... všetko o BMW ...
BranoMW napísal:
Pani, na temu chipovania aut si myslim ze som plne kompetentny person sa k tomu vyjadrit. Cipoval som auta (seriove aj zavodne) na Slovensku ako jeden z prvych (ak nie vobec uplne prvy) niekolko rokov startujuc pred 15-timi rokmi a skoncil som s tym pred cca 10-timi rokmi ( BTW pre upresnenie pod cipovanim nemyslim vybrat riadiacku a poslat na precipovanie do nemecka, ale precitat original data a modifikovat ich). Nacipoval som na Slovensku niekolko stovak aut vseho druhu (cca 500-1000 kuskov). No, a ja som sebe NIKDY nenacipoval auto... zaver si urobte sami. :-)
BranoMW napísal:
Su dve moznosti ako to riesit:
1/ auto s extra options, e.g. ja mam SUV-ko Mitsubishi Outlander a tam sa daju zadne sedadla posunit este extra 10 cm dozadu.
2/ mat partnerku do 160cm vysky a stale sediet jeden za druhym.
:-)
arcteryx napísal:Uz to sice zavana OT, ale ked uz sa o tom bavite skusim otazku aspon v skratke k tomu chipovaniu.
Tiez som doteraz nad tym uvazoval dost jednoznacne, no opat som na vazkach. Neviem sice ake fyzicke vylepsenia nastali na motoroch M57 (530D)od r.v.2001/2004/2006 az po motory N57...No vykon liezol stale vyssie...142/160/170/173/180...kW. Moja verzia z r.2004 ma 160kW a ja tak nejak citim v "nohach", ze je to niekde uskrtene a tych par 10-tok koni by tomu naozaj prospelo. Kombajn ma skoro 1,8 tony a vykon navyse by mu vobec nevadil. Mne duplom nie. Len otazka znie, ze ci cipnutie RJ a prenastavenie hodnot vzduchu, paliva a t.p. alebo odstranit DPF filter aspon? Alebo?
Mattgenius napísal:
Som rád, že môj názor potvrdil aj niekto naozaj kompetentný, čo sa tejto problematike skutočne venoval.. Ono s tým čipovaním je to tak, že nikdy a na ničom nestačí upraviť iba vstrekovanie a riadiacu jednotku (a je jedno či ide o auto alebo motorku) Na to, aby sa skutočne s motorom niečo stalo a niečo zmenilo nestačí prepísať iba palivovú mapu, ale treba k tomu prisposobiť aj ostatný "hardver" ako sú výfukové zvody, samotný výfuk, sanie, airbox, kompresné pomery, vŕtanie valcov, ktoré významným spôsobom ovplyvňuje otáčky motora atd, atd..
Takáto úprava motora už prinesie relevantné zvýšenie výkonu.. ale nejaký čip? A k tomu nič viac... Leda tak vyššiu spotrebu.. Motor je vyrobcom vyvinutý a odladený celok a ak by niekto chcel naozaj čosi zmeniť, musel by zasiahnuť do všetkých spomenutých častí...
Mattgenius napísal:
Počuj a nedalo by sa to ešte riešiť tak, že by ste sedeli vedľa seba?![]()
Či si tak dlhý, že ti je F10 tak malá, že ani predné sedadlo posunuté na maximum Ti nestačí?
BranoMW napísal:
...ale prirovnanie s umelymi kozami je na chiptuning plne vystizne.... bud mi stacia male alebo potrebujem oridzo velke... ale nie umele velke....:-)))) ..ale zaroven kto chce kam... ked je trh, existuje aj ponuka :-)
voMacK napísal:vsak ale ked si das zvysit vykon povedzme o cca 17%?
A das si to odmerat na brzde pred aj po uprave?