natlakovať, klapka sa kus pohne a dosadne.
Sice to s vonkajšou teplotou nemá nič spoločne, ale pripadá mi to najreálnejšie.
Alebo je v háji wastegate actuator a robí si čo chce

Bez demontáže turba tak či tak nič nezistím ale človek nikdy nevie či to nebude len nejaká drobnosť?
Nejaké nápady? Zo sania ide hadička do tlakového snímača, ktorý by pri nedostatočnom tlaku mal hodiť auto do núdzáku, čo sa nedeje, ale beztak by to nemalo vplyv na funkčnosť turba. Pozeral som, že do sania ide ešte nejaký konektor ktorý by mal byť snímač teploty nasávaného vzduchu, ale ani ten by nemal mať žiadny vplyv na funkčnosť turba.
#M41D17(ex) #M52B20(ex) #M43B19(ex) #M47TUD20(kompot) #M57D30TÜ2TOP(E92) #M57D30TÜ(X3)