Sobota, 9. Januára 2021, 15:38
B je spravne.. ale mozes im poslat tento vycuc z dlheho remcania jedneho novinara, ktory si vie dat na stol fakty, casovo ich zaradit a vyvist z toho vysledky.
Prípadová štúdia číslo 1: tvrdenia Milana Žitného
Začnem, ako ste čakali, znovu zoširoka a trochu osobne. Do leta 2014 som robil novinára v Česku, písal som pre české Hospodářské noviny, venoval som sa českým témam, tie slovenské som sledoval na diaľku.
Milana Žitného, bývalého novinára Rádia Slobodná Európa, som takto z diaľky vnímal pozitívne - ako hviezdu protimečiarovského odboja, autora odhalenia kauzy Tisova vila. Uznávali ho aj niektorí moji dobrí kamaráti, rešpektovaní českí novinári. So Žitným a jeho manželkou sme sa aj stretli na svadbe dvojice mojich exkolegov.
Tým chcem povedať, že keď som prišiel na Slovensko, nebol som k Milanovi Žitnému predpojatý. Lenže potom som sa začal venovať dezinformáciám a pravidelne som na neho narážal.
Konkrétne
Prezidentská kampaň 2014: Robert Fico vytiahol na Andreja Kisku scientológov. Milan Žitný pre Pravdu povedal, čo si o tom myslí.
„Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak by sa do štátnych funkcií dostal človek, ktorý je s kontroverznou scientologickou cirkvou spojený, mohlo by to ohroziť bezpečnosť a chod štátu,“ písala Pravda.
Február 2018. Slovensko je otrasené vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vláda Roberta Fica je v kŕčoch. Milan Žitný, tentokrát pre českú MF Dnes povedal, čo si o tom myslí: „Vrah chcel destabilizovať štát“.
Realita? Pravdepodobným objednávateľom vraždy zostáva aj po neprávoplatnom oslobodení Marian Kočner, človek, ktorý si na motúziku vodil niektorých politikov, sudcov aj bývalého generálneho prokurátora. Kočnerovi vyhovovalo všetko možné, len nie destabilizácia štátu, v ktorom vlastnil byt vedľa predsedu vlády.
Do tretice, leto 2018. Denník N s nemeckými novinármi upozornili na to, že Kaliňákovým vládnym špeciálom uniesli z Bratislavy vietnamského občana. Milan Žitný, opäť pre Pravdu, povedal, čo si o tom myslí: je to koordinovaný útok Denníka N a Andreja Kisku.
Nebudem vás skúšať, či ste si všimli, že Žitného vyjadrenia boli opakovane v záujme strany Smer.
Možno je to náhoda, nešpekulujem, v utorok som požiadal Milana Žitného o vyjadrenie do článku, ale na otázky neodpovedal. Denník N považuje za „tlačový orgán“ vlády Igora Matoviča.
A preto nevieme, či je len náhoda, že aj po smrti Milana Lučanského šíril Žitný zhodou okolností rovnakú verziu, ako bývalý pokladník Smeru Flašík.
Ale poďme k obsahu, pretože ten je dôležitý. Je dôležité vedieť, či Lučanského mohli zbiť štyria dozorcovia a či mal nejaké zlomeniny, ako tvrdila aj Žitného manželka a moderátorka TA3 Anka Žitná Lučaiová.
Takže konkrétne vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nič také nehlásili. Žiadne zlomeniny, žiadne stopy po bitke.
Primára i riaditeľa nemocnice sa na to spýtala kontrola ministerky Kolíkovej i prokurátori z Prešova.
Čo povedala nemocnica?
„Pri klinickom vyšetrení ani vyšetrení CT neboli zistené iné stopy úrazu. Napríklad výrazný opuch mäkkých tkanív v oblasti očnice či zlomenina tvárových kostí. Ošetrujúcim lekárom nebolo vyslovené podozrenie zo spáchania trestného činu ublížením na zdraví inou osobou,“ napísal riaditeľ nemocnice Miloš Drgo 18. decembra prokuratúre.
To isté hlásil i samotný Lučanský. Informácie o jeho úraze sa totiž dostali do médií, tak sa rozhodol reagovať. Poveril svojho advokáta, aby v TASR zverejnil toto:
"Vzhľadom na mediálne dezinformácie o zdravotnom stave môjho klienta s jeho písomným súhlasom podmieneným súhlasom rodiny, ktorý som dostal dnes, uvádzam, že k zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. (…) Milan L. chce poďakovať všetkým zainteresovaným zdravotníkom, ako aj pracovníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže za korektný prístup“.
Ale áno, Milan Žitný i Fedor Flašík na to majú odpoveď: Lučanský tú bitku s dozorcami tajil, aby ho neobvinili z útoku na verejného činiteľa.
Máte tu dve verzie, dva typy informačných zdrojov, vyberte si, ktorému chcete veriť. Alebo si vyberte klišé, že „pravda je niekde uprostred“.