... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
alfi666 napísal:Cela chyba tvojho zmyslania je vtom, ze sa nato pozeras prilis jednoducho...
Tak este pre istotu prelozim popis obrazku 5.4Kód: Vybrať všetkoAko je mozne vidiet na obrazku 5.4, kvoli prehybaniu pneumatiky bude prejdena vzdialenost smerom dopredu kratsia ako v pripade pevneho disku (kolesa).
Toto moze byt vyjadrene efektivnym polomerom posunu...
A na obrazku 5.5 je nakreslene, ze co sa deje s pneumatikou ked je na zemi - stlaci sa ksebe - nahrnie sa.
Vsimni si jeden dielik ktory je hore vyjadreny pismenom "d".... a potom si vsimni ako su tie dieliky natlacene na seba v dolnej casti pneu, kde je kontakt s vozovkou..
tam je to oznacene ako d' (s ciarkou) ... ten dielik je ovela kratsi - co znamena, ze na tomto mieste sa stratil tvoj OBVOD
Zober si obycajnu podlhovastu gumu na gumovanie a daj do zveraku... stlac ju - zmeni svoju dlzku?.. samozrejme ze ano - nadtym nerozmyslas hadam ani ty... a kam podla teba zmizla ta predchadzajuca dlzka?... no predsa nahrnula sa ksebe... material sa stlacil - kedze guma je pruzna....
BlackMW napísal:
ak si cital aspon nazov vlakna, tak sa bavime o rozdiele na tacho, k tomu si sa nevyjadril..
inac na tacho sa zobrazuje spriemerovana rychlost laveho a praveho zadneho kola,
tym padom predne kola nemaju vplyv na tacho.
zadne maju vplyv, ale az pri vyraznom podhusteni kde sa vyrazne zmensi vzdialenost medzi stredom kola a zemou,
obvod pneu ostava zachovany, ale v mieste dotyku s cestou sa pneumatika zmackne,
a kolo sa cez nu prevali pri com vznika vysoke teplo..
tak, cakame kym sem niekto da nejake cisla, ako sa meni obvod pneu v percentach pri roznych tlakoch..
BlackMW napísal:Alfi dakujem ze si konecne znazornil pomocou obrazka 5.4
ze prejdeny obvod sa nerata z polomeru stredu kola od zeme (stred ku bodu P)
ale od stredu kola ku bodu C (Re).
Tak teraz v tvojej reci vyjadrim to o co sa pokusam uz dlhsie a preco mi tie vajca co ste kreslili nesedeli:
dovolim si tvrdit ze vzdialensot P-C je niekolkonasobne vacsia oproti vzdialenosti C-E.
Tak a teraz dost teorie, dame trochu praxe: pneumatika 225/50 R17 na E36 328 QP:
Tlak: 2.5, Obvod: 207.5 mm
Tlak: 1.0, Obvod: 207.1 mm
Pri merani bolo auto samozrejme polozene na zemi (Mara019 moze dolozit foto :)
Co z toho vyplyva ? rozdiel v obvode pneu pri tlaku 2.5 a 1.0 je eqivalentny rozdielu v obvode pneu
ktory je sposobeny zjazdenim pneumatiky o 0.75 mm !!! (0.75 * 2 * pi)
Vysku pneu od zeme som nezmeral, mal som pod kolesom pricviknuty meter
Opticky kleslo asi o 1 cm.
Samozrejme presmykovanie pneu je tiez zdrojom odchylky co tvrdim od zaciatku,
odhadujem zvysenie presmykovania o 1.5 % (z brucha), pripocitame rozdiel sposobeny zmenou obvodu (0.2 %)
a vydelime dvoma lebo rychlost kolies sa priemeruje, takze moj odhad je 0.85 %
A to mam este rezervu lebo cim vyssia rychlost, tym viac sa to odstredivou silou zdvihne..
Ma niekto dalsi gule odhadnut to v percentach ? mozme sa potom stavit a odmerat to presne,
poctom impulzov z diferaku (1/9 otacky kola) na kilometrovej drahe..
A nezabudnite pouzit kopec uzitocnych vzorcov z tejto temy
BlackMW napísal:Alfi dakujem ze si konecne znazornil pomocou obrazka 5.4
ze prejdeny obvod sa nerata z polomeru stredu kola od zeme (stred ku bodu P)
ale od stredu kola ku bodu C (Re).
Tak teraz v tvojej reci vyjadrim to o co sa pokusam uz dlhsie a preco mi tie vajca co ste kreslili nesedeli:
dovolim si tvrdit ze vzdialensot P-C je niekolkonasobne vacsia oproti vzdialenosti C-E.
alfi666 napísal:V kazdom pripade - asi suhlasis stym, ze ked klesne tlak, tak sa zvacsi vzdialenost medzi A-B cize sa zvysi stycna plocha pneumatiky s asfaltom... Tym padom sa automaticky meni polomer Rl a meni sa aj polomer Re...
BlackMW napísal:Mas pravdu, myslel som bod A.
Tu Moorove tvrdenie som prehliadol,
On tvrdi ze je to jedna stvrtina, cize bod C by mal byt v strede medzi P a A.
alfi666 napísal:No jo, tak v podstate ty si pokusom dokazal, ze sa skrati obvod pneu(sice zanedbatelne) ked je vnej menej tlaku a tu je popisane, ze sa rata s inym polomerom kolesa nez aky ma koleso vo vzduchu... ked tieto dve zmeny zratame, tak je zrejme, ze dochadza k malym rozdielom, ktore mozme povazovat za zanedbatelne - ovsem senzory ABS tieto rozdiely dokazu zmerat![]()
Este je napriklad zaujimave, ze odstredivou silou pri vyssej rychlosti je pneu kvazi viac nafukana - a vraj tento fenomen je este badatelnejsi pri diagonalnych pneu - ktore sa dnes uz zrejme asi ani nepouzivaju...
Som rad, ze sme sa konecne aspon na niecom zhodli
PS: a s vypoctom suhlasim, akurat je to 1,7% a nie 1,5%hehe
No ale ano... ak v jednom kolese klesne tlak natolko, ze to koleso klesne o 1cm, tak ten rozdiel je 0,85%
Budem cez vikend doma u mojho auta na plechacoch a skusim pomerat vzdialenost od stredu a takisto aj medzi bodmi A-B... potom zopakujem tak aby kleslo auto o 1cm - ze kolko tlaku musim vypustit... a zopakujem merania od stredu a aj body A-B... som zvedavy co vyjde mne
zhmp napísal:
Dííííííkyyyyyyy.....)))))))