Štvrtok, 14. Júla 2011, 08:00
Viac veci by bolo vhodne zaviest:
1. Sustavne kontroly, nielen rychlost - dnes sa vacsinou mera na lahko vyberatelnych usekoch, kto pozna PP tak vie kde sa mera a ako lahko sa vybera. Chyba prevencia a kontrola predpisov u vsetkych ucastnikov cestnej premavky (chodci, cyklisti a p.) Naposledy vcera mi vbehla pred auto baba mimo prechod na sidlisku. V zivote nemala vodicak tak si ani neuvedomi, ake predpisy porusila a co sa mohlo stat. Ak by policajti kontrolovali aj spravanie sa ostatnych bolo by myslim menej nehod. Padol tu nazor, ze na 90ke ide 80. To sa myslim deje vzdy. Vozim zenu do prilahlej obce, kde teraz postavili administrativnu budovu. Na okreske castokrat dobehnem na 90ke sofera co sa tam serie 50 alebo aj menej. Ten premavku neohrozuje? Ked pojdem 90 a za mnou dalsi a ja som nuteny zbrzdit, ten za mnou moze kludne do mna narazit. A to sme sli vsetci podla predpisov.
2. Ked som zacinal, dostal som do ruky Š125L. To auto nemalo akceleraciu, poriadne brzdy, ziadnu klimu, zadny nahon, ziadnu elektroniku. A co som sa naucil? Pri predbiehani odhadovat vzdialenost, ci to stihnem. Ci to ubrzdim ak pojdem rychlejsie alebo ked mi niekto vbehne pred auto. Ked dostanem na lade smyk, sam ho musim zrovnat. Ked bude prsat alebo bude zima, zahmlia sa mi skla lebo ventilator nestiha, cize pojdem pomalsie. Toto bola ta spravna skola jazdy. Dnes chlapci dostanu dobre auto v autoskole, dobre doma a myslia si ze auto za nich vsetko urobi.
3. Schvalenim soferovania mladsim za sprievodu sofera sa myslim urobil dobry krok. Ludia zvyknu oponovat ze co ked sadne chalan s clovekom, co sice vodicak ma ale nejazdi? Protiotazka: A co ak chalan sadne v 18 sam? Ked som si sadol za volant ocovej skodovecky a on vedla ma, tak to bola ina zivotna skusenost. Viackrat som auto zastal na polceste a povedal ze nesoferujem. Ale vsetko preslo a ocovi dakujem za mnohe cenne rady ktore mi dal zo svojich skusenosti. Dnes mam za sebou nespocetne kilometre ale ani teraz si nemyslim ze som dobry sofer.
Tolko moj skromny nazor.
We ride together, we die together - Bad Boys For Life
Ford Escape 3,0 V6 XLT Limited