... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
SmartBastard napísal:Toto by sa nemalo stat. Ako som pisal, na konci merania sa zmeria spomalovanie kolies a z toho sa vypocita stratovy vykon. Ked si das lahsie/tazsie kolesa, zmerana krivka stratoveho vykonu sa zmeni a po odcitani od nameranej krivky by si mal dostat zase tu istu krivku ako pri merani s predoslymi kolesami.Takze moje lahsie disky (8-9kg vs 12kg / kus) su mozno dovod preco mi odmerali vyssi vykon ako by som mal mat, kedze brzda predpoklada vacsi odpor ako skutecne auto malo.
Le Gend napísal:Ludia, mam dojem, ze svoje prispevky vidim len ja sam.
Valcova brzda funguje takto:
Valce maju urcitu znamu hmotnost (napr. 250kg). Auto sa postavi na valce, plyn sa da na podlahu. Pocitac meria, ako sa zvysuje rychlost otacania valcov az po obmedzovac auta. Zmeny kinetickej energie valcov davaju vykon auta pri danych otackach. Z tohto jednoducheho postupu sa nakresli krivka zmeraneho vykonu na kolesach.
Potom sa zmeria "zotrvacnost otacania kolies auta", napr. ihned po skonceni merania (pri obmedzovaci) sa pusti plyn (prip. aj vyradi do neutralu) a valce brzdia kolesa (mozno sa pouzivaju aj ine sposoby ako to zmerat). Z tejto zotrvacnosti sa vypocita ubytok kinetickej energie kolies, co je vlastne vykon, ktory si zoberu pri akceleracii samotne kolesa. Krivka priebehu tohto vykonu (strateneho na kinetickej energii kolies) sa pripocita ku nameranej krivke. Tym dostaneme krivku vykonu motora (bez stratoveho vykonu na kolesach).
K tejto krivke (resp. k cislu max. vykonu) sa zvykne pripocitat nejake percento podla nejakej normy, aby sa pokryli tepelne straty v prevodovke (alebo nieco take), no je to uz zanedbatelna hodnota.
Takze v realnom svete bude rychlejsie auto, ktore ma vecsi vykon na kolese (ak neberiem do uvahy jeho hmotnost).
EDIT: Pozeram na tie dva protokoly z merania a v oboch vidim hmotnost kolies 80kg. Bola to brzda na 2 kolesa alebo na vsetky 4 ? Ak tam to cislo (80kg) len bezmyslienkovito vpisuju technici (zeby Z4 a X6 mali rovnako tazke kolesa?), tak nema zmysel sa hrat na meranie vykonu motora. Jediny pouzitelny udaj je vykon na kolesach.
The inherent beauty of a dyno system like the MAHA LPS 3000, is that after it has measured the wheel horsepower, it measures the resistance of the entire drive train from the clutch to the tires So instead of dynoing a vehicle with a reported 200HP and measuring only 150HP at the wheel, and ASSUMING that 50HP was eaten up by the drag of the drivetrain and wheels The LPS 3000 actually measures the drag loss during the coast down phase. In fact, if the drag loss is only 30 HP, you know beyond a "guesstimate" that your engine only made 180HP, or if the drag was 50HP, you will know EXACTLY how much power your vehicle is really making. However, with a drag measurement you can rest assured that you have isolated ONLY the Engine's HP and not the engine's power minus an unknown amount of drag. The system also corrects for enviromental conditions.
Thus far every stock production car that AMS has tested from Audi, VW and Porsche has dyno'ed within 0-5 HP of the factory crank Horsepower claim. It's that accurate!