Utorok, 10. Júla 2012, 18:09
firmy co s tym robia vs. firmy co TO robia je dost jemny rozdiel.
Jedna vec je produkovat statisice kusov auta, kde musis vsetko dimenzovat na 150-170% a ina vec je
zobrat jeden kus a posunut limity. Samozrejme, ze tvoje auto ma uzitkovu nosnost nie 500-600kg ale viac,
a motor seriovo produkujuci 180 koni by zvladal bez uprav 210...
Musis si odmysliet niekedy image a mysliet trochu aj prakticky - jedna vec je garazova mudrost, ze priemer celkoveho kolesa
musi zostat rovnaky a teda nizsi profil a vacsi disk.. druha vec je ako sa meni stycna plocha pneumatiky s podkladom,
ako to ovplyvnuje cinnost brzdiacich systemov, rovnako aj faktory ktore ovplyvnuju bezpecnost pri kolizii - celny aj bocny naraz
bol mozno testovany 40x fyzicky, ale 2000x simulovany pocitacovo. Staci zmenit jeden dolezity marker, o ktorom
jano z Orechovych Zavinov vo svojej tuzing garazi nema paru a motorova cast sa nebude deformovat tam kam ma
a niekomu to spravi z lavej nohy gulas.
Jedna pneumatika, ktora sa testuje pri vyvoji priemerne precestuje po svete 20000km. Testuje v roznych lokaciach na kalibracnych strojoch,
testuje sa v terene na konkretnych autach, robi sa endurance test, speed test.. adalsich niekolko desiatok typov testov,
Continental ma jednu gumaren cisto len na vyskumne ucely.
Pri rozmere 18" - a preto je tam taky signifikantny odskok aj v cenach pneumatik - zacina byt narocnost upiect tuto gumu diametralne odlisna od nizsich rozmerov.
Tam sa uz aplikuju technologie z vyroby nakladnych plastov. 16 a 18 palcove pneumatiky sa na vyrobnom pase nikdy nestretnu, 18tku vyrobit je drahsie, trva to dlhsie
a celkovy vyvoj je drahsi. Nehovoriac o hmotnostnych a rychlostnych indexoch, ked pecu 20" plaste tak formu predtym prekrizuju ked to ide do lisu, lebo scrap z toho je obrovsky.
Aby som to uz uzavrel, nech nepisem oracie,
ked ma vyrobca dovod nedavat 20" na nejake auto, ma padny dovod. Nie je to rozhodnutie od stola.
A je na uzivatelovi auta, ci si z 5 rocneho auta spravi kolotoc lebo vie lepsie ako vyrobca, alebo nalozi co sa vojde ako keby to bola 15 rocna dvakrat na stolici natahovana e36ka
kde ta uz nejake kriteria a zasady az tak netrapia, hlavne ze je na nej najviac chromu v dedine.
F10, 520d, r2012 Citrinschwarz
E46, 316i Compact, r2002 Grey Green
Opel Antara r. 2011 Калуга моя любовь