... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
cartman
Autor témy
Auto: e46 325Ci 2002
Kraj: Trenčiansky

Re: [E46 325Ci] adidas modrá --> story update

Sobota, 25. Mája 2013, 11:13

Tak pozerám, že si píšem sám so sebou :mrgreen: nevadí, mám nejaké nové info, čo možno pomôže iným.
Predné ramená (MEYLE HD) vymenené spolu s tyčkami stabilizátora (MEYLE HD) a horným uložením zadných tlmičov (LEMF). Myslím, že to trochu pomohlo proti nepríjemnému tramlining. Ale stále to nie je také ako by som chcel. Začal som čítať množstvo všetkých fór kde práve tramlining riešia. Od podvozku si môžem byť istý, že je všetko OK ako na prednej tak na zadnej náprave. Preto mi ostávajú pneu a geometria. Na geo som bol dnes, nastavili sme limitnú zbiehavosť (toe in). Všade som sa dočítal, že to zlepší tramlining. Rovnako som sa dočítal, že odklony by mali byť negatívne, ale nie moc. Vzadu je to v pohode, v predu sa to už zlepšiť nedalo. Rovnako ako aj záklony. Teraz mám pocit, že je riadenie tuhšie, nie je to taká Š120 z nadvihnutým predkom. Aj čo sa týka tramlining-u, cítim trochu zlepšenie. Ale stále to je bieda.
Takže ďalšie nasledujú penu. Na predok už mám objednané spomínané Vredestein Ultrac Vorti XL 225/45/R17. Mali prísť včera, neprišli. Je to môj osobný tip, že to bude po výmene výrazne lepšie. Ďalej rozmýšľam, či nevymením aj zadné pneu za úplne rovnaké. Má to viacej dôvodov - mali by spevnenú bočnicu, bola by to nová "neunavená" guma a všetky 4 pneu by som mal rovnaké (tiež som sa dočítal, že to pomôže proti tramlining-u). Menší problém je šírka disku vzadu je 8,5". Čo som hľadal na nete tabuľky, tak pre gumu 225/45/R17 je 8,5" disk ešte uvádzaný ako možný - používaný rozmer. Samozrejme bude guma trochu natiahnutá, ale extrém to asi nebude. Tiež mi je jasné, že záleží aj na konkrétnej značke gumy a vyhotovení. To som našiel celkom pekné porovnanie:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=85623
Díky za každé info.
Prílohy
Photo 25.5.2013 11 53 31.jpg

dedo1
Auto: Holup na masle
Kraj: Banskobystrický

Re: [E46 325Ci] adidas modrá --> stále tramlining

Sobota, 25. Mája 2013, 11:19

Som zvedavy co urobia pneu, a nemusis sa bat rozmerov, ja mam 225/40 r 18 na 9.5 disku a je to trochu do a, ale nie je to nic tragicke. V predo mam tiez 225/40 na 8.5 a tam nie je stretch ziadny, pneumatika je nejaka Continentalka
predpremiera pre exkluzivnych mystery shopperov

cartman
Autor témy

Sobota, 25. Mája 2013, 12:15

Jasné, uvidím.. Fakt to tipujem na tie predné pneu. Na jeseň som mal ešte pružiny eibach a od podvozku akurát vymenené zadné silenty predných ramien a na 17" to ťahalo. Potom som so zvedavosti vymenil predné kolesá za zimné, kde som mal gumy 205/55/R16 nokian XL, tak tramlining bol tak na 90% preč. Potom som celú zimu jazdil na nových continentaloch a sériových pružinách a úplne v pohode. Akurát teraz keď som zase nahodil letné 17" tak je to utrpenie. Keďže to predtým ťahalo aj na eibach pružinách a ťahá to aj teraz na sériových, tak pružiny nepodozrievam. Jasné, ešte tlmiče by to mohli byť a nejaký skrytý silent na zadnej náprave.

panaroik
Auto: E46 320D 110KW
Kraj: Bratislavský

Sobota, 25. Mája 2013, 21:10

Ja som bol vcera nahodit cisto nove pneu (vsetky 4 som menil) Continental ContiSportContact5 225/45 R17 (nemaju spevnenu bocnicu) namiesto mojich starych (6rocne pneu tam boli - predchadzajucemu majitelovi to asi nevadilo, aj ked mi je to cudne). V kolajach to plavalo dost (na rovnej ceste ofc neplavalo) a pri vacsich kolajach ak by som pustil volant, tak by ma oprelo asi o najblizsi strom.
Napravy mam v poriadku, jedine co musim menit su tycky stabilizatorov v predu, inac nic. Po vymene pneu vcera, je to neporovnatelne lepsie. Takych dobrych 70-80% plavania v kolajach je prec, auto lepsie drzi na ceste. Pri velkych kolajach to trosku zaplava, ale ziadne prudke trhnutie volantom/smeru jazdy.
Este pojdem dat spravit geo a potom uz mozno len nejake silentbloky na napravach, ze by sa to este trosku zlepsilo. Ale u mna to bolo jednoznacne sposobene pneumatikami.

urcite daj vediet, ci sa to zlepsilo s novymi pneu, ale podla mna to bude o dost lepsie :wink:

michaltt
Kraj: Košický

Nedeľa, 26. Mája 2013, 11:04

Mam tu niekde staru temu, ktoru som zalozil. Mne to robili predne pneu s velmi chabou bocnicou. Po vymene problem zmizol, bohuzial, tahaniu v kolajach sa nevyhnes. Odkedy mam e46 smo vystriedal 5 sad pneu a 4 rozdne sady diskov a v kazdom pripade som pocitoval tahanie v kolajach. Obe napravy mam "repasovane" takze tam problem nebude, podvozok mam relativne novy. Musis sa s tym zmierit. Vacsina BMW userov ma tento problem. Momentalne mam 8,5+10J a taha to neskutocne + mam nove pneu. Problem je ze kolaje su uzke a kolesa sa do nich snazia dostat takze tancujeme po ceste. Skus si obut nejake 6J disky a bude po probleme.
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

cartman
Autor témy

Nedeľa, 26. Mája 2013, 13:07

Jasné, veď už na začiatku môjho príbehu sme sa o tom bavili, takže predpokladám, že nové predné pneu to z časti vyriešia. Ale je to problém len e46-tiek? Alebo je to tým, že sú už relatívne staršie? Alebo také ľahké? Lebo sa mi nechce veriť, že e60, e90 a novšie 5er a 3er nedajbože 7er s tým majú taký problém. Alebo nejaké X5ky. Veď tam majú valce 300 a viac. Neviem, som z toho trochu znechutený...

michaltt

Nedeľa, 26. Mája 2013, 13:12

Kamosova e60 taha tiez a neviem povedat ako su na tom ostatne modely. Sedmice maju ine napravy ako 3jky, taktiez 5er ma ine napravy (dufam ze sa nemylim).
3er bola stavana tak aby si cital texturu vozovky, ved sam vies ze nase auta su v podstate dost predvidatelne. Hlavne ak mas 18tky. Vcera po ceste na zraz som na jendom useku pustil volant, bola to tiahla zakruta a auto slo samo aj do zakruty - doslova autopilot :roll: Dalsia vec je ze niekde su tie kolaje fakt mega-velke. Mne to taha len ak su fakt siroke, ze ich vidis volnym okom. Take mierne mi problem nerobia, jedine ze je mokro.
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

dedo1

Nedeľa, 26. Mája 2013, 16:34

Miso, mne to nerobilo nic na starom, ani 1. 18, ani 2. 18 a ani 19. Teraz na tomto to taha ako svina, idem menit predne pneu v dohladnej dobe, tak tajne dufam ze to je gumamy a nie autom. Naprava je v poriadku a geometriu som robil pre istotu 2 krat. Respektive som robil raz, a potom som este pre istotu kontroloval. Cize tam tiez nebude problem.
Dufam ze gumy pomozu

michaltt napísal:
Kamosova e60 taha tiez a neviem povedat ako su na tom ostatne modely. Sedmice maju ine napravy ako 3jky, taktiez 5er ma ine napravy (dufam ze sa nemylim).
3er bola stavana tak aby si cital texturu vozovky, ved sam vies ze nase auta su v podstate dost predvidatelne. Hlavne ak mas 18tky. Vcera po ceste na zraz som na jendom useku pustil volant, bola to tiahla zakruta a auto slo samo aj do zakruty - doslova autopilot :roll: Dalsia vec je ze niekde su tie kolaje fakt mega-velke. Mne to taha len ak su fakt siroke, ze ich vidis volnym okom. Take mierne mi problem nerobia, jedine ze je mokro.

michaltt

Nedeľa, 26. Mája 2013, 16:40

Podlozky, sirky diskov atd. Cim sirsie tym viac taha. Na 8j zimnych som to skoro necitil.
Lowered wagon - pribeh

Avenger
Auto: E46 320i 110kw
Kraj: Žilinský

Nedeľa, 26. Mája 2013, 16:46

michaltt napísal:
Podlozky, sirky diskov atd. Cim sirsie tym viac taha. Na 8j zimnych som to skoro necitil.

Myslim ,ze take velke kolesa budu tahat vzdy len niekto to preziva viac niekto menej :D
---------------
Aerodynamics are for people who can’t build engines. – Old Enzo
-----------------
Doska na cibulu

dedo1

Nedeľa, 26. Mája 2013, 16:47

Na poslednych 18 som mal et 29 a boli to 8.5. Teraz je to to iste iba et je 25 a su o par gramov lahsie ... jedine pneumatiky su ine, tak dufam.... lebo doteraz netahali ani jedny, teda nadmerne
michaltt napísal:

cartman
Autor témy

Pondelok, 27. Mája 2013, 08:54

Jasné, je to o tom prežívaní. Ja to prežívam dosť. A práve ma sere (aj keď to je logické) že čím lepší podvozok, ktorý sa drží cesty ako najlepšie vie ale zároveň ju aj dokonale kopíruje, tak na našich cestách to vyznieva skôr v neprospech auta, lebo sa z neho stáva KIT z knight rider-a s autopilotom. V niektorých úsekoch cesty potom držím volant 2 rukami a potia sa mi dlane a popri tom ma predbieha ma nejaký jebko v octávii a ešte sa jednou rukou špára v nose. Preto som sa zamýšlal, či to je len na e46-kách tak alebo aj na iných BMW. Ale prečo by potom toľko BMW jazdilo po našich cestách...

michaltt

Pondelok, 27. Mája 2013, 09:21

Dedo, to nie je o ETcku ale o tom ci mas square alebo staggered. Tam je hlavny rozdiel. Lebo predok sedi v kolaji a zadok sa tam nevmesti takze ti auto tancuje.
Lowered wagon - pribeh

cartman
Autor témy

Pondelok, 27. Mája 2013, 09:41

square si myslel toto :smile: ?
Obrázok
Ale nie, tiež rozmýšlam, že by som dal na všetky kolesá pneu s rovnakou šírkou. Aj keď v prvom rade by museli byť aj disky rovnako široké. Keďže vzadu mám 8,5" disk, tak aj keď guma bude rovnaká ako v predu (225) tak vzadu to bude stále širšie a problém to asi nezlepší. Mýlim sa?

michaltt

Pondelok, 27. Mája 2013, 09:45

Hhaha, nie nie. Square = vsetky 4 disky rovnake / staggered = predne uzsie, zadne sirsie.
Lowered wagon - pribeh

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 23 neregistrovaných