... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, Kraken, johnyfly1

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
m4x
Autor témy
Auto: E60 545i
Kraj: Bratislavský

E36 Audio ?

Pondelok, 8. Novembra 2010, 22:15

Zdar all,

vrta mi hlavou, ze ake audio sa montovalo do E36 ?
mam tam zrejme 6x repro, neviem ci dokonca aj nie 8x, nejako ma to tak netrapilo, ale momentalne ma trapi kvalita zvuku
ktore repro sa tak zvykne menit a ked tak ake take zvycajne upravy s audiom byvaju okrem vymeny radia :-)) ano otazka je laicka, ale ta kvalita zvuku mi pride zaostala.. na tu dobu sa robili o mnoho kvalitnejsie repro sustavy tak preco nie aj do auta ?
nechcem ziadny hlukot, chcem proste mat pekny decentny a cisty zvuk pri pomerne nizkej hlasitosti
co mi chyba su najma hlbsie bassy, jednoducho tie repro na to nemaju - tipujem to na vymenu tych su pri nohach, no netusim po ktorych sa mam poobhliadnut
tak isto vo vyskach to obcas zaostava a nie je to take ciste

je to len moj cisto subjektivny nazor, tak ma tu prosim neukrizujte, hladam nejake riesenie upravy audio sustavy, nic extremne nechcem
dakujem
!!! Obrázok ???

Rider0910
Auto: Bmw e46 325ci
Kraj: Prešovský

Re: E36 Audio ?

Utorok, 9. Novembra 2010, 12:43

daj do kufra nejaky subik okolo 600watt a vyššie 8) potom vymen vyškače vpredu a aj tie pri nohach daj nejake pioneer alebo magnaty ...mam ich a super kvalita zvuku aj dost silno hraju som spokojny 8)

patres
Auto: qupé

Utorok, 9. Novembra 2010, 12:49

Naslabsie clanky cu dverove repro. Tie sa oplati vymenit.

chefino
Auto: E60 530xd LCI

Utorok, 9. Novembra 2010, 13:36

A v prípade HiFi výbavy? Má zmysel meniť repro? A ak, tak ktoré?

m4x
Autor témy

Utorok, 9. Novembra 2010, 16:00

ja som si neni isty co to mam za vybavu audia, no na moje prekvapenie je ich tam dost, cize nemyslim si, ze by tam strkali to najhorsie co mali v poruke

tie v dverach su akeho priemeru ? tie by som mohol jednoducho a rychlo vymenit, ale boh vie co to prinesie za zmenu
cize zatial skusit iba to?

a nie som typ cloveka, ktory chce najvacsi hlukot v okoli a zadok tancujuci sam od seba, naozaj chcem len pekny zvuk a nie hlukot :-)
!!! Obrázok ???

alfonzito
Auto: E46 330iA tour
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 9. Novembra 2010, 17:57

v E36 je to problem uplne kompletne pretože stredobas je len 13cm a je az pri nohach utopeny cize pozicia uplne zle da sa vymenit len za druhy 13cm stredobas a neda sa to tam rozumne uzavret bez rozsiahlejsich uprav cize omoc lepsi zvuk z toho nedostanes.
Dalej vyska je vo dverach uplne nizko co je tiez napicu ked tam aj osadis ine komponenty bude scena stale nizko a zvuk onicom.
jedine rozumne riesenie je rezat do tapacirov a laminovat ozvucnice na 16cm komponentne reproduktory stym ze domcek pre vyskac sa presune do trojuholnika hore na dverach.takto nejak to mam spravene ja a som spokojny
Prílohy
1847359_6.jpg

jararak
Auto: skodofka 120l

Utorok, 9. Novembra 2010, 18:50

no jiste, subak, najvecsia icovina co som videl, nech ti srubky vyskakuju z auta a tych 600w, videl si v zivote 600w reprak? mozno do toura e39 by si ho napchal.

co sa tyka repro predne treba vymenit. moznosti je vela, podla obtiaznosti a kolko toho chces vrazat. pre najednoduchsiu montaz 13cm repro, hladat take ktore maju "uska" nie diery zapustene v kruhu. http://www.pricemania.sk/katalog/auto-h ... 30-142482/

kebyze sa niekomu chcelo hrat viac tak po osadeni mdf kruzka tam vlezu aj 16cm repro ale pridete o ten plast a tym padom aj podlozku pre nohu (o tu nechcem prist)

taktiez stredobas mozte dat aj do dveroveho tapacia 16cm sa da vtesnad u sedana velmi tazko ale da sa to, coupe ma v tomto veeelku vyhodu a to to ze ma o dost dlhsie dvere cize je tam viac miesta pre ten reprak.

vyskovy reproduktor, kde len chcete, ale na palubke nevyzera velmi dobre, v tapacire hraje zase na palubku, najelpsie je mu vyrobit domcek smerom do interieru osadeny na trojuholniku spetaka.

myslim, zeby ste mohli pootravovat mima ako to ma on, myslim ze dost paradne vystrojene (ma 3 pasmove repro).

ak chcete zosik, a nemate skyvak, dobre miesto na umiestnenie je zadna stena za sedackou (u sedana) alebo pod platom (u coupe, to to ma vecsie a uplne inac tvarovane)

najelpsie miesto pre tahanie kablov, prostredny tunel, najkratsia mozna vzdialenost a je tam prechodka do batozinoveho priestoru (asi niekto myslel na blaznov)

do zadneho plata idu uchytit po dopracovani aj repraky 6x9 ktore podla mna daju bass ktory v sedane neponukne subak (myslim ze vam je na <> ked vam poskakuje a pekne drnci spz ale dnu nepocujete nic).
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

m4x
Autor témy

Utorok, 9. Novembra 2010, 19:44

tak, aby som to este uviedol na spravnu mieru :-) chcem asi vela muziky za malo penazi

nechcem vela prerabat, chcem si spravit fakt nieco decentne a skvalitnit tu hudbu pre svoj vlastny pocit
ked to tak citam, zrejme tie repraky co su pri nohach prilis nevyriesim jedine premiestnit niekam uplne inde a dam tam 16cm
Mam Coupe, cize mozno naj riesenie, ale osobne nechcem zasahovat do tych tapacirov, najma nie pokial to nebude vyzerat ako tak odborne - tu sa mi naskytava otazka, kde si viem prezriet nejake dokumentacie uprav pripadne know how takych uprav ako sa zvyknu robit taketo veci, teda uprava reprakov do tapacirov a podobne ?

zatial uvazujem z tohto o tych stredoch a vyskach, ale netusim ci to ma zmysel skusit zamenit tie co tam su teraz alebo sa naozaj do toho vrhnut viac, ale ako som spomenul na zaciatku nechce sa mi s tym popravde tolko pyplat, pretoze sa obavam toho ako to bude vyzerat a taktiez chcem zachovat originalny dizajn co najviac, no na druhej strane nechcem do toho vrazat vela penazi ako niekto iny nakolko sa s tym nepotrebujem predvadzat a az taky odbornik do toho nie som :-)

inak nejake odporucanie za nejaku rozumnu hudbu pre relativne nie extremne narocneho cloveka ako nahradu za original repro ?
!!! Obrázok ???

pelo
Auto: e39 520i saloon

Piatok, 12. Novembra 2010, 10:19

jararak napísal:
no jiste, subak, najvecsia icovina co som videl, nech ti srubky vyskakuju z auta a tych 600w, videl si v zivote 600w reprak? mozno do toura e39 by si ho napchal.

Tak v tomto sa zhodneme. Klasicka reakcia malych deti, ked chces kvalitne audio, daj do kufra subak, cim vyssia wattaz, tym je zvuk kvalitnejsi, k tomu hrube kable, poistky, velky zosik, 2 akumulatory v kufri, kapacitor, najlepsie s modrym displayom, este som zabudol na obrazovku v kufri a playstation, aby ked je v zime vonka minus 20, tak otvoris kufor a budete s podobne "zmyslajucim" kamaratom pozerat film alebo hrat NeedForSpeed. A nezabudni dat na kufor chromovu nalepku 2000W a ist na tu trapnu sutaz zvanu "dB drag liga"... Uz niekto z Vas videl repro s realnym vykonom 600W? Myslim sinus a nie tie trapne hodnoty, ktore reprak znesie par nanosekund pred spalenim cievky.
"Cim viac wattov, tym kvalitnejsi zvuk" je klasicka fraza debilnych deti, ktore v zivote nepoculi naozajstnu hifi sustavu, povedzme B&W, Canton, Denon, Dyn audio. To su komponenty radovo 3000 EUR, ale tam je kvalita zvuku, nie ten "cisty bass" z velkej drevenej bedne v kufri potiahnutej kobercom a poskakujuce zadne plato...

Mal som VW Golf IV s original radiom VW Beta, origo repraky (2 stredobasy v prednych dverach a 2 vyskace v trojuholnikoch spatakov) a hralo to stokrat lepsie nez niektore "HiFi zastavby" debilnych malych deti. Dojdu s favoritom na krizovatku (prichadzat ich pocujes uz 500 metrov vopred) so stiahnutymi oknami, pustaju super cool Hip-Hop a tvaria sa ako pani sveta. Prudko zabrzdi na cervenu, na zemi zanechava 3-metrovu stopu zjazdenych Matadorov, kde-tam i kusky vytrhaneho kordu. Veniec volantu drzi pekne v pozicii 12-hodin, cierne slnecne okuliare z Tesca si posunie nizsie na nose, s hrdym vyrazom sa obzre vlavo vpravo, s akymi trapnymi hrcami to tu stoja okolo neho, presne podla "tuzerskej prirucky," ktoru cital u kamarata. Pozera na semafor s nervoznym pridavanim plynu, pripadne sa pohupuje na spojke. 4-valcovy "motor" ide na 3 valce, tych 34 klokanov co to ma po "upravach" (molitanova siska co kupil na kolotococh +10 klokanov, nerezovy vyfuk Remus, samozrejme "ladeny" + 20 klokanov, a 3 zalozni somari v aute, keby nahodou trebalo tlacit. Ano, spravne pocitate, este je tu 1 klokan, co ma ten "motor" od vyroby). Naskoci oranzova, favorit vyraza s velkym rachotom odpadavajucich hrdzavych casti "auta," za sebou zanechava modru dymovu clonu spaleneho oleja, klokany uz buchaju hlavami o kapotu, nasleduje zavrzganie zosliapnutej spojky, pistanie spojkoveho loziska a par trapnych pokusov o rychle zaradenie 2-ky so skripanim zubov prevodovky ktorej sa o synchronoch kedysi davno prisnil sen. Nasleduje dalsia krizovatka a situacia sa opakuje. Vsetko samozrejme doprevadzane "cistym bassom" zo subwooferu z Hypernovy a obcas k tomu zachrcia aj stredobasy, z ktorych sa linie zname "bengoro" od Rytmusa, ktoreho vychovala podla jeho vlastnych slov (m)ulica... :wink:

Auto je dost nevdacne co sa tyka vytvorenia dobrej zvukovej sceny, nepravidelny tvar priestoru, vela prekazok, odrazov, takze je skor na mieste setrit vykonom, lebo sa z toho stane len splet zvukov prichadzajucich k usiam vdaka odrazom s roznym fazovym posunom. Taktiez nie je mozne vytvorit idealnu scenu pre vsetkych pasazierov vo vozidle, cele je to jeden velky kompromis. K tomu este vytlmenie, aby vsetko nerezonovalo...

Repra v e36 su rozmiestnene dost nestastne, najma tie vyskace. Tie by mali byt idealne v urovni usi, lebo pri vysokych frekvenciach najviac vnimas smer, z ktoreho prichadzaju. Pri nizkych frekvenciach smer tak nevnimas, preto aj doma moze subwoofer stat v rohu bez toho, aby to scenu narusalo. Asi take najlepsie dostupne miesto pre vysky je prave v tom trojuholniku pri spatnych zrkadlach, mozes na nom vylaminovat domcek vysky, to nieje az take zlozite. Basak by mohol byt aj pri nohach, ale potrebuje ozvucnicu, na ktoru tam asi nie je miesto... Pokial nechces robit rozsiahle upravy, tak vela moznosti nemas a urcite nie za malo penazi, vela muziky...
Naposledy upravil/-a pelo v Sobota, 13. Novembra 2010, 19:26, upravené celkom 1 krát.
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

m4x
Autor témy

Piatok, 12. Novembra 2010, 11:15

je niekde nejaky navod ako laminatovat na podobne upravy ? premyslam, ze by som predsa vzal nejake stredove repraky s priemerom 16cm dal ich do dveri pri nohach a vyskove dal do toho trojuholnika, ale pokial nemam tusenia ako sa vobec laminatuje tak sa mi do toho nechce ist
na co sa vlastne najma prihliada pri vybere repro do auta ?
!!! Obrázok ???

Mimo
Kraj: Trnavský

Piatok, 12. Novembra 2010, 11:21

máš tam HK, so zosíkom?
ako laminovať, no daj do googla :) niečo ti nájde. ja som v drogérii kúpil takú sadu na laminovanie, 10 eur stála? je tam všetko čo potrebuješ. urobili sme z toho 2 domčeky na výšky a ešte hodne ostalo

1morok
Auto: 330ci smg
Kraj: Banskobystrický

Piatok, 12. Novembra 2010, 11:40

pelo napísal:
"... Uz niekto z Vas videl repro s realnym vykonom 600W?

čo tým chceš povedať? že také niesú?
poznám jedného chlapíka z blavy, kt. si tiež nechá hovoriť pelo
si to ty? robíš s maťom s fastforwardu? raz som ti niesol do blavy alcantaru
ja mám basák pri nohách. je tam dosť miesta
Prílohy
10.jpg
10.jpg (40.31 KiB) 2657 zobrazení

pelo

Piatok, 12. Novembra 2010, 11:42

Laminovanie vseobecne najlepsie na nejakych modelarskych strankach, takisto aj tkaninu a epoxid zozenies v obchode pre leteckych alebo lodnych modelarov. Niekde som mal aj cely postup laminovania tapecov na Mazde mx-3, skusim pohladat. Narychlo som nasiel nieco tu:
http://fiatmareaclub.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=160212

Inak vseobecne, das si o stolara vysustruzit MDF kruzky na repro podla priemeru, aky tam chces mat, osadis ich na miesto, kde maju byt pomocou drevenych spalikov, tyciek. Najrychlejsie je lepit to dokopy tavnou pistolou. Zhotovis si takto kostru, na ktoru natiahnes nieco elasticke, co sa prisposobi celkovemu tvaru tapecu, najlepsie damske silonky alebo elasticka plachta na postel. Napnes ju ako potrebujes, upevnis, zafixujes lakom v spreji (staci lak na vlasy, len trochu na spevnenie) a napatles to riedkym epoxidom. Ked vytvrdne, mas kopyto, na ktore nanasas dalsie vrstvy sklenej tkaniny, hrubku tkaniny volis podla zlozitosti tvaru, na spodok moze ist hrubsia a hore mozes dat jemnejsiu, aby sa ti lepsie robilo. Brusis, tmelis, brusis, tmelis... nakoniec to das potiahnut alcantarou, kozou, kozenkou alebo to nalakujes, co len chces.
Pokial chces nejaky zlozitejsi tvar, tak kopyto urobis z extrudovaneho polystyrenu (napr. ten zeleny alebo ruzovy, nema gulicky, nedroli sa a da sa lahko brusit) alebo nastriekas PURpenu a potom ju obrezes, vybrusis, vytmelis. Pred laminovanim na taketo kopyto ho napatles separatorom (bud kupis specialny na to urceny alebo staci aj obycajny lubrikacny gel :mrgreen: ) a laminujes...
Pri praci so sklenou tkaninou sa poriadne obliect, dlhe rukavy a tak, rukavice, okuliare, pripadne respirator. Su to sklene vlakna a ked ta bude po praci neskutocne pichat mezi prstami a skriabat v krku, tak pochopis...

e39 525i sedan '03 -ex

pelo

Piatok, 12. Novembra 2010, 11:53

1morok napísal:
čo tým chceš povedať? že také niesú?

Su aj take, ale ozvucuju s nimi koncerty... Tych 600W som mal na mysli sinus a nie vselijake spickove vykony a podobne... Ako napriklad HiFi veze, co kupis v obchode a je na nich napisane 1800W a repracik s priemerom 13cm... Zrovna som mal na stole 15 W reprak (sinus) na poziarny rozhlas a hucalo to cez 2 kancelarie. Zosilovac pre celu budovu mal 890 W...

1morok napísal:
poznám jedného chlapíka z blavy, kt. si tiež nechá hovoriť pelo
si to ty? robíš s maťom s fastforwardu? raz som ti niesol do blavy alcantaru
ja mám basák pri nohách. je tam dosť miesta

Nie, to nie som ja...

Inak to umiestnenie repra pri nohach celkom sranda, len by som tam asi nemohol nikoho zviezt, lebo po par metroch by som ho vyhodil von, keby som videl, jak mi to okopava nohami...ja som na take veci strasne alergicky... :mrgreen:

e39 525i sedan '03 -ex

1morok
Auto: 330ci smg
Kraj: Banskobystrický

Piatok, 12. Novembra 2010, 18:18

alfonzito napísal:
v E36 je to problem uplne kompletne pretože stredobas je len 13cm a je az pri nohach utopeny cize pozicia uplne zle da sa vymenit len za druhy 13cm stredobas a neda sa to tam rozumne uzavret bez rozsiahlejsich uprav cize omoc lepsi zvuk z toho nedostanes.
Dalej vyska je vo dverach uplne nizko co je tiez napicu ked tam aj osadis ine komponenty bude scena stale nizko a zvuk onicom.
jedine rozumne riesenie je rezat do tapacirov a laminovat ozvucnice na 16cm komponentne reproduktory stym ze domcek pre vyskac sa presune do trojuholnika hore na dverach.takto nejak to mam spravene ja a som spokojny

pekná práca, ako ti to hrá? čo je to za repro? na akom zosiku?

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných