Máš to v pořádku, žádná tečka (manipulation dot) Ti tam nesvítí. Ta tečka mezi jedničkami znamená první sektor menu 1. Pokud by byl nesoulad mezi hodnotami v LCM a IKE, vypadalo by to (asi) takto :
00.4812 1.1 . Podobně se to zobrazuje i při normálním provozu (mimo test), kdy stav tachometru 152 444 km by se zobrazilo jako 152
.444 .
Když jsem ten Test_palubního_přístroje.doc asi před 5 lety překládal z německého nebo anglického popisu, netušil jsem jak dlouhou diskusi způsobím, a proto jsem to asi před 2 lety doplnil. Jenže netuším, kolikrát tohle bylo překopírováno a mnohdy blbě interpretováno nebo ne zcela přečteno. Proto je to už 2 roky doplněno poznámkou (1), která je vysvětlena na straně 9 dole. Hned za tím následuje vysvětlení způsob ukládání Redundant Data Storage (redundantní ukládání dat) v LCM, k překladu použij třeba tohle
http://translate.google.cz/#en|sk|.
Když jsem napsal
s hodnotou tachometru bylo manipulováno , napsal jsem to proto, že to tak bylo napsáno v tom originále na bimmerboard.com a protože se generuje manipulační tečka. Nejčastější příčinou jejího vzniku je totiž manipulace se stavem tachometru. Nebo k tomu může taky dojít při legální výměně budíků, nebo LichtModulu. Ale zase
je to manipulace se zařízením, které uchovává stav ujeté vzdálenosti. V západním světě to je trestný čin, kdežto v našich zemích to je národní zvyk a všechna auta v bazarech mají okolo 120 tkm.
Při legální výměně se stav ujeté vzdálenosti do IKE nebo LCM (a dalších modulů) zapíše diagnostikou v autorizovaném servisu a je o tom záznam. Při normálním provozu k ukládání stavu ujeté vzdálenosti dochází automaticky každých 60mil (100km) a k testování uložených údajů dochází při každém zapnutí zapalování (KL.15) viz. ten anglický originál z bimmerborad.com. Takže k nějaké dodatečné synchonizaci skutečný důvod není. A pohádky, že kvůli špatnému zadnímu čidlu ABS nešel tachometr a proto se po 200km rozsvítila tečka jsou jen kecy. Pokud nejde tacho, nezapisuje se ani do LCM a dalších modulů. Ale ta synchronizace se udělat dá viz. strana 8, nebo se dají údaje vyčíst diagnostikou. Bohužel se do budíků (IKE) dá zapsat pouze vyšší hodnota, jak se zapíše hodnota nižší zde pochopitelně uvádět nebudu.
Při podvodu se vymění budíky z nějaké bouračky nebo za budíky předem připravené. Ale někteří bazarníci to už umí opravit ve všech modulech - mají na to lidi. Jenže pokud se budu chtít dopátrat stavu tachometru a servisní historie, a prodejce nebo servisní knížka mi řekne, že auto bylo servisováno v servisu XY ve městě Z, učiním tam dotaz. Nebo taky chodí na STK a emise do stanic TUV. Tam se dozvím, že např. poslední TUV kontrola nebo inspekce II byla provedena při stavu 170.000km před dvěma lety. Takže pokud má auto na tacháči ideálních 144.xxx, cosi nehraje. Celý článek je zde
http://vs31.sweb.cz/Test_palubniho_pristroje_CZ.doc , pokud ho radši nesmažu.