... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
pablohablo napísal:tak ano, s tymto sa neda nesuhlasit. akurat, ano apple inovator je. lebo apple navrhol svoj cip do svojich personal computerov, a navrhol k tomu system ktory naozaj funguje a funguje bez problemov zatial. a jak sam pises, MS sa o to pokusal a dopadlo to ako to dopadlo.Neber to ako picung ale inovatorom nie je ani tak Apple, aj ked jasne ze mu patri kredit najme v exekucii tom neni pochyb.
V prvom rade treba vyzdvihnut rolu TSMC s ktorym ma Apple deal ze budu mat potrebnu kapacitu ich najlepsieho node ako prvy, predstav si ako by vyzerali sucasne produkty AMD/Intel/nVidia/Qualcomm na 5nm ked dokazu co dokazu na 14nm/10nm/8nm/7nm, alebo naopak aky by mal vykon M1 na 7nm ci 10nm ked rozdiel medzi N7 a N5P je -40% TDP. Najviac ale cele toto zacal riesit Qualcomm ked pred rokom releasol 8cx, samozrejme ten ich vysledok nie je tak oslnivy v porovnani s M1 (721/2855 vs 1751/7613 v G5, podobne score ako 8cx ma aj Microsoft SQ1 (na baze 8cx) ARM v Surface Pro) ale treba zas brat na vedomie ze je to rok stary produkt na 7nm a ma 5G v sebe, a teraz chystaju 8cx Gen2 ktory ma coskoro debutovat v Acer Spin 7 2020 so zabudovanym 5G. MIcrosoft vydal Windows RT build v roku 2012, tj. 6 rokov na to co sa vobec Apple pohol z PowerPC. AMD skusalo hybrid architekturu x86/ARM v 2015 pod projektom Skybridge, v 2016 vysiel ARM Opteron. Len to chcem napisat ze pioniermi ARM boli praveze tieto spomenute firmy, Apple vynikol v tom ze to spravne nacasoval a vykonal, hlavne vdaka tomu ze na to mali prachy a vytlak.
x86 ako take sa rozsirilo pretoze developeri co vyvijali aplikacie na svojich x86 masinach ich prirodzene chceli bezat na x86 serveroch pretoze tak odpada kopec problemov, tak vznikol cely tento ekosystem. Absencia klasickeho pouzitelneho PC na ARMe je primarny dovod preco cloud servre na ARM architekture su maly segment, a tu vidim ja osobne najvacsi vyznam celeho Apple ARM a najvacsiu hrozbu pre AMD/Intel/nVidia, akonahle zacnu ludia a firmy pisat kod pre ARM vo vacsom meritku tak bude dopyt po ARMe v cloude a to este len moze dostat AMD/intel/nVidia napicu. Necudoval by som sa keby sa Apple pohol do tohto segmentu kedze kazdy rok musia vykazat rast a na to potrebuju nove trhy, cely datacentrovy trh moze byt velmi lakavy i ked dobehnut Intel/nVidia/AMD v tejto oblasti je technologicky uplne nieco ine ako dat procak z iPadu do Airu. Tiez nie je take easy pridavat jadier kolko chces, bez toho aby si nenarazal na limity ktore AMD vyriesilo svojim Infinity fabric pretoze pri 8 jadrach je este efektivne aby kazde jadro malo linku na kazde, ale dalej sa to uz zacina komplikovat pri sucasnej technologii, ale vravim 2 trilionova firma s 200 miliard dolarov kesu si s tym isto poradi. Zaujmave nacasovanie tohto celeho prechodu, zrovna ked AMD po rokoch suchoty s Intelom ponuka slusne APU tak Apple si povie jebat oboch ideme vlastnou cestou, ale zas to rozhodnutie bolo isto dobre 2 roki dozadu. A ako som pisal, dovod nie je vykon ci peniaze, ale to ze si tam mozu dat svoje HW akceleratory, postavit silikon presne urceny pre mobilne zariadenia so specifickymi feacurkami pre tu ktoru dobu s ktorymi ich isto Intel/AMD/nVidia s ich copy paste core dizajnom server/PC/konzola/notebook/ultrabook posielal isto dopice (apple robi mizerne 2-3% obratu Intelu). Tiez im zacali notebooky ostatnych vyrobcov dychat na krk jak bmv audine v spataku, a keby sa neodlisili skoncili by, tych par zatatych fanbois nestaci 2 trilionovemu korporatu.
pablohablo napísal:v tomto si uplne mimo zasMacbook Air M1 je super, Macbook Pro M1 jedine co mi vadi je ze si zasluzil uz predsa len viac portov (aj ked 2 porty budu pre 80% uzivatelov dost, fakt si zober ze jeden z tych portov je nabijaci, cize ti ostava jeden ktory je viac-menej nonstop), oba si pri vykone toho CPU zasluzia viac RAM, a Apple ako odvazna firma ktora si povedala ze kazdy Mac bude mat dobry displej 400-500nits, SSD a len USB-C, ze iphone nebude mat 3.5mm jack si tiez mohla povedat ze kazdy Mac s vykonom M1 bude mat 16GB RAM a hotovo. Zene som napriklad nedavno bral notebook, 900 Euro za 4700u 16GB RAM, 512GB SSD 2x USB-C 3.2, 2x USB-A 3.1, plne HDMI 2.0, SD slot, 3.5mm, vydrzi jej na nabitie v priemere 12h surfovania. Primarne kriterium bolo 16GB RAM, lebo proste ked mas o 5 rokov pomalsie CPU da sa s tym zit, ale ked nemas dost RAM a zacne to swapovat si doslova v pici. Windows tam siel lebo v praci ma Windows, keby jej dam Air M1 s OSX tak ma s nim posle spat k Petovi do garaze v Trnovci, takze Win-Win, 740-1000 Eur usetrenych a este spoko.
Apple musi ponuknut kurva pridanu hodnotu za tych 740-1000-1400 Eur navyse podla toho kolko toho v Apple chces. (https://www.alza.sk/lenovo-yoga-slim-7- ... #parametry za 919 vs Air/Pro M1 s 16GB RAM a 512GB SSD za 1639/1909 Euro, a ak berieme fullku macbook pro s 2TB SSD a to ze do lenova das 2TB NVMe SSD typu 2242 (a mas o 512GB storage nakonci viac) za 300e na ktore je tam volny slot tak sa bavime 1220e vs 2600e). Teraz ma samozrejme pojebu za ruhanie ze porovnavam daky supacky Slim 7 s Macbook Pro 13.
Killo napísal:jasne ze to prehana lebo je mimopablo strasne to prehanas.
M1 silly-cone je +- revolucny kus hw, o to viac, ze je na nho optimalizovany sw. O jeho vykone hovoria vsetky doterajsie testy, ak sa jednalo o cinnosti, ktore obsluhuju specializovane koprocesory. Vykon samotnych 4+4 arm jadier ale asi nebude tiez na zahodenie, ked tie gamingove testy, dokonca cez rozetu, ukazuju dobre cisla.
Este by to chcelo testy nespecifickych cinnosti, ako kompilovanie kodu alebo load dat do lokalnej db, aby to potvrdilo vykon nespecializovanych jadier, ale pocitam, ze horsie nez dnesne i5/i7 to nebude. Z casti aj kvoli teplotam a throttlingu, kde intel vacsinou pada s vykonom o cca 20% po parsekundovych burstoch.
Mas pravdu, ze ine spolocnosti s tym prisli uz davno, ale prave Apple ma ten ekosystem a tych 'spravnych' zakaznikov/fanboiov, ktory aj takyto radikalny prechod prekusnu. Na windowsoch, kde sa drzi 10-20 rocna kompatibilita aplikacii je to sok, tu si ludia zvyknu (konec koncov toto uz apple spravil pri prechode z 32b na 64b iOS ne? ked prestal podporovat 32bit appky, a ked ich devs neprekodili tak si si mohol piskat).
Takze nemyslim si, ze by ostatni hraci na trhu teraz chceli masivne prechadzat na arm, minimalne nie v kratkodobom horizonte. Nemaju na to ekosystem a ani vychovanych uzivatelov podla mna. A hlavne, nemaju tie skusenosti, ake ma Apple. (matne si pamatam tu kauzu, ked MS predavalo ARM zariadenia s Win10, ale BFU nemohol vedet, ze bezne x86 appky tam nepobezia, tak to ludia zmateni vracali).
Kedze sice nejde virtualizacia Win10, ale funguje emulacia, tak by malo byt mozne spustat win10 appky.
Fakt rozmyslam, ze Air, aj s iba 8GB ram, je teraz vo vynikajucej pozicii vsestranneho zariadenia. Pro je na tom trosku zle, tam tych 8GB uz vyzera horsie, ten 230e priplatok je zly joke. Proste Pro malo byt v zaklade lacnejsie, hlavne kedze ide o 99% totozne zariadenie ako bolo predtym - rovnake telo, displej, vsecko, len nove vnutornosti. A tiez si myslim, ze o pol roka predstavia MB Pro 2021, uz s novym dizajnom, mensimi ramcekmi okolo displeja, mozno uz konecne zacnu pouzivat mini/mikro led.
pablohablo napísal:ty samozrejme nie, ale kazdy youtuber ktory sa toho chytil tak to tak nazval. a garantujem ti ze trvat to bude velmi dlho.. pozri sa na ifony za poslednych 4-5 rokov..revolucnym by som to nenazval ale tak hypetrain ide na plny kotol, treba si to uzit kym to trva, inak killo suhlas. hlavne nech sa to da vobec kupitJa som si len tak tak uchmatol 5800x, este rtx3080 a sviatky budu kajnsmetke.