... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
mmracing.sk

auto111
Kraj: Trnavský

Re: Folie na prednych sklach

Pondelok, 8. Apríla 2013, 16:12

Le Gend: prosim ta ! Madari mozu mat komplet skla ofoliovane a neviem ze Madari by mali (naj)vyssiu nehodovost (v regione).

Stale nechces pochopit ze tie "nevyhnutne" zakazy ako napr. tie folie ci prihlasenie RHD vozidla v SR su len vysledkom prebujneneho byrokratickeho systemu ked uradnicek uz nevie od nudy cim by obcanov "ochranil".

Pežot

Pondelok, 8. Apríla 2013, 16:21

Dodám ti aj fotky z noci ... v stredu si na teba spomeniem ;)

Užívateľov profilový obrázok
Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov
Kraj: Košický

Pondelok, 8. Apríla 2013, 18:47

auto111: Madari nahodou maju vecsie percento umrti na svojich cestach nez mame my.
Zopakujem to este raz:
1. Folie vo vyhlade vodica znizuju viditelnost (aj ked len o percenta a najme v noci, ale znizuju).
2. Slovensko musi dokazovat EU, ze sa snazi znizovat nehodovost. Vybrali sme si taku cestu, tak neporovnavajme Slovensko s inymi krajinami, ktore si mozu dovolit ukazovat EU prostrednik (Madarsko, Cesko atd). Skratka politika (ale kludne to mozeme volat prebujneny byrokraticky system).

Pežot

Pondelok, 8. Apríla 2013, 18:59

A dokázaný rozdiel toho zníženia? :)

Lebo ja som si doteraz fakt nič nevšimol :-k

Le Gend požiadaj o preskúšanie zraku :)))) lebo fakt už tu ideš zbytočne tú istú polievočku, čo aj tak nieje podložená ;)

auto111

Pondelok, 8. Apríla 2013, 20:26

Le Gend: uvital by som ak dolozis to tvrdenie o madarskych vodicoch aj dokazmi.

1. kazdy sposobily vodic musi byt schopny jazdit aj za zhorsenej viditelnosti (o povedzme 4%) sposobenej napr. foliami, spinavymi sklami, ci hmlou.
Teda predpokladam ze nechces tvrdit ze nejazdis za hmly, ked mas spinave skla (dosla ti voda v ostrekovaci a nevies ju doplnit) a pod. Lebo tieto veci maju podla mna rovnaky ci aj horsi vplyv nez folia na bocnom skle.

2. nechapem preco by akurat Slovensko nemohlo odmietnut nezmyselny navrh (zo strany EU).

Le Gend

Utorok, 9. Apríla 2013, 10:19

Porovnanie smrtelnych nehod v krajinach EU: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-236_en.htm

Slovensko si nechce dovolit len tak odmietnut navrh zo strany EU, lebo su za to sankcie, rozne zavezky a z toho plynuce peniaze (pre politikov ale aj pre nas). Napriklad minister povie unii, ze "prispejte nam na dialnice", a unia mu povie: "ch.d.p. lebo kaslete na nase poziadavky okolo bezpecnosti na cestach".

Ano, vodic ma byt schopny jazdit aj za znizenej viditelnosti, no aj tak nam zakon prikazuje v noci svietit (dokonca aj cez den). Ide len o to, aby sa maximalizovala schopnost vodica vidiet prekazky okolo seba. Cisty (bezfoliovy) vyhlad vodica je len dalsou pomockou, ktora ma prispiet nejakym percentom.

enemye39
Auto: BMW e60 530d
Kraj: Prešovský

Utorok, 9. Apríla 2013, 11:59

ja nosim 6tky dioptrie a nemam problem vecer pozerat cez folie..
BMW e39 525i 2001 / EX
BMW e60 530d 2004

auto111

Utorok, 9. Apríla 2013, 16:24

Le Gend: esta raz ta prosim nepis tu nepodlozene tvrdenia (o pokutach z EU), resp. vysokej nehodovosti (napr. Madarsku).

K linku o krajinach EU a nehodovosti tolko:

Priemerny pocet umrti na milion obyvatelov (za roky 1965 2010 2011 2012):

CR: 92,75
Madarsko: 71
AT: 111
PL: 95,75
SR: 77,75

Cize neviem odkial mas informacie o Madarsku ako o najnehodovejsej krajine (v EU ci regione).

Dalej k EU a udajnym pokutam: to ako sa implementuje iste nariadene EU (povedzme znizenie poctu umrti na cestach) je cisto na konkretnej krajine (napr. ci pojde o realne a funkcne opatrenie, alebo pojde o opatrenie "zakazme folie a bezpecnost je vyriesena").

Stale si mi nevysvetlil preco Madarsko (je to porovnatelna krajina) moze povedzme odmietnut nariadenie od EU typu zakazte autofolie, ale Slovensko uz zahadnym sposobom na toto nema pravo resp. inak to nemoze.

Inak k viditelnosti prekazok - folie su (co sa tyka bezpecnosti) podla urovne soferovania v SR najmensim problemom - staci ak sa pozries ako sa jazdi - je to dost casto o hrubom ignorovani bezpecnostnych zasad a nie nejakych foliach.

Take zazitky kde sa vies presvedcit ze folie NIE su realny (ak vobec tak zanedbatelny) problem (ale riskantny sposob jazdy ano) zazijes jazdou po meste aj par desiatok (predpokladam ze to poznas a vidis to ked jazdis).

Le Gend

Streda, 10. Apríla 2013, 11:28

Tak ty teda mozes skolit aj ministra vyrabaca grafov Kazimira.
Vypocital si priemer za 50 rokov, aby z toho slovensko vyslo horsie nez Madarsko, lebo sme mali viac nehod v 60-tych rokoch (ked oni chodili este na konoch) ?
Ale za posledne roky mame vzdy menej nehod nez Madarsko.
Vkladas mi do ust, ze Madarsko je najnehodovejsia krajina v EU a ja ti mam nieco dokazovat ? Madarsko si spomenul ako prvy ty. Ja som len dodal, ze maju vyssiu umrtnost na cestach ako my a to plati (za posledne roky, co pocuvame EU).

No skoda s tebou diskutovat.. :(

auto111

Streda, 10. Apríla 2013, 12:17

Vypocital som priemer z dat (linku) ktory si dodal ty a teraz sa stazujes ???

BTW aj podla zohladnenia iba rokov 2010 2011 2012 je naj pocet umrti taky: PL>CR>HU>AT>SR (cize ani tak nie je v HU najviac smrt. nehod).

Odstup hodnot umrti je medzi SR a HU velmi maly (oproti ostatnym krajinam v regione) - cize by som sa velmi nevytesoval, ze SR je na tom super najlepsie.

Co sa tyka Madarska dal som to len ako priklad s mojim tvrdenim: "neviem ze Madari by mali (naj)vyssiu nehodovost (v regione)."

Ty si potom vytiahol s argumentom ze Madari maju vacsie % umrti nez v SR (lebo tento argument ti hraje do kariet ale to neznamena za je objektivny).

Co je sice pravda ALE si zabudol uviest ze vacsie % umrti nez Madari ma PL, AT a CR.

Ide o dost PODSTATNY fakt lebo tym sa narusuje tvoj argument ze Madari maju viac umrti vdaka foliam (kedze napr .aj v CR mozu mat tmave folie na prednych oknach).

Samozrejme cela myslienka ze za umrtia mozu (aj mensim %) folie je uplne scestna a teda ide o tvrdenie vycucane z prsta.

K invektivu (skolenie Kazimira) - ked som ja na teba vybalil argumenty tak ty si zas na mna zareagoval utokom. :-k

HOWGH

Pežot

Streda, 10. Apríla 2013, 23:06

Nech sa páči ... porovnanie ... normálne videnie a cez zatmavené sklo ... kurva ak je toto obmedzenie výhľadu, zjem kefu ... lebo je to vidieť úplne normálne, ba dokonca by som povedal, že v noci rozoznáš lepšie, či sa k tebe blíži kamión, trojkolka alebo opitý krtko ... pretože to tlmí práve tie svetelné odrazy ;)
Obrázok

fox1k
Auto: BMW
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 11. Apríla 2013, 06:09

debatuje sa o tom pekne, ale zákon to nezmení 8-[

Pežot

Štvrtok, 11. Apríla 2013, 09:08

Ved to, co je v zakone je vec jedna, co je realita je zasa vec druha ;D

A prave debatovat mozeme. Len keby to bola konstruktivna debata, nie len omielanie somarin o nehodovosti a o tom preco sa to neda.

Le Gend

Štvrtok, 11. Apríla 2013, 09:24

Sorry Pezot, ja tam vidim obrovsky rozdiel. Cez to okno uz nevidno auta ale len take machulky. Ta folia tlmi tie svetelne odrazy, lebo tlmi uplne vsetko. Tebe by som nedal priviest moju dceru z diskoteky (ani keby si bol gay)..
Ked v meste zboku po hlavnej pojde slecna s cerstvym vodicakom, co si zabudla zasvietit svetla, lebo jej stacia poulicne lampy, bude to len tien, ktoremu nedas prednost.

Zubna kefka bude stacit, posli video..

pelo
Auto: e39 520i saloon
Kraj: Bratislavský

Štvrtok, 11. Apríla 2013, 09:57

Uz len z principu je jasne, ze akekolvek zatmavenie znizuje priepustnost svetla. Znizena priepustnost - znizena viditelnost. Ine je, ked sa bavime o specialnych farbach, ako napr. zlte/oranzove okuliare kedy aj napriek znizenej priepustnosti sa ovplyvnenim prepusteneho farebneho spektra zvysuje kontrast. Ale aj v tom pripade dochadza k znizeniu viditelnosti urcitej inej casti spektra a nie ze cez take okuliare vidim uplne vsetko a dokonca lepsie. A tu sa dokonca bavime o normalnych zatmavovacich foliach. Kazda ta folia ma od vyrobcu certifikat, nakolko je priepustna. Takze ak niekto tvrdi, ze cez tu foliu je vidno uplne rovnako, dokonca lepsie ako bez nej, tak popiera zakladnu optiku a celkovo zamer vyrobcu tej folie...zerte si kefy ake chcete, trebars aj hajzlove, je mi to jedno. Ale netrepte kokotiny len preto, ze to mate na aute.

Proste zatmavovacia folia vzdy bude znizovat viditelnost nech sa akokolvek snazite niekoho (alebo skor seba) presvedcit o opaku. Tiez sa niekedy snazim obhajovat veci, ktore mam, ale zas odtial potial =;

Ci by mohlo byt v zakone povolene urcite zatmavenie, alebo nie, to je uz ina otazka. Vsetky tie skla maju od vyroby urcite zatmavenie/zafarbenie, vsimnite si, ze ked trochu stiahnete okno, tak cez sklo to ma nadych tak do zelena. Takisto predne skla su jemne zafarbene. Mozno by mohli povolit zatmavenie povedzme do 10%. Ale viete ako to na SVK chodi, povolia 10% a vsetci budu davat minimalne 30% lebo 10% nestaci...
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 254 neregistrovaných