18.5. - dnes ma auto 3750km a tak si dovolim dat nejake postrehy, ak by to niekoho zaujimalo.
ako prve: BMW, klobuk dole.

Vas N47D20 ma naucil ze nie kazdy diesel je napifu. Doteraz som mal skusenosti len s VW PumpeDüse krawal systemom v roznych VW, Skoda, Seat a diesle som neznasal. Na firemnej Ochcavke som nabehal par desiatok tisic km a ten motor bola prosto tragedia, system "netaha-turbo kick-a zas netaha" mi isiel na nervy a nad 2500ot to auto vzdy "zemrelo". Povodne som chcel 320i alebo 325i, no ekonomicka stranka veci a najazdene km ma presmerovali na 320d. Uprimne, mal som obavy co to bude. Na skusobnej jazde Vam to nic nepovie a celkovo, bol som zvyknuty na charakter benzinovych motorov.
N47D20 ale ide perfektne. Rozbehy sice typicky dieslove (mrtva ryba a po 5m radis za dva), ale ked treba, motor ochotne toci a tlaci nad 4000ot. Hej, nie je to benzinovych 6000/min, ale aj tak, ani na benzinoch pred tym som netlacil vzdy nad 4000tis pri kludnej jazde. V tomto aute turbo nekope, ale potlaci krasne plynulu....celkovo, davam za pravdu vsetkym co mi pisali ze to bude OK. Je to dobre, o hodne lepsie ako som s obavami cakal.
druha vec: spotreba. Viem ze motor si este uplne nesadol a este sa to pomeni, no uz teraz je spotreba slusna. BA-Vieden cez dedinky severnou cestou, 63km tam a 63km nazad, z toho po BA a W asi 10km, dedinky na 50kmh, mimo obce 120-130 ... priemer? 5,4/100km. Minuly tyzden som dal BA-Brno a nazad a pri priemernej rychlosti 115kmh (aj s mestom), ked som cestou skusal useky 180-200kmh... 6,5 l/100km v priemere. Cista parada...
Ako bod do vecnej vojny o kvalite nafty. Je to sakra citit aj s novym motorom. Prvu som dal plnu nadrz Shell diesel (nie V-power). Ako druha plna isiel BP Ultimate diesel, co je 60 cetanovy variant predavany v AT. Nebe a dudy. Motor stichol, na pocit tahal plynulejsie. Po dvoch plnych Ultimate Dieslu som bol nuteny natankovat necakane a nic ine tam nebolo, ako ESSO v AT. Motor sa zas rozklepal, na volnobeh to znie ako 8 rocny Passat. (no dobre, nie tak strasne... tak ako 3 rocny

) Nastastie som to vycerpal a uz sa tesim ako pojdem dnes dat plnu Ultimate Dieslu. Zas to bude kranse behat.
Toto auto ma naucilo este jednu vec. Drzat volant. Kto mal Leona ci ine "moderne" VW, vie ako strasne su tieto auta preposilovane. Aj v meste ci na okreskach som drzal volant jednym prstom prevesenym cez veniec a stacilo to. V 320d ale nie. Kedze som tam nechcel servotronik (a toboz nie aktivne riadenie), je prevod pomerne silny a volant musim pekne drzat celou rukou, ci obcas radsej oboma :) Inac to na kolajach vyskoci jedna radost... Ale to je len a len dobre, aspon mam krasny kontakt s vozovkou

tretia strana mince

- minus. Trosku ma prekvapila oproti VW group jednoduchost BC. Len 3 udaje, spotreba a priemerna rychlost s nutnostou resetovat a dojazd. Bezne VW ma v BC okrem aktualnej spotreby primery denne, dlhodobe, mera trip km automaticky denny aj dlhodoby, cas jazdy denny a dlhodoby a podobne... ale to az tak nevadi, hlavne je ako to jazdi
PS- zaciatkom juna ideme v takej mensej skupinke na skolu smyku, nech si skusim ako sa sprava na klzkom. Ak by sa niekto rad pridal, dajte vediet.