nechce sa mi hladat vlakno, kde sme sa bavili o elektromobilite, tak to dam sem
taka mala uvaha o enviromentalnych dopadoch pouzivania aut na fosilne paliva vs. elektromobiloch: dnes sa mi dostalo do ruky aky je podiel primarnych energetickych zdrojov pri vyrobe elektriny u nas (stav v r. 2015 - podla informacii zo ZSE):
nemam presne spocitane, kolko rozneho svinstva vypusti do vzduchu moj chrochtavy R6 (Euro6) alebo benzinovy V8 (Euro4), ale ak by som (ciste teoreticky) jazdil len na elektrinu, tak z toho prehladu mi vyplyva, ze statisticky by 53% mojho jazdenia produkovalo radioaktivny odpad s velmi problematickou a hlavne veeeeelmi dlhodobou skladovatelnostou a 13% by produkovalo emisie zo spalovania nie velmi kvalitneho hnedeho uhlia, necelych 30% pouzitej energir by bolo ako-tak cistych....
pre objektivnost pripajam aj aktualnejsie udaje z r. 2016, kde je podiel energie z tepelnych elektrarni znizeny asi o 3% v prospech atomiek....
https://www.seas.sk/zakladne-udajeviem, ze aj pri vyrobe nafty a benzinu vznikaju v rafineriach rozne odpadove produkty, ale myslim, ze v poslednej dobe uz je vyroba ovela cistejsia ako v minulosti....
kazdopadne, neviem, co je horsie... produkovat nejake to CO2 a NOx (stale menej, vdaka Euro-normam) alebo spoluprodukovat radioaktivny odpad, ktory tu nechame nasim pra-pra-pra-vnukom (polcas rozpadu je nekonecne dlhy a podla vbyjadrenia vyrobcu elektriny ho vedia len skladovat a v podstate nevedia co s nim...)
mozno je toto porovnanie trochu tendencne, ale budem rad, ak viete vyssie uvedene tvrdenia dokazatelne vyvratit, pripadne uviest na pravu mieru...