Štvrtok, 28. Januára 2021, 10:00
aby som zacal komplimentom, pista, tvoja schopnost z argumentacneho hovna uplist bic je este viac dychberuca ako tvoja schopnost nechapat dejinam 20. storocia.
takze argumentom, kde bola znacka Xiaomi, Huawei ci Hyundai pred 15 rokmi a kde je dnes, a kde je Siemens... a pouzit to na podporu, ze to iste sa stane aj s Ruskom...kde zacat.
1) Hyndai a Kia - musel by si ist dozadu tak 25 rokov, nie 15, pretoze pred 15 rokmi uz Hyundai/Kia ak sa bavime o automotive, kedze Hyundai rovnako je korporacia ako ine azijske, ktora ma prsty v obrovskom portfoliu presahujucom automotive, ale 15 rokov dozadu uz boli na urovni, kedy konkurovali znackam ako VW, obzvlast v US, kde uz boli auta, ktore sa u nas nepredavali a konkurovali Hondam, Toyotam. u nas zacala "revolucia" i30tkami a prvymi Ceedmi, 12-13 rokov dozadu, ked zacali aj dizajn orientovat na EU zakaznika, ale nevidim tu paralelu medzi buducnostou Ruska a minulostou korejskej firmy. Hlavne nevidim ten rozdiel Hyundai pred 15 rokmi a dnes taky markantny, ano v porovnani s inymi triple A znackami idu hore rapidnejsie, ale ta krivka uz je viac menej plocha na urovni konkurencie.
Xiaomi, cinska statna firma, zacala, a do velkej miery doteraz, biznis model postaveny na dampingu cien. Prve roky na kazdom telefone za 200 eur stracali minimalne 20. Postavili obrovsky brand s pokrytim produktov do domacnosti od hrnca na ryzu po ziarovky, televizory, mobily, vysavace, co len chces. No a zacali dvihat ceny. Stale dumpuju low-endy do 200-300 eur v masivnych mnozstvach, ale za poslednych 5 rokov ich flagshipy cenou rastu o 100 EUR kazdy rok. pozri sa kde boli ich flagshipy pred 5,, 3, 1 rokom a dnes. To iste Huawei. to nebol ziaden prirodzeny vyvoj, ze by nejaka mala firma bez skusnenosti sa vypracovala, su to obrovske statom vlastnene a dotovane konglomeraty s miliardami dolarov v rezervach.
Pozri na Oneplus/Realme, rovnaky vlastnik, ked zacali pred 7 ci kolko rokmi a predavali 1+1 za 350 dolarov, v podstate hardverovy klon Samsungu z tej ery, neviem ci to bol S4 ci S5, ktory sa predaval za 550-600. Aj ked nemali vysoke naklady na marketing, nemali klasicky retail channel, cize vela penazi im zostalo vo vrecku, a dokopy ich predali par desiatok tisic, lebo z toho spravili "exkluzivny" deal, guerilla marketing 101 - ludia tomu robili reklamu sami, aj tak boli stratovi na kazdom jednom telefone. Jednoducha a fungujuca strategia, zalozit brand, vytvorit si zakladnu zakaznikov, ktori si k znacke vybuduju nejaky vztah, a o peniaze ich pumpnes neskor. 3-4 roky lacnych telefonov a potom zrazu jeb, kazdy rok cena o 150 vyssie. Postupne zakaznici odpadnu, ako sa ot zacalo diat pri 1+, ale uz maju dalsi brand, ktory robi to iste, rinse and repeat.
Absolutne nulova paralela s Ruskom, ak tam vidis nejaku suvislost, tak si daj tyzden pauzu od alkoholu.
no a Siemens, jesus fucking christ. Siemens ma cca 600 dcerskych firiem, ktore maju v nazve Siemens-xyz. 50 miliard equity, 80+ miliard obrat, z toho 8-10% zisk, akoze kde je tvoj argument - ze sa stiahli z divizie mobilnych telefonov...pred 10 rokmi, alebo kde je tvoja pointa? ruske firmy s takymi obratmi su akurat tak ropne spolocnosti v rukach putinovych oligarchov, ktore aj z toho, ze nasli na dvore lozisko dokazu generovat stratu lebo to rozkradnu skor ako ta ropa vyplava na povrch.
prosim pekne aspon pri tom jednom priklade ktory si dal mi ukaz nejaku paralelu s Ruskom a jeho svetlou buducnostou, ktoru vidis. neuhybaj zas na uplne ine temy a otazky, ale vrat sa k tomu, co si sam povedal a vysvetli to. Jeden jediny svoj argument niecim podloz, postav na nohy a vysvetli, aku to ma priamu relaciu na Rusko o 15-20 rokov.