voMacK napísal:Uz sme OT, ale o Marie Curie viem taky maly fun-fact - ze bola na Rysoch [2499,5m.n.m.] - samozrejme, ze vystup absolvovala este predtym ako zomrela na rakovinu v dosledku excesivneho ozarovania.. Spominam to preto, ze o tyzden idem do Tatier

akoze, s dozimetrom po stopach Marie Curie?

To trafis aj ked padne hmla

k Schrödingerovej macke len tolko, to nemal byt vyslovene vtipny experiment, nie je na nom nic vtipne, je to len nazorna ukazka na prvy pohlad nelogickosti a paradoxu v kvantovej mechanike. Kvantovka totiz ma ostry prechod medzi subatomarnym a makroskopickym "svetom" a pokial v realnom svete nic take ako stav superpozicie neexistuje (kde ma nieco zaroven dva stavy, povedzme ze je to naraz otocene na sever aj na vychod) podla kvantovej mechaniky v subatomarnom svete to mozne je. Mackou v krabici chcel Schrödinger len nazorne ukazat ze je to nelogicke a v realnom svete nemozne aby bolo nieco zaroven zive aj nezive. Bol to len krasny pokus o vyvratenie teorie kvantovej mechaniky... si predstav ze cele univerzity a fyzikalne ustavy uz prepisovali ucebnice ked pride nejaky fyzik Schrödinger s mackou v krabici a ich aplikovanie kvantovej mechaniky na vsetko posiela do <I>... teplych krajin.
Nezabudajme ale ze tento pan dostal aj nobelovu cenu za fyziku a to prave za oblast kvantovej fyziky, kde dodnes existuje Schrödingerova vlnova rovnica.
Tym koncim vedecke okienko a pridam aj (stary) vtip aby ste nefrflali:
Rus, Angličan a Francúz sedia a rozprávajú si , čo je najväčšia slasť.
Angličan: - No najväčšia slasť je len tak sa posadiť v klube do koženého kresla, dať si trochu whisky so sódou a čítať Times-y.
Francúz: - Kdeže, najväčšia slasť je mladá ohnivá milenka a staré víno.
Rus: - Vy o tom nič neviete. Pravá slasťje, keď večer pozerám televíziu, niekto zazvoní, ja idem otvoriť, tam stoja dvaja muži v klobúkoch a dlhých kabátoch a
pýtajú sa: Voloďa Sergejevič? A ja môžem povedať: O poschodie vyššie!