https://dennikn.sk/2366001/propagoval-j ... i/?ref=mpm„Kto hovoril, že východné vakcíny sú nebezpečné?“ komentoval údaje minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a dodal, že tento týždeň príde do Maďarska 480-tisíc dávok Sputnika a 400-tisíc dávok Sinopharmu.
Tabuľku zdieľal na Facebooku aj slovenský minister financií Igor Matovič.
„Ak by Vás zaujímali dáta z reálnej praxe po očkovaní v Maďarsku, v tabuľke nájdete porovnanie vakcín podľa toho, koľko ľudí po druhom očkovaní ochorelo a koľko zomrelo. Pozor – nejde o úmrtia kvôli očkovaniu, ale o úmrtia na Covid napriek očkovaniu. Verím, že to niekto šikovný prerobí aj do slovenčiny),“ napísal expremiér.
...
Na tabuľku rýchlo zareagovalo viac maďarských odborníkov, ktorí tvrdia, že štatistika je zavádzajúca, lebo porovnáva neporovnateľné údaje.
Imunológ Ernő Duda Denníku N napísal, že tabuľka slúži politickej propagande. „Túto tabuľku zrejme nezverejnili s vedeckými cieľmi a potrebami, ale chceli politicky potvrdiť skoršie vyjadrenie pána ministra Gulyása, ktoré malo tiež svojský vzťah s realitou,“ tvrdí maďarský profesor.
„Ako by sa dala porovnať účinnosť dvoch vakcín, ak jednou očkujú vážne chorých, starých ľudí a druhou silných mladých? Pfizer sa môže podávať ľuďom s leukémiou a nádorovými chorobami, ľuďom s oslabenou imunitou, kým u iných vakcín sa to neodporúča. Ak 99-ročný človek zomrie po očkovaní, to nie je nezvyčajné a nemuselo k tomu dôjsť kvôli očkovaniu.“
Virológ Gábor Kemenesi na Facebooku napísal, že tabuľka sa nedá odborne hodnotiť. „Toto nie sú dáta s vedeckou hodnotou, takto to dáva možnosť maximálne na mylné závery,“ píše odborník a cituje status biologičky a podpredsedníčky spoločnosti BionTech Katalin Karikó, ktorá na štatistiku tiež reagovala.
....
Karikó píše, že v takejto štatistike by sa mal povinne uvádzať aj vek zosnulých. „Za štyri mesiace teda zomrelo 32 starších ľudí zo 100-tisíc ľudí zaočkovaných Pfizerom, ktorých zaočkovali v domovoch dôchodcov a trpeli chronickými chorobami. V prípade čínskej vakcíny zomrelo v priebeho dvoch mesiacov 16 ľudí zo 100-tisíc zaočkovaných, ktorí netrpeli chronickými chorobami.
#####
ja by som tie statistiky z celeho sveta tiez ignoroval (igoroval), keby mi tie madarske viac vyhovovali