Je to klasicky princip marketingu/cenotvorby noveho/premioveho produktu, ktory sa casto nazyva aj princíp lizania smotany. Je jasne, ze (spociatku) vlastnictvo vozidla bude prestiznou zalezitostou, lebo vnimana hodnota noveho M-ka je/bude velka, tak si vyrobca moze dovolit cenu nastavit vysoko, aj nad priemer trhu v kategorii, resp. ju este zvysit spolu s informaciou o napr. limitovanom pocte kusov, ci specialnej edicii, ktorej podstatou bude hoci len "nova farba", ci par "performance doplnkov"

, je vela nastrojov, ako tvorit cenu, no aj moznosti, ako ju nastavit zle

Aj tak ja vnimam 1M ako len 4-8+x drahsiu plnohodnotnu alternativu E46M3, a v zivote by som za taketo auto tolko penazi nedal, .... aj kedby som ich hned mal, a nevedel, co s nimi.....
k marziam:mame vela auto-moto klientov, a podla rozhovorov s mnohymi, na vacsinu automobilov maju podla mojich informacii predajcovia marze 3-15%, takze si nemyslim, ze je standardom prehnana marza predajcov na automobiloch. Skor si myslim, ze predajcovia ziju zo servisov, no aj tomu celkom nerozumiem na zaklade pristupu k zakaznikovi u vacsiny dealerov beznych automobilovych znaciek, s ktorymi som mal osobnu skusenost. O to viac ma zaraza arogancia, neprofesionalita a pristup v premiovych salonoch typu BMW...
Ved prave z tohto dovodu by sa mali o zakaznika doslova bit, aby ho mohli "obtiahnut" o peniaze z jeho havarijnej poistky, a nie napr. vratit mu auto cele zadrbane od blata, a neviem od coho pri preberani po cca tyzdnovaj oprave. Ved co je +5eur v ucte navyse za to (hoci aj ako skryta polozka v hodinovej marzi) pri fakture okolo 3-4K eur, ze pred odovzdanim auta predajca skoci na 10min do najblizsej umyvarky, a vrati auto majitelovi tip top ciste????, obrovska vnimana hodnota a pre zakaznika a ukazka prozakaznickeho pristupu za 5EUR navyse + 50centov za vysavac....?, alebo radsej stratia buducu zakazku a su spokojni s tym, ze vyhrali "malu vojnu", no zaroven prehrali velku (nehovoriac o negativnych referenciach, ktore odradia dalsich potencionalnych zakaznikov...?... To sa bude diat dovtedy, pokial u nas nebudu rodinne firmy, aelbo sa radikalne nezmeni postoj ludi k praci, ale firmy budu dalej zamestnavat ludi, pre ktorych je praca skutocne len zamestnanim, a nie naoaj PRACOU, z ktorej ziju. No toto uz sem asi nepatri.....
Ex - Renault 5 TL, Renault 5 GT Turbo, Fiat Uno Turbo, Peugeot 106 1,6 GTi, Ford Focus ST, Impreza Sti (now)
Ex - BMW E30 325 Coupe
Ex - BMW E36 316 Compact
Ex - BMW M3 E36 3,2
Ex - BMW M5 E39
Ex - BMW M3 E46
Current: Non BMW (+ E46 Compact 2,0d)