Hlásim sa po dlhej prestávke aj v tomto vyhasnutom príbehu. Auto doteraz jazdilo aj nejazdilo. Odteraz je už využívané iba ako druhé vozidlo, keďže som k prikúpil X5.
Prevodovka je 6 mesiacov od repasu a stále trhá, taktiež prenos výkonu je slabší ako by mal byť, čo som zistil až keď som presadol do inej e39 530d. Prevodovku som vytiahol z auta, zaniesol na reklamáciu, po 5 týždňoch som zavolal a povedali mi že bol zle nasadený menič, ktorý je tým pádom poškodený. Objednal sa teda druhý menič, kt. prišiel o 2 týždne. Celkovo som bol takmer 2 mesiace bez auta. Objendal som 10 litrov oleja Ravenol Dexron VI + filter. Založil som prevodovku späť, zmazal adaptácie a nič stále trhá. Volal som teda znovu, že chyba bude v softvéri. Behol som k Martinovi Greňovi, s ktorým sme skúšali 4 rôzne verzie softu + druhú RJ EGS, no bez výsledku, prevodovka stále trhá. Volal som znovu pánovi repasérovi, že mám naliať aditívum do oleja. Objednal som Pro-Tec 375ml aditívum, nalial som ho tam, bez zmeny.
Najnovšie info je že sa vytiahne mechatronika a pošle na test a od toho sa budeme odvíjať ďalej.
Inak sa s autom udialo za toho pol roka:
Vymenil som predné brzdy za Zimmermann vŕtané aj s platničkami. Pôvodné Febi mali hádzavosť tuším 0,17mm na ľavom kotúči a 0,13mm na pravom a triaslo to pri prudkom brzdení, alebo na diaľnici, čo ma samozrejme sralo aj ked viem že tak 60% ľudí by to neriešilo

No a konečne mám brzdy čo netrasú, zatiaľ som nabehal 2000km.
Hádzavosť po osadení bola 0,02mm, náboje riadne vyčistené, ošetrené medennou pastou. Vodiace púzdra som menil v zime, celú nápravu aj ložiská pred rokom, držiaky strmeňov nemajú žiadnu ryhu, platničky chodia hladko. Prvých 500km som brzdil iba pohladom, takže ak sa teraz zvlnia tak sú oficiálne kotúče zimmermann na kkt

Vymenil som aj snímač opotrebenia samozrejme. Inak páči sa mi ako ladia vŕtané kotúče s tými 0058 falcami, a aj so zadkom kde sú tiež zimmermanny od bývalého majiteľa.
Ďalej pribudli predné dvojité sklá, zohnal som ich aj s lištami. Prítlačnú lištu z vnútornej strany (od tapacíra) som zrezal, pretože príliš tlačila o sklo a sťahovačka riadne zavíjala, tú som znovu premazal keď som to už mal rozobrané. Samozrejme parozábranu som späť poriadne prilepil aby nezatekalo.
Ďalším tuningom sú predné reproduktory, kúpil som 165mm namiesto starých 130mm, tú istú značku aj model. Vystruhlíkal som z OSB dosky ozučnicu, kde som ich osadil. Nemal som však dosť tlmiaceho materiálu, takže teraz repro hrajú v akustickom skrate, čo ešte samozrejme doriešim, ale aj tak to hrá lepšie, hlavne basy.
Zatiaľ sa tiež na aute pojebalo:
- ĽP ABS snímač
- 2 krát sa zasekli vodné ventily, keď som však prebehol na klima paneli teplotu MIN - MAX, napravilo sa to
Úspešne sa absolvovala aj STK + EK, slabšie brzdí ručná na šoférovej strane, takže to budem musieť dotiahnuť trošku, ale inak všetko OK, aj DRL

Onedlho by som mal meniť olej, ale to až ked bude konečne rozbehaná prevodovka, lebo aktuálne mám z toho velké nervy a žiadnu chuť do toho investovať pokiaľ to nebude naporiadku všetko.
Celé to teda nakoniec vyústilo v kúpu ďalšieho auta, keďže pravdepodobne budem opäť niekoľko týždňov bez auta a aj to s neistým výsledkom či prevodovka bude chodiť tak ako má.
Rekapitulácia cien:
- prvý repas prevodovky 1950€
- výmena oleja s preplachom 290€
- nový hydromenič 250€
- olej + filter 120€
- dvojité sklá 50€
- reproduktory 165mm 52€
- brzdy Zimmermann 210€
- snímač opotrebenia 6€
- ABS snímač 25€