Dovolim si taku nostalgicku temu (pre tunajsiu pocetnu BMW mafiu 18-22 rokov to asi nebude velmi aktualne, skor pre rocniky z konca 70 a prvej polovice 80tych rokov)
Najdu sa medzi vami nejaki blazni a ktori si radi zaspominaju na stare casy a pocitacove hry? Alebo este lepsie, ti co taketo retro-veci vyhladavaju? Lebo mna to nejako chytilo...
Zacalo to vlkom a chytanim vajec, chobotnicou a potapacmi... - ruske kopie digitalnych TIME&WATCH hier od NINTENDO - tie hry vyzadovali absolutne maximalnu a nepretrzitu sustredenost
Ako zasrana este na zakladnej skole ma velmi bavili zabavne automaty - ARCADE MACHINE.... v cukrarni a u roznych pojazdnych jarmokarov....
Hry ako OPERATION WOLF, XYBOTS, ROLLING THUNDER, TOKI, FLYING SHARK, PANG.... to bola strasna zavislost a za kazdu hru ten stroj pozadoval patkorunacku.... Subezne s tym vietnamci zacali na slovenskych trzniciach predavat kopie ATARI 2600 konzol - 999 in 1, neskor klony FAMICOM.... To bol osial...
Neskor doma pribudol pocitac - DIDAKTIK M. K tomu rusky mohochromaticky zeleno cierny monitor. To bol skvost..... Nepodarena replika ZX Spectrum 48K... Cela ulica u mna sedela a hralo sa v poradi..... To vsetko bolo az potom, co sa konal "obrad" nahravania hry z magnetofonovej pasky. Ak vysledkom bolo "R - Tape loading error", tak sa znovu skusalo, stelovala sa magnetofonova hlava a ked sa podarilo hru konecne nahrat, bol to kolektivny vykrik hlasnejsi ako na futbalovom zapase po gole domaceho muzstva....
Raz ked sme sa potom v tomto nekonecnom osiali dostali s kamaratom tajne vecer na firmu jeho otca, a tam sme uvideli PC AT 386, na ktorom boli hry ako GRAND PRIX CIRCUIT, STUNTS a podobne... najprv nam z toho spadli sanky az na podlahu.... Neskor SEGA MEGA DRIVE..... GAME GEAR ....
Potom PC pribudlo aj doma (za obrovsku cenu za ktoru sa dalo kupit zanovne auto) a dalej to nejako islo.....este roky roky...... Na slovensku dokonca v tychto dobach vychadzali casopisy - FIFO, BIT a neskor RIKI.....
Teraz s nejakym odstupom casu, kedy ma uz clovek milion inych povinnosti nez hrat hry za pocitacom, som k tomu zasa nejako nechtiac pricuchol. Samozrejme obcas (asi tak raz za mesiac) si pustim GTA5 a trochu sa povozim, ale moj takmer devatrocny syn - ktory ako asi vacsina deti - je zaujaty roznymi hrami, sa ma zacal vypytovat, ake hry sme hrali my, ked sme boli "deti".
A nejako som az prilis zacal spominat.... Na povale u otca v dome som vyhrabal jeden z prvych farebnych handheldov "sega game gear". Kedze lezal asi 17 rokov opusteny a vytiekli v nom vsetky kondiky, nefunguje, ale uz je na mojej dielni kde prebehol generalkou a instaluje sa tam novy displej (TFT). Tak isto som si teraz kupil ATARI LYNX - vobec prva farebna handheld konzola na svete..... Cakam - je na ceste ku mne...
A brusim si zuby na
https://www.indiegogo.com/projects/the- ... le-games#/ - pripomenut si nejake zx spectrum zalezitosti nebude na skodu (pri dlhom sedeni na WC namiesto doterejsieho dlheho citania literatury)
Tak by ma zaujimalo, ci je tu medzi vami nejako podobny pacient, kedze o bmw uz nie je moc co pisat (vsjo jasno), alebo ci si niekto zaspomina na "svoje".