... všetko o BMW ...
deejaytommmi napísal:mám taký istý olej, lenže 10W40
//MPower napísal:nechapem načo si daval do 1.6 10w60 ten olej je hlavne do vysokootáčkových motorov kludne 9-10 000rpm z litrovím výkonom 100 a viac koní,skorej teraz ked dojde zima tomu motoru ubližiš ešte ovela viace stým olejom ako mu polepšíš,lepší by bol pre teba 5w40
Billie napísal:
No tak vieš ako každy máme svoju hlavu a každy ma svoj nazor. Ja mám nazor taký že moje auto nieje nove nema najazdených 50 000 ani 100 000 v tom prípade ano je dobre dať tam olej ktorý tam ma isť ! . Lenže moje auto ma nabehaných už 260 000 a stale ide krasne a ja viem že ten motor toho už má za sebou dosť a preto mu treba dopriať dobrý kvalitný a stabilný olej ! ! !. Bol by som zvedavý ako mi tam ten olej uškodí. Tepelnu stabilitu má 1000x lepšiu ako 5w40 či už v chlade alebo v teple. Bol by som zvedavý kolko by vydržalo tvoje auto keby si tam daval celý jeho "život" 5w40 a kolko moje s 10w60 liqui moly. Toť moj názor a nikto my ho z hlavy nevytlčie lebo viem aký ma ten motor teraz chod a ako ten olej v tom aute vyzera. ( žiadna čiernota ).
//MPower napísal:
evidentne sa tomu absolutne ale absolutne nerozumieš,žiješ v domienke že ked do auta kúpiš drahý olej z vysokou viskozitou tak je to to najlepšie,a v tvojom prípade dáš teraz tomu motoru dobre napiču a akurat si ho ešte skorej dojebeš a to ti garantujem že ho budeš niekolko násobne viac cez zimu ničit ako z 5w40,podla tvojho nazoru by potom také automobilky ako porsche,mercedes,bentley nedávali už od výroby iný olej len 10w60 lebo je naj.Pome teraz k jadru veci,ako vieme 10w60 je stavaný hlavne na znášanie extrémnych teplot v 1.6ke nemožné,preto je aj dost hustý,v zime ešte viac stuhne,nie je na zimu vobec ten olej navrhovaný (je do supersportu) aj ked vyrobca garantuje do -25C ale jeho motor to nejebe že?v zime ked budeš štartovat a bude sa ti motor 10 sekund točit uplne nasucho než sa ti ten olej všade dosatne určite mu to prospeje viac ako 5w40 tzv.studené štarty niekde na nete je aká velka porcia km dojebe rovnako ten motor ako jeden hentaký štart,a aj potom nie je dobrý lebo ten olej získava svoje naj vlasnosti opet v vysokých teplotách na 1.6ke v zime ked bude - 15 ich určite dosiahneš že?doporučil by som ti naštudovat problematiku,ja som si ju tieš musel naštudovat a tieš som bol drblý a chcel som menit 10w60 opet za 10w60 ale rozum nakoniec vyhral aj vdaka skuseným BMW mechanikom a na zimu mam už naliaty čerstvý 5w40 a to mám 2.5liter.V všeobecnosti platí čim nižšie prvé čislo a čím vyššie druhé čislo tým je olej lepší,prvé číslo znamená vlasnosti oleja v zime čim nižšie tým lepšie na zimu by bol najidealnejší 0w40 a druhé čislo znamená mazacie vlasnosti za vysokých teplot,tak že tym že maš na začiatku 10 je na zimu to najhoršie skoro čo može byt a v hlave čo si ty myslíš a nikto ti to nezmení je uplna sprostost a len tvoja mylná domienka toto je holý fakt a každý slušný a skúsený mechanik ti potvrdí moje slová,a može tu teraz niekto vypisovat že jazdil motorom cez zimu 10w60 a nič,nech jazdí ašte 2,3 zimi kým motor dožije,tak že zaver vrelo by som ti odporučil vyliat a dat 0w40 ked chceš pre auto to NAJ a v lete si tam z dobreho pocitu jebni 10w60