Taaakže po dlhšej dobe ďalší update. 46ka verne slúžila, po skončení vysokej školy každý deň skoro 100km do roboty a naspäť, no nastali menšie komplikácie. Z auta začal tiecť olej a to dosť. Presakovala olejová vaňa, predné gufero kľuky a hlavne veko ventilov. Bolo to kvôli zvýšenému podtlaku v kľukovej skrini, ktorý bol výsledkom inštalácie oil catch tanku. Dalo sa to urobiť aj s regulovaným vákuom, ale to sa mi popravde nechcelo. Konieckoncov som s tým setupom najazdil tak 90 000km a fungovalo to až donedávna, kedy proste tesnenia povolili. Hlavne veko ventilov, ktoré sralo olej na zvody už dosť masaker spôsobom a častokrát sa mi dymilo z pod kapoty

Olej už fŕkal aj na stenu za motorom. Po zvážení týchto okolností som sa rozhodol konečne to auto dorobiť. Popravde ma už ani nebavilo jazdiť na 5 farebnom aute. Nemohol som s tým ani na zraz - veď by som bol za idiota kolotočára. Ďalším problémom bolo to, že som už dve výmeny oleja po sebe našiel v oleji drobné piliny medenej a hliníkovej farby. Mal som podozrenie na ojničné ložisko/ložiská. Ajkeď to nie je S54ka z M3ky, tak niekedy zvyknú ojničné ložiská odísť aj na týchto motoroch, hlavne 3litroch. Keďže predošlý majiteľ bol dementný a nestaral sa o auto (áno áno auto má slúžiť ale aby za 20 rokov nikto nevymenil filter paliva a sviečky tak to je vrchol) tak som sa fakt bál, že už ložiskám odbíja posledná hodina.
Auto som zobral do roboty, kde som ho za pomoci kolegu rozobral. Rozobrala sa a odmontovala sa komplet predná stena, aby sme mohli dať motor vonku aj s predvodovkou. Následne som sa pustil po večeroch do rozborky motoru. Plán bol rozobrať všetko čo sa dá, ale ponechať hlavu na bloku a aj kľuku a piesty.
Pri rozborke som zistil nasledovné:
1. V sacom koši oleja boli 4 kúsky plastu, ktoré ale neviem odkiaľ sú, nakoľko všetky napínaky a vodiace lišty sú bez poškodenia

2. Vačky sú krásne zrkadlové bez poškodenia
3. Vnútro motora bolo krásne čisté, bez nánosov špiny a karbónu (tu asi pomohli časté výmeny a moja talianska údržba)
4. Strach z pretočených ojničných ložísk/ložiska sa ukázal zbytočný. Po kontrole ojničných ložísk som našiel zväčšené opotrebenie na ložisku 2. a 6. valca. Zdá sa, že medené a hliníkové piliny boli asi niečo iné, ale fakt neviem čo. Nezdá sa mi, žeby sa na niektorom ložisku začalo predierať až na medený podklad. Každopádne sa ložiská vymenia a bude pokoj.
5. Ojničné čepy kľuky sú krásne ako zrkadlo, bez jediného škrabanca
6. Matka kolieska olejovej pumpy bola pevne na mieste. Odkrúcanie tejto matky je výsadou 3litra so zdvihom kľuky 89,6mm, ale človek nikdy nevie.
7. Celkový stav motora sa ukázal ako veľmi dobrý. Motor ma nabehané 420 000km. Honovanie vo valcoch je stále viditeľné, keď som to kontroloval odspodu, čo ma dosť potešilo.
8. Sacia vačka bola na svojom 5tom čepe poškriabaná. Muselo tam niečo vojsť cez mazací kanál.
9. Ventil spätného toku oleja v domci olejového filtra bol už totálne KO. Vyrezal si 2 drážky do hliníkového obalu a neplnil už svoju funkciu. Častá chyba u týchto motorov. Motor vtedy zaklepe na hydrošteloch aj po krátkej dobe státia (u mňa tak 20 minút a už zaklepal).
Čo teda ďalej nasleduje? Upgrade motora.
Ojničné ložiská ACL (objednané)
Nové šróby ojníc (objednané)
Dorábka napínaku retiazky olejového čerpadla z VW 2.0tdi (mám)
Sacia vačka z M54B30 s časovaním 240° a zdvihom 9,7mm (zháňam

)
Výmena gufier na driekoch ventilov (mám)
Výmena rozvodovej sady s napínakmi a všetkým čo ku tomu patrí (mám)
Komplet nové tesnenia a guferá všade možne (mám)
Výmena spätného ventilu v domci olejového filtra (mám)
Výmena vodnej pumpy a napínaku remeňa (mám)
Na motor ďalej prídu zvody Schmiedmann a upraví sa originál výfuk podľa mojich predstáv. Ide mi o zachovanie originál koncového tlmiča (a jeho úprava vnútri) a modifikáciu pôvodných vedení. Odstránia sa katy, ale s možnosťou domontovať ich niekde dolu za prevodovkou v prípade potreby

Auto prerobím na riadiacu jednotku MS43. Príde sanie M54B30 aj s odpovedajúcou klapkou a váhou vzduchu + vstreky. Auto zanesiem naladiť do ECU Garage v CZ. Po konzultácii s nimi som sa rozhodol ešte prečasovať rozvody o 6 až 8 stupňov , kvôli zachovaniu krútiaceho momentu v spodných otáčkach a zároveň maximalizovaniu výkonu z daných upgrade dielov. Očakávam tak 155+ kW.