Nedeľa, 8. Novembra 2020, 17:53
a ja som niekde napisal, ze sa ma zatvarat ekonomika? ja som napisal, ze si nemame brat priklad od Belgicanov...
ked na jar zavreli obchody vo Svajciarsku, a mohli ostat len potraviny a drogerie atd., tak v supermarketoch sa nemohli predavat vrtacky ani oblecenie, regale boli alebo vypratane alebo opaskovane. U nas Lidl a Tesco mohli dlhe tyzdne nahradzat hobby markety a predavat vrtacky, pily, veselo. Ak aj niekde pocitali pocet ludi, tak pri vstupe, nikto uz nemal ani kapacitu ani silu, a ludia to spominane EQ aby to malo nejaky zmysel, takze pri regale so zeleninou si ludia chytali ruky navzajom ked sa naraz natahovali piati po jednej rolke sackov.
Kazdy normalny chape, ze to sa uz opakovat nemoze, mozno to nechape Matovic, ale kazdy normalny clovek aj chape, ze v marci nevedel nikto prakticky nic, nedokazali sme ani len testovat, testovali sme 500 ludi denne. Povinne karanteny v statnych zariadeniach zrejme viac nakazy sposobili ako odchytili, atd. atd.
Ale hovorit, ze otvorme stadiony, lebo v Belgicku otvorili je naozaj zla argumentacia. Lepsia by bola - otvorme stadiony, ked mozu ludia vo vlakoch a autobusoch cestovat hlava na hlave. Alebo sa opytajme ako je mozne, ze aj po prvom kole chipovania boli denne prirastky PCR testov stale take vysoke. Clovek by cakal, ze ked sa otestuje 3,5 miliona ludi, tak aj pri polovicnej uspesnosti vyhodnotenia pozitivity tie cisla budu logicku aspon prve tri dni nizsie. Solymos ci ktory to dnes pisal, ze v Samorine malo 11 ludi ag test pozitiv, po pcr testoch 10 negativ. Slubovalo sa povodne, alebo pardon, planovalo, ze ag testy odhalia ohniska, a nasledne sa pretestuju PCR. Picuzryzu. mas pozitivny test, 10 dni sed doma. Epidemiologovia takisto hovorili, ze je nezmysel, ze sa netestuju deti do 10 rokov, chodia do skoly, do skolky, rodicia do prace... testovat sa nemusia. Ziskali sme falosnu predstavu o tom, ze korona je podchytena, a co dalej. Otvorit ekonomiku nakomplet bez nejakeho mitigacneho planu momentalne asi nie je mozne. Takze taketo testovanie bude musiet byt aspon raz mesacne, alebo sa musi navysit pocet pcr testov, a hlavne navysit kapacita ludi co trasuju kontakty.
Pri ockovani proti chripke vs potencialne ockovanie na covid - ak to v Dansku neujebe deklom, a ten zmutovany virus z noriek vyhubia, tak tu zatial stale mame len jeden hlavny kmen virusu, mutacie v azii boli velmi slabe. Vakcina sa zaroven vyvija tak, aby sa dala lahko upravovat aj n amutacie, podobne ako chripka. Akurat, ze pri ockovani chripky je uz tolko kmenov, ze do koktejlu vacsinou pridaju 3 az 5, a nie vzdy trafia ten spravny v danom regione. Mnoho ludi sa ockovat dalo, a napriek tomu na chripku ochorelo. Preto je dovera v ockovanie proti chripke pomerne nizka. A zasa sme pri tom porovnavani cisel chripky a covidu - ak si niekto nedokaze porovnat umrtnost chripky a covidu, neporovna si ani sancu, ze mu ockovanie moze zachranit zivot. Keby na chripku zomreli 2 zo 100 nakazenych, ockovalo by sa viac ludi ako ked ich zomrie 1 z 1000.