... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, Kraken, johnyfly1

bmwtt.sk

Bigy
Auto: E46
Kraj: Košický

Re: odvzdusnovanie 6 valca m52b28 problem vyriesene!!!!

Pondelok, 15. Septembra 2014, 17:08

Zdravím, nechcem zakladať novú tému ale mám podobný problém na E46 na 4valci M43...Problem je že už dlhší čas sa mi prehrieva auto. Poslednú dobu už aj vrie voda, predtým nevrela...Vyhodil som termostat lebo na začiatku som mal spodnú hadicu chladnejšiu (od chladiča k termostatu) ako tú navrchu tak som myslel že termostat bol na vine. Motor som odvzdušnoval tým spôsobom, ktorý tu už bol viac krát spomenuty. Auto bolo postavené do kopca otvoril som odvzdusnovaci srub nalieval vodu cez plniace viečko az pokial nevytekala cistá voda. Medzi tým som mal zapalovanie zapnuté kurenie na plno, na najmänšom stupni vetrania. Ked som vyberal termostat, tak som celý systém uzavrel a fúkal do chladiča, pumpoval cez obe hadice aby sa voda dostala az k vodnej pumpe. Následne som to niekoľko krát opakoval, až som nastartoval motor a 3-4 krát prehnal motor do 4000-4500 otáčiek. Pri tom som si všimol že vodna hladina klesala pri zvýšovaní otáčok, takže súdim že vodna pumpa by mala byt funkčná...Auto mám pocit že už netopí ako topilo niekedy ale už som z toho zmetený lebo jazdým s kúrením na plno aby som motor neprehrial totalne a aby neodišlo tesnennie/hlava. Dnes som sledoval obe hadice pri zohriatom motore. Ta spodna bola vlažná až teplá, zatiaľ čo tá vrchna bola horúca. Hadice napupovane neboli. Co som si vsimol je to že chladič bol len vlažný, a to ani nebol zopnutý ventilator chladenia. Vrchá časť chladiča mohla byť teplá ako ta spodná hadica a spodná časť chladiča bola studená. Napadá Vás kde môže byť zrada?

Užívateľov profilový obrázok
fafa111
Auto: E36 320i coupe
Kraj: Prešovský

Pondelok, 15. Septembra 2014, 17:20

Mozno upchatý chladic a má slabý prietok.

Bigy

Pondelok, 15. Septembra 2014, 17:26

To ma tak isto napadlo a kvôli tomu by to mohlo aj slabšie kúriť? Aby som upresnil auto kúri ale až po dlhšej ceste možno takých 10km teraz v lete. Ručička začne isť hore k červenemu až po 20-25km. Pre istotou jazdím s kúrením naplno, no už aj tak sa mi stalo že teplota vody šla až k červenemu. Da sa to nejako prepláchnuť/prefuknuť? Ak áno je na to nejaký postup, ktorý máte overeny? Dakujem

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 15. Septembra 2014, 17:55

v prvom rade by som pozrel vodnu pumpu.. ak nedava dobry tlak alebo su rozsypane lopatky, tak ti hladina sice moze klesnut pri vytacani, ale chladit ani kurit to nebude.. pumpa stoji 30e, tak netreba cakat kym sa daco stane
ak auto zohrievas az do cerveneho, tak mas velmi vysoku pravdepodobnost prdnutia tesnenia pod hlavou. Nerob to!

Bigy

Pondelok, 15. Septembra 2014, 19:00

Ako zistim že je vodna pumpa K.O? Ak je potrebná demontáž ako povolím napínak klinového remeňa?

TomNR
Auto: BMW 318ti
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 15. Septembra 2014, 20:43

predpokladam, ze m44 je to iste...
na kladke zhodis srobovakom plastovy kryt, vsadis tam bud orech alebo imbus taky velky (neviem uz ako to je na e36) a pootocit tusim proti smere hodinovych ruciciek a ta kladka sa posunie a mozes zhodit remen...
BMW 318ti M44B19 5/1997

Obrázok

SurrendeR

Pondelok, 15. Septembra 2014, 21:06

Bigy

Streda, 17. Septembra 2014, 18:57

Zdravím, vás tak dnes sa mi podarilo demontovať chladič a vodne čerpadlo aby som zistil kde je môj problém. Termostat som vybral ako prvý ešte pred týžnom, to nepomohlo. Dnes som prepláchol systém a voda pekne pretekala cez chladič jednou aj druhou stranou. Vodné čerpadlo síce nevyzerá že je najnovšie no má kovové/zliatinové lopatky, ktoré sú cele nevylomené a lopatky na oske nepreklzaju. Problem je tén že motor sa mi zvykne prehrievať a aby som predišiel prasknutiu hlavy alebo tesnenia tak som chodil s kúrením na plno. Auto som odvzdušnoval viacero krát. Motor topil ale až ked bol motor poriadne zohriatý ( nie ako predtým). Vsímol som si ešte ked som preplachoval chladic aj motor, že ked som mal vodnu pumpu dole tak z miesta kde bola vodná puma vytekala aj ked len v malom množstve voda, aj ked som obe hadice z chladiča mal odpojene. Na hladine som pozoroval lesklý odraz ako z oleja ale nie som si 100% istý či to bol olej alebo len chladiaca ktorá v motore ešte ostala. Vodu ktorú som vypustil z chladiča bola pekne tmavo zelená. Pýtam sa Vás teda keby aj to tesnenie pod hlavou/ hlava bola K.O. spôsobovalo by to že motor sa prehrieva, resp. spodná hadica je teplá/ vlažna horná hadica od motora horúca/vriaca a chladič hore mierne teplý dole úplne studený? Teplotu chladica som sledoval už pri vybratom termostate. Napadá Vás kde môže byť problém? Dakujem za každú vec čo váš napadne.

SurrendeR

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 13:09

vravis, ze ked si zlozil dole vodnu pumpu, tak ti len trosku vytiekla voda?
prosim ta, odfot alebo natoc ako vyzera ta vodna pumpa, nezda sa mi to cele.
bud mas niekde cieco zablokovane v motore, ze neprudi voda alebo vodna pumpa proste neplni svoj ucel.
presne toto co popisujes som riesil na jednej 328i, ale tam bola vodna pumpa viditelne na salat.

Bigy

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 13:14

Nie vtedy vytiekla všetká voda čo v motore ešte ostala( ked som z motora zhodil vodnú pumpu)...z otvoru vodnej pumpy vytekala voda v malom množstve po tom čo som preplachoval chladič. Podotýkam že obe hadice od motora boli v tom čase odpojene. Nedáva mi to zmysel. Posielam foto.
Prílohy
IMAG0640.jpg
IMAG0639.jpg
IMAG0638.jpg

SurrendeR

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 14:57

ak su tie lopatky voci remenici pevne, ze sa s nimi neda pohnut, tak by to malo byt OK. ak netecie voda do chladica napriek tomu, ze termostat tam nieje, tak to musi byt niekde upchate

Bigy

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 15:39

Ano, lopatky sú voči remenici pevné a lopatky sú z nejakej zliatiny/kovu čo by sa nemalo podľa mňa len tak ľahko opotrebovať, termostat tam nie je. Motor ked som odvzdušnoval a mal som dole plniaci uzáver vyrovnavacej nádobky a pridával plyn na škrtiacej tak voda v exnanznje nádobe pri každom pridaní klesala dole. Z toho usudzujem že voda by mala pretekať cez chladič, ale nerozumiem prečo je spodna hadica tepla/vlažna a ta horná horúca až vriaca a chladič iba teplý dole dokonca studený. Kde to môže byť upchane? Nič iné ma už nenapáda. Skúsim to poskladať teraz, odvzdušniť lebo celý systém som preplachoval z všetkých možných strán aj ked len záhradnou hadicou ale voda pretekala plynule.
Naposledy upravil/-a Bigy v Štvrtok, 18. Septembra 2014, 15:53, upravené celkom 1 krát.

Bigy

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 15:46

Teraz som bol pri aute, ktoré stálo na dvore od včera rozobrate a v otvore pre vodnú pumpu som našiel čudný biely povlak, ktorý som odfotil. Motor som ešte raz celý preplachol ale vyteká z neho už len čistá voda.
Prílohy
IMAG0657.jpg
IMAG0656.jpg
IMAG0654.jpg
IMAG0653.jpg

SurrendeR

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 17:26

to je nic .. hlavne to poriadno odvzdusni
nevidim dovod preco by sa to malo prehrievat.. :-k

Bigy

Štvrtok, 18. Septembra 2014, 19:27

No dobre čakal som na reakcie ale ak by tam nemalo nič robiť problém tak to skúsim poskladať bez toho termostatu ešte a odvzdušnť poriadne. Potom dám vedieť či som problem vyriešil alebo nie. Zatiaľ dakujem. Ak by niekoho ešte nepadlo kludne píšte.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných