... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
zhmp napísal:Tomuto musim oponovat,lebo prevodovky na bmw ešte aj roku 96 až do novych modelov bmw- E60,E90,,,,atd s nazvanim steptronic,tiptronic boli mechanicke...to znamena že prevodove stupne P,R,N,D,poprípede, 1,2,3 ešte na staršich boli radene cez lanko,to znamenana mechanicky...len v tiptronicu ked si mal prepnute radil rychlosti a to len dopredu počitač, ten je ochraneny,že nepodradiš o viac ako dva stupne ak to rychlost nedovoli,ale inak je to všetko mechanika..až nove prevodovky v novych bmw su elektronicke to znamena plne kontrolovane..))))
pysta napísal:Plne kontrolovane? A pod tym si predstavujes co presne?
To co pisal 100RM je pravda, tyka sa to vsetkych 5q s uzamykatelnym menicom a kvaltmi, ci uz GM alebo ZF. Tieto prevodovky taktiez nemaju najmensi problem s odtahovanim v polohe N a vyradovanim z D do N pocas jazdy.
doublevanos napísal:Ta e38 728i bola moje prve auto s automatickou prevodovkou. Na margo jej veku a stavu myslim si ze tie kilometre boli stocene pretoze ked som ju kupoval mala uz vtedy 11 rokov a skratka 190 tisic km sa mi na anglicko zdalo malo.
Kedze som predtym automat nikdy nepouzival riadil som sa priruckou k autu a k prevodovke. Nikde sa tam nepisalo ze je zakazane za jazdy radit N. Iba jeden pripad sa tam spomina a nahodne vyradenie do N vo vysokych otackach motora, vtedy treba nechat motor spadnut z vysokych otacok na nizke a opat sa moze radit D.
Nikde tam nie je zakazane vyradovat N na semaforoch alebo zeleznicnych priecestiach alebo v zapche.
V casti radenia jednotlivych programov sa pri neutrali N spomina citujem: "N- Neutral Select "Neutral" only if your journey is interrupted for a long period."
Long period cize dlhsie obdobie je siroky pojem. Kolko to predstavuje? Cervenu na semaforoch? Pri emisnej kontrole ked treba motor tocit? Na zeleznicnom priecesti? Pri parkovani predsa neni mozne vytiahnut kluc zo spinacej skrinky pokial tam nie je P takze na neutral sa parkovat neda. Co je teda dlhsia doba? Period sa da prekladat aj ako opakujuci sa interval. Ako potom ma uzivatel tomuto chapat?
Myslim si ze som nepouzival auto ani prevodovku v rozpore z manualom.
Zaujmave je ze najnovsie elektronicky riadene automaty maju funkciu pri stati na D na brzde vyriesenu tak ze sa sprava ako vysliapnuty manual zo zaradenou jednotkou. Preco by to robili ked doteraz bolo statie na D normalne?
Nedavno som cital cesky clanok kde dokonca vystrihali uzvatelov automatickych prevodoviek pred "kick-down" podradovanim pri predbiehani a dalsie veci. Vraj to kazi automaticku prevodovku. Cely clanok mi pripadal tak ze vlastne mat automaticku prevodovku je strasna sprostost pretoze pouzivanie jej dalsich funcii okrem D ju casom znici.
Maco napísal:
V prvom rade, chod sa poztriet na kazde forum kde sa vyskytuju automaticke prevodovky, vsade je pisane nevyradovat do N na semafore, ked vidim ze ide kilometrovy vlak a je to na 15 min tak dochladim turbo hodim P a vypnem motor ale nikdy na semafore alebo ked niekoho cakam 5 min tak nevyradzujem do N!! kazdy kto repasuje automaty ti povie ze sa to nema robit, alebo to chces riskovat a kupvoat novu za 4tis alebo repas za minimalne tis e ? Myslim ze nikto neni taky blazon aby to riskoval a kazdy to robi. Mechanici v BMW a roznych autorizovanych servisoch, polivca su to kokoti co len vymienaju olej a menia diely nic ine, ti co sa teraz vyzanju fakt do autoamtov a takych veci tych je ako safranu a aj ty ti poradia vymenit olej a nepreradzovaz z D. Ku kick downu, myslis ze by to tam davali od cias automatu zeby mu to robilo zle ? Je to podradovanie vyzera drsnejsie ale preto sa to vola kick down, to ze to ublizuje prevodovke tak to je picovina, jedinej prevodovke ktorej to ublizuje je ta ktora je uz po smrti a jazdi sa na nej. Ja osobne dufam ze zakladatel tohto topicu dodrziaval aspon to co mu poradili lebo som od neho kupil auto...
suchtoxxl napísal:chlopi,mna zaujma takato vec:musi sa auto brzdit iba noznou brzdou,trebars pri stati na semaforoch?alebo moze byt zatiahnuta aj len rucna brzda?ja to tak robim ked odchadzam z domu,pokial zavrem branu,tak necham zaradene D,a zatiahnutu rucnu brzdu.moze sa nieco stat?
doublevanos napísal:
Zaujmave je ze najnovsie elektronicky riadene automaty maju funkciu pri stati na D na brzde vyriesenu tak ze sa sprava ako vysliapnuty manual zo zaradenou jednotkou. Preco by to robili ked doteraz bolo statie na D normalne?