... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
lulu991 napísal:Ja som to robil pomocou tohto videa https://www.youtube.com/watch?v=54cexgscY8U
madxface napísal:Po 195t km sa aj mne ozvala DPF ikonka. Pred 5t km bol DPF regenerovany cez diagnostiku v autorizovanom servise a prekvapivo rychlo sa ozval. Zvysila sa hlasitost motora, znizil sa mierne vykon, najma co sa tykalo akceleracie. Do nudzoveho ma nehadzalo. Chcel som navodit podmienky idealne pre spustenie regeneracie:
Skusil som dialnicu najprv 20 min. 93 kmh 2500 otacok v manualnom radeni na M4, potom dalsich 20 min. 107 kmh 3200 otacok na M4. Nic sa nestalo, ani naznak regeneracie, ci sa mi potvrdilo, ze ak uz svieti ikonka, je neskoro na samoregeneraciu. Teplotu motora som mal 97C a na diagnostike boli zhavice OK.
Treba spomenut, ze som tankoval vyhradne na AGIP,OMV alebo SHELL, nepouzival som ziadne aditiva (zial or not)
Po zvazeni vsetkych faktov a moznosti, najma co sa tyka zivotnosti samotneho DPF, investicie, atd som vyberal z (ceny su bez DPH)
A) srat na to, auto si to same vyriesi, cena 0€ (dojazd dalsich ???km)
B) vymena za nove, cena 1700€ (dojazd dalsich 150t-200t km)
C) Cistenie chemiou, cena v servise 360€, u seba 100€ (dojazd dalsich 10t-50t km)
D) Kuchanie/Vrtanie bez upravy RJ, u seba 20€ ak by som ta nieco neposral (dojazd nekonečno)
E) Vrtanie/kuchanie a uprava Riadiacej jednotky v servise, cena 200€ (dojazd nekonečno)
Isiel som do moznost E, konkretne VRTANIE. NEkuchalo sa nic :) Vrtalo sa 10 dier o priemere 15mm (foto zial nemam)
Vysledok:
Motor je tichsi, ale asi rovnako hlasity ako pred hlasenim DPF
Vykon je citelne zvyseny, najma co sa tyka akceleracie, motor reaguje hned po sliapnuti na pedal
Spotreba je subjektivne o trosicku nizsia, ale to sa bude dat objektive zmerat po 1000km
Z vyfuku ide zatial biely a modry dym, cierny som nevidel, budem sledovat zaciernenie.
PS: co sa tyka servisu, podla ich slov to robili vela krat a na STK/EK nemali ani raz problem okrem jednej X6 50d, kde boli aj ine problemy.
polkov napísal:1. Prosím Ťa kde si prišiel k tej cifre že 1700€ za nový?
2. To tu akože píšeš asi len preto, aby si odradil ľudí čo tu chodia po rady od kúpy nového DPF?
3. Robia sa už aj náhrady, skús sa informovať napr. Elit a pod. ale po nete ich nájdeš oveľa viac a cena: 300€ +/-
4. A teraz si spokojný s tým čo si spravil? Máš rozvrtaný DPF a všetky sajrajty pôjdu do pľúc nielen Tebe, btw kľudne si to dýchaj keď Ti to chutí, ale škoda že si neuvedomuješ dôsledky a dopad na ostatních ľudí, hlavne že si ušetril 1500€ a máš dojazd nekonečno...
lisiak napísal:nejdem sa zastavat tych co to vybrali ale napr. peugeoty mali fap (dpf) myslim uz od 2003 viete si predstavit kolko aut to ma vykuchane ? myslite ze kazdemu zoberu TP ?
cayman napísal:
Mali by. Ked chce jazdit, tak nech to ma ako to ma byt. To, ze ma ine kolesa ako ma zapisane v TP mi je jedno, s tym ma neohrozuje. Ale nicit si zdravie kvoli niekomu inemu to mi fakt vadi.
Ale u nas je to tak...slovak si nekupi 330d, ale kupi si 320d aby mal nizsiu spotrebu a naklady na servis ale da tam cip, vybere DPF a tesi sa, ze jazdi skoro ako 330d, zere mu to 5 litrov a celkom to ide. A nekuka na to, ze za autom ostava oblak dymu..
badbat329 napísal:Prosim ta precitaj si to.. .
Dieselový motor produkuje pri optimálnom priebehu spaľovania predovšetkým vodu a oxid uhličitý. Okrem týchto hlavných zložiek obsahujú emisie aj malé množstvá oxidu uhoľnatého, nespálených uhľovodíkov, oxidov dusíka, oxidu siričitého a tiež toľko nenávidené pevné častice sadzí – PM (particulate matter). Pre priaznivcov vône benzínu, ktorí nemusia naftové motory a nazývajú takéto vozidlá dymovnice, sú práve sadze tým správnym dôvodom na oprávnené posmešky. Správne pracujúci motor spaľujúci benzín produkuje totiž až o 200x menej týchto častíc, ako diesel bez DPF.
Sadze neprodukuje len opotrebovaný motor, alebo motor s nesprávne pracujúcim/opotrebovaným vstrekovacím systémom. Za určitých prevádzkových podmienok (napr. studený štart, jazda do kopca alebo zrýchlenie) zhorí väčšina vstreknutého paliva difúznym plameňom, čoho dôsledkom je lokálny nedostatok kyslíka v spaľovacom priestore. Zvyšná časť paliva je spálená tzv. nedokonale, a teda vzniká väčšie množstvo sadzí – pevných častíc. Tieto makroskopicky malé častice sadzí sú tvorené drobnými granulami s priemerom len 50 nm (0,00005 mm). Na týchto časticiach sa usadzujú uhľovodíky, ktoré pochádzajú z paliva a maziva ako aj voda a sulfáty, čím sa častice zväčšia (100 – 10000 nm) a zmenia tiež svoj tvar (pre porovnanie: ľudský vlas má hrúbku cca 0,05-0,09 mm). Problémom je, že človek nie je vo väčšom množstve schopný zachytiť častice menšie ako 0,25 mm v nose ani v prieduškách. Časť sa síce zachytí na slizniciach, ale väčšina častíc bez väčších ťažkostí preniká dýchacími cestami až hlboko do pľúc. Mnohé vedecké štúdie dokazujú, že tieto časti sú zodpovedné za alergie a pôsobia karcinogénne. Vozidlo so správne fungujúcim moderným dieselovým motorom bez DPF vyprodukuje po najazdení 100 000 km cca 3,5 kg sadzí, pričom vozidlo so správne pracujúcim DPF filtrom toto množstvo eliminuje na cca 100-120 gramov.
Štúdie ukazujú, že sa doprava v celosvetovom meradle podieľa na produkcii PM približne jednou tretinou. Pod pojmom doprava rozumejme dopravu automobilovú, lodnú, leteckú atď. Samotná osobná doprava predstavuje približne 3 %. Ak uvažujeme, že polovica všetkých osobných vozidiel obsahuje dieselový motor, dostaneme sa na úroveň 1,5 %.