ja terminovane vklady osobne naozaj neriesim, pretoze cisty vynos za 2 roky pri 10 tisic eurach je tak 60 EUR priemerne napriec bankami.
to sa mi neoplati mat tie peniaze zamknute a mat problemovy vyber, pretoze nevies kedy ich budes potrebovat, a vacsinou ked sa nieco velmi poserie, potrebujes tie peniaze rychlo.
takuto nejaku rezervu "po ruke" drzim sice mimo hlavneho uctu, ale na tzv. "sporiacom ucte", kde to nic nezaraba, ale je to mierne bezpecnejsie aspon v tom, ze sa neda platobnou kartou dostat k tym peniazom. I ked sa zamyslam aj nad tym, co radil nejaky cesky expert na online financnu kriminalitu, ze treba jeden ucet v banke, na ktorom bude deaktivovany internet banking aj platobne karty a narabanie s uctom nebude mozne ani na zaklade splnomocnenia, nic, len osobny pristup. Peniaze, tkore chces mat bokom si tam pohodlne posielas online, a ked chces vybrat pojdes do banky, kedze to ma byt rezervny ucet nebude to zas taky problem sa tam dostavit.
cast penazi proste chcem mat k okamzitej potrebe, a teda su aj terminovane ucty, ktore to umoznuju s relativne malo bolestivymi poplatkami, ale tie vynosy su tak male, ze to keby som z tych 10 tisic zobral 100 EUR a stavil 10 stavok po 10 EUR na "istotu" s nizkym kurzom niekde v tipose tak mam velku sancu, ze zarobim viac

.
Co sa tyka nehnutelnosti, kupovat ich je dobre vtedy, ked ich vies kupit za lacne peniaze - cize bud za svoje, alebo za velmi lacne pozicane peniaze.
Ale v pripade, ze sa clovek boji ze utiahne svoju jednu hypo v pripade problemov asi brat si druhu hypo nie je spravne riesenie ako investovat/sporit peniaze.
Ludia si naviac casto nechcu pripustit, ze ten byt co kupia s idealom "najomnik mi bude platit hypoteku", casto nebude taka ruzova prechadzka. Vypadne najomnik na par mesiacov a uz to treba kryt z inych prijmov, horsie su spory s neplaticmi - regulerne delozovat najomnika je na Slovensku vzdy skor otazka toho ako velmi si schopny ist za hranice legality, lebo vystahovat najomnika vobec nie je lahky spas, riesili sme to uz 2x na byte, ktory patri pribuznej, lebo ona je taky ten mierne jebly naivny dobracisko, co vzdy ubytuje nejaky socialny pripad, ze alkoholik, co zarobi 600 eur si zoberie do prenajmu byt za 300 a ona sa cuduje, ze zaplati 2x, tretikrat meska, a potom neplati vobec. A zakony su priklonene viac na jeho stranu, lehoty, kokotiny, upomienky. Vtedy treba zavolat hlavohrude z SBSky, zamocika, vycihat ked nie je doma, na kameru natocit priebeh pakovania jeho paksamentlov aby sa nevyhovaral, ze mu nieco zmizlo, veci mu odviezt do plateneho skladu, ktory si uz zaplati on ak bude chciet svoje veci (zaplatit mu par euro na 10 dni prenajmu skladu, aby tiez nemal paky natahovat sa ,z e musel za vlastne veci zaplatit), vymenit zamky a este tam nechat jednu hlavohrud s pizzou a kartonom piva pozerat televizor 24 hodin keby sa tam chcel ten neplatiaci jebo dobyjat. Toto sme absolvovali dvakrat v priebehu par rokov, a to som bol rad, ze tam nie su ziadne male deti, lebo naslopaneho chuja nemam problem vystahovat, ale keby tam boli male deti uz by mi to tak prijemne nebolo ale asi by ma tie nervy s ich rodicmi aj tak k tomu dotlacili.
Tomuto sa da samozrejme relativne predchadzat dobrou pripravou, hlavne nikdy nedat prenajom bez kaucie aspon 2 mesiacov, idealne troch, a zmluvu napsiat tak sikovne, aby tu kauciu dostal naspat najomnik len ak byt odovzda v stave, ako byt prevzal. Lebo aj to malovanie bytu nieco stoji, ci uz cas alebo peniaze. Aj rekonstrukcia kuchyne a kupelne raz za 15 rokov nieco bude stat, a byt kupeny na hypo si to vacsinou nezarobi.
Ja osobne vobec nie som fanusik sporenia, (mimo nejaky rezervny vankus samozrejme) sporenim jednak nikto nezbohatol, a druhak nepoznam vela ludi, co si celozivotne uspory niekedy uzili. Tiez bol o tom pekny clanok, rozhovor s nejakym bankarom, ktory to nazval ze "slovensky syndrom - vsetko detom" alebo tak nejak. V takom Nemecku alebo Skandinavii nebyva tak rozsirene ako u nas, ze by dochodci mysleli na to co budu dedit ich deti. Ak mali dom, predaju ho a kupia si maly byt, a cestuju, alebo sa venuju svojim konickom, aj nakladnym. Deti vacsinou dostanu tak par susnov na okostovanie. Do deti sa tam investuje ked vyrastaju a dospievaju, do vzdelania, aby si to decko uz potom same na seba zarabalo a same sa o seba staralo.
Lenze u nas ludia co cely zivot setria, stoji ich to vela odriekania, lebo "co ak"...co ak mi odrezu lavu nohu, co ak mi zhori dom, co ak.., a potom ked mas nieco nasporene na stare kolena, tak ti je to kurevsky luto vyhodit na obytne auto a kazdy rok 4 mesiace cestovat po Europe.
Investovat treba z prebytku, nie z nedostatku, v tom je zasadny rozdiel, ale to je len moja osobna filozofia. Viac sa zamerat na zvysenie prijmu ako hladat kde odkladat po 100vke.
Ked ludom poviem, ze nech sa zaregistruju len na nejaky blby freelancer, a sem tam niekomu spravia drobny job za par korun, prelozit texty, upravit fotky, cokolvek co je v ich silach a schopnostiach, tak ohrnu nosom, ze 20 dolarove joby. Lebo by chceli zarobit 1000 za hodinu. Ale ked im poviem,z e v praci su ochotni tvrdo makat za 7 eur na hodinu, co je trosku menej ako zretusovat 10 fotiek za 20 dolarov, co naozaj dlhsie ako hodinu trvat nebude, hlavne ked si to sam pre seba robi na 1000kach fotiek cele roky ako fotoamater.
Nehnutelnost je uplne ina investicia, ked ju kupis za hotove, alebo za fakt velmi lacny hypouver, Ked ma clovek trochu viac penazi a ptorebuje len napr. 40% ceny financovat tak sa daju pozicat fakt "lacne peniaze", a uz sa nemusi orientovat len na veci typu maly byt, ale skor na priemyselne objekty, sklady. Sklad na dobrej adrese je dnes zlaty gral, Nemusi to byt nic obrovske pre velke firmy, prave nieco pre male firmy, rozne eshopy, kde je dobra pristupova cesta a parkovanie a lahsia logistika pre male dodavky, tych priestorov je tak malo ze ludia beru ako sklad aj kancelarie na poschodi bez vytahu a vsetok tovar nosia hore dole po schodoch.
A investovat treba aj do seba - nie do auta a sperkov a peknych blondynok po boku, ale do vzdelania. A najtazsie to samozrejme maju ludia, co pracuju manualne.
Prist po 8 hodinach tvrdej makacky domov a venovat sa samostudiu vyzaduje sebakontrolu a schopnost sebamotivacie aku ma malokto.
ale aby som tu nehovoril len na akademickej urovni, dam ti aj jednu radu, a nie je to ani drahe rozbehnut
Aktualna diera na trhu - kadernictvo.
Na tom sa neda prerobit. Vsimam si to poslednych 5 rokov, a velmi silno uvazujem nad tym, ze do toho "investujem"
Vsetky zeny v mojom okoli maju problem s kadernikom v tom zmysle, ze 1) dostat sa k dobremu/dobrej kadernicke je problem 2) aj k lepsej ako priemer je problem 3)
ma tak plne objednavky, ze mas nulove moznosti vybrat si termin, ked vies ze potrebujes minimalne raz za 4 tyzdne termin lebo si farbis vlasy, tak si v ich rukach
Akurat mi hovoril kolega, ze svagrina je na ceste z Trnavy do Ziliny, lebo zajtra ma aj s jeho zenou kadernika. V Ziline.
Moja mama si niekedy musi zobrat dovolenku, lebo dostala ranny termin u kadernicky. ked som bol z toho fas-cinovany, ze wtf, tak povedala ze nema sancu najst si kadernicku, ze to sa uz po protekcii dostavas na objednavku.
Ja sa strihavam v Klier kadernictvach uz asi 10 rokov, kedysi tam nebolo vidno jednu zenu, lebo to je pasova vyroba, neda sa tam objednavat, a fakt tam zena vosla len aka mala kratke vlasy. Teraz niekedy to mam na 4-5 pokusov ist sa ostrihat a neprist tam ked tam je cakanie na 2 hodiny, lebo kazda kadernicka ma zenu s dlhymi vlasmi, kde sa farbi, robi melir atd.
Proste tak ako nemoze byt stratova krcma, pokial nie je krcmar chuj, co vydrbe milion za drahy nabytok, ked podstatne je aby bolo dobre pivo a lacny alkohol,
tak teraz nemoze byt stratove ani kadernictvo. Staci ti prenajat si lacne priestory, zakaznici za tebou pridu hocikam.
Kadernicky najdes tiez, lebo robia kdekade po tescach a butikoch, staci im dat dobry plat. Najvacsie riziko - to zasa ja volam "syndrom prostitutky", kadernicka si po par mesiacoch povie, ze preco by mala robit pre teba, ked si moze zalozit salon (nenapadne jej, ze to mohla urobit uz hned po skole, ked robila kadernicku, lenze bola trosku ina situacia),
preto z tej najlepsej urobis veducu a das jej podiel na zisku a otvoris si druhy salon. Vstupne naklady su fakt minimalne, aj zo zadubenej velkej kancelarie spravis kadernictvo ked to vymalujes, kupis pohodlne sedenie do cakarne, pohodlne stolicky, zrkadla a potrebny nabytok a kvalitne naradie a umyvadla. Vstupne naklady par tisic eur, dalsich par tisic na pokrytie rezie a vyplat kym sa to rozbehne, do 6 mesiacov musi byt to kadernictvo schopne pokryt si naklady a do roka musi byt ziskove.
Zaklad je robit to pre siroke masy, nie pre panicky s gucci kabelkami. Lebo aj tie panicky budu milerady chodit tam, kde im spravia kompletku s farbenim za 30 EUR, navonane salony v centrach miest a v nakupnych centrach si za to pytaju o 50% viac.