Piatok, 25. Marca 2022, 23:15
Chrbtica ma bolí jak starca, krk ešte viacej ale kutáč is already there. Dalo by sa to zvládnuť možno aj za jeden deň ale ja som začal večer a pokračoval ráno. Procedúra transplantácie započala odspodu, v nasledujúcom poradí. Zhodil som tepelné kryty, kardan, vypustil posledný krát olej z automatu, potom aj hadice od chladiča a kabeláž. Výfuk bol zhodený už predtým. Ako pokračovanie som zvolil pedále, tu dostali moje krčné stavce zabrať. Najebau som sa nejako pod volant a začal rozoberať. Šlo to hladko držia to 3 šróby, nasladne sa odsala kvapalina z expanzky brzdovej kvapaliny, odpojili trubky, podtlak a celý brzd. valec vrátane posilovača išiel von. Pedále som zohnal aj s housingom, stačilo teda prehodiť - všetko pasuje. Pri zapájání hadice spojkový valček - expanz. nádobka som si uvedomil že nebolo vôbec potrebné valec prehadzovať, na expanzke je zaslepený vývod na spojku, stačilo odstrihnúť 😀 zbytočne som teda zavzdušnil brzdy. V karosérií je gumená záslepka, kt. som prezeral do kríža a prestrčil novú hadicu na napájanie hydrauliky spojky.
Next step - kulisa radenia. Vybral som stredový dekor, krkolomne pod uhlom vyšróboval torxy z voliča automatu ale nie je v silách ľudských to vybrať horom. Chvíľu som bojoval, krista boha nebudem pol auta rozoberať skrz takú malú kktinu. Prehral som, stredový tunel musel ísť von, ukľudnilo ma to že ho držia 4 šrúfky 😀 vybral som volič aj s lankom do prevodovky, s lankom od spínačky ešte neviem čo vyšpekulujem, zatiaľ je na voľno a ničomu nevadí. Koniec prvého dňa.
Druhý deň ráno som vstal 7:30 podgurážený silným entuziazmom som hneď valil do garáže. Objednaný spolupracovník prišiel o čosi neskôr, za ten čas som stihol odšróbovať hydromenič od motora a odvesiť prevodovku na 2 šróby. Po jeho príchode sme zhodili automat, jhaaj bol to veru dobrý pocit posledný krát v tomto aute po tom všetkom ty kurva. Štartovacie koleso vystriedal nový dvojhmotný zotrvačník LUK (vkladám do neho silné nádeje že čosi vydrží), následne zvyšok spojkovej sady, ktorú som pre istotu 3 krát odmastnil, nenechám tomu žiadnu šancu šmýkať 😀 Lamela má takú veľkú díru takže mi tam vystreďovací prípravok lietal jak nič, takže som vystredil úplne od oka. Všetky šróby preistotu na lep, potom premazať lôžka páky aj bežiacu plochu ložiska a schaltgetriebe mohla ísť dnu. Sadla tam ako riť na šerbel. Pred nasadením štartéra som na terminál cievky pripojil externý káblik vyvedený pod kapotu. Keď už takáto zástavba tak teda aj olej vymením. Vypustil som tú brúsnu pastu čo bola vo vnútri, tá 5x10cm nálepka vedľa LIFETIME OIL, NO OIL CHANGE na mňa pozerala jak na kkta. Použil som 2L novej Febi náplne, doteraz som tieto febička oleje nepoužíval ale dám tomu šancu. Následovala najťažšia časť celej operácie AKA spojiť hlavný spojový valec s pomocným. Trubka by bola, lenže nejaká po mŕtvici poskrúcaná, ani za boha som nevedel trafiť pôvodný tvar, do toho aj prechodka cez karosériu je zamaskovaná natoľko že som začal pochybovať o jej existencii 😀 Bolo nutné trošičku nastrihnúť koberec aby som sa k nej dostal, je dosť tesne pod stredovým tunelom, ale všetko je zakrytované takže žiadne rezy koberca nebude v konečnom stave vidieť. Takže trubku by sme mali vonku pri prevodovke, s malou dušičkou som ju pozohýbal aby nikde nedrela o prevodovku a zapichol do valčeka. Myslel som že už mám vyhrané, no to som si iba myslel, ešte to treba odvzdušniť. Nalial som novej kvapaliny a započal. Lenže ani za boha to nešlo, skúšal som všetky spôsoby, tisíc krát stláčaný pedál aj valček spojky. Potom som vytiahol z rukáva metódu akou som vždy odvzdušňoval spojky na motorkách, teda injekčnú striekačku. Tou som pretlačil odspodu celý okruh až do expanzky a hotovo, pedál tvrdý. Mohol som si hneď ušetriť hodinu pičovania a trápenia sa, no tieto manuály boli doteraz pre mňa neznáma 😀
Na rad prišlo zapojenie kulisy radenia, všetko na novo premazané a poskladané. Radenie je pekne tuhé a presné, za čo som rád že nemusím hladať každú rýchlosť (kutáčovať). Chladič AT oleja šiel von, zase sa zjednoduší vodný okruh. Tu som ale skončil, tlačil ma čas, tak som projekt pozastavil a pokračovanie možno tak o týždeň.
Treba ešte: upraviť vodný okruh, nakáblovať spínač spiatočky, spínač spojky, odvzdušniť brzdy, poskladať interiér a kódovačky
-
Prílohy
-

-

-

-

-

-

e70 173kw
e61 535d 200kw
e60 530d 170kw
EX: Audi A4 b9 140kw, e39 540i 210kw, e39 535i 180kw, e60 535d 200kw; e60 535d 270kw 6q manual; e53 X5 160kw; e46 320d 110kw; e38 730d 135kw; e39 530d 142kw; Octavia RS 132kw