Vacsina 98iciek ktore natankujes v SR maju 100 oktanov. Shell, OMV, Slovnaft a atd maju tieto benziny aditivovane. Natural 98 od Lukoil je bez aditiv. Ked dolejes do Nat 98 od Lukoil VIF (Super benzin aditiv) dostanes sa kvalitou na uroven premiovych aditivovanych paliv a mas stale 100 oktanov. 98 je minimalna hodnota OC ktoru musi palivo obsahovat aby mohlo niest take oznacenie.
Ja tankujem na Eni Natural 98 a zatial som nedostal vyjadrenie ci je aditivovany, alebo nie. Preto lejem VIF pri kazdom tankovani v odporucanom mnozstve (1:1000).
To su bezne produkty. Lievat tam specialny benzin objednavany po sudoch s oktanovym cislom vyssim ako 100, to sa uz hadam zhodneme, je hlupost. Ten motor to naozaj nevyuzije.
No kludne sa stavim s tebou o basu piva ze ked po tankovani 95 vymazes adaptacie a natankujes 100 okt palivo, RJ si nastavi inu hodnotu predzapalu.

A este k tym chemickym hodnotam. Bezne aditivum ktore sa leje na zlepsenie mazivosti a cistiacich ucinkov nezvysuje oktanove cislo. Na to su bud specialne pripravky, alebo taky benzin jednoducho musia vyrobit.
Tzn. ked do 95 pridas aditivum tak z nej ani nahodou nebudes mat 98. A ako som uz pisal, 98 nie je oznacenie pre premiove paliva, ale pre vyssie okt. cislo. Aditivovane paliva si oznacuje rafinerka specialnymi marketingovymi znackami, ako napr. carrera, nitro, evo a neviem co este.. Tie ale nespecifikuju oktanove cislo.