Hla! Zase fusuju, tam davaju kadejake mechaniky a potom sa cuduju ze to odchadza, ja by som vsetky tie mechaniky zakazal!. Znovu nejake ladenie na kolene, tentokrat teoreticke roviny, kalkulacka, vzorce a kompresorova mapa. Iked tomu rozumiem len ako tak, zaujimalo ma pre ake tlaky s tymto konkretnym motorom je dane turbo vyhovujuce, a kedy mu budu slzy tiect najmenej. V svojom seriovom domove na zvodoch M57 by sa mal tlak udrzovat okolo 1.65Bar v sirokom spektre otacok, lenze to je motor stvorventilovy, teda ma vyssiu objemovu ucinnost. Skoda ze sa v BMW nehecli, a neskopirovali OM606 v ramci nejakeho updatu M51 ktory ani jeden nebol vyznamny, len prkotiny.

Su vynesene dve ciary, zelena pre predpokladany tlak 1.5Bar, a cervena pre zvyseny 1.7Bar, kedze Garrett je svina a nezverejnuje mapy pre VNT turba, je pouzita najblizsia mozna, ale aj to z mensou turbinou, teda je mozne cakat ze cele spektrum otacok je jemne posunute hore. Z grafu vidiet ze tlak 1.7Bar je uplne mimo hru, snazit sa o tento tlak v lavej casti je umyselna vrazda turba, napravo rapidne klesa ucinnost, teda rastie teplota vzduchu. Celkovo je aj vyuzitelna oblast dost mala, 2400-4200 otacok je slabe.
Na druhu stranu, zelena ciara ukazuje vyuzitelne otacky podstatne sirsie 2200-4600, pricom v strednych 2600-4200 ma turbo vysoku ucinnost 75%+, teda je ziaduce udrzovat tieto otacky pri sportovej jazde. Samozrejme to taha aj pod tym, stale lepsie ako povodne turbo. Graf konci aj pre 1.5Bar pri 4600 otackach, dalej stale rastie prietok, a teda sa dostavame mimo, otacky rotora dalej stupaju, s tym aj opotrebenie, ucinnost dalej klesa, s tym rastie teplo, klesa vykon, a tak podobne, teda jednoznacna odpoved je, nema vyznam to tocit viac ako 4600 s tymto turbom pri danom tlaku. To je tiez dovod preco ECU M57 podla technickej dokumentacie pri 4000 zacina znizovat davku paliva, a do 4800 je uz v "obmedzovaci".