... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk

PSnoopy363
Autor témy
Auto: BMW 530xd E60 LCI
Kraj: Banskobystrický

E60 x-drive - zníženie podvozu

Streda, 6. Novembra 2013, 13:59

Ahojte. Jeden kamoš má chuť znižovať (E60 LCI štvorkolka). Má tam sériové tlmiče a pružiny, kúpil si pružiny, sú o hodne nižšie než sériové, auto má tak na úrovni M5, čo sa týka výšky podvozku. Zatiaľ mu to funguje v pohode, samozrejme je podvozok tvrdší a auto je nižšie, no presne to chcel. Otázka je ale nasledovná....nepošle tými pružinami tlmiče čoskoro do kytek??? Ide o to, že tie sériové pružiny a tlmiče majú asi inú pracovnú dráhu a bol by nerád, keby mu po pár tis. km začali tiecť, alebo podobne. Aký na to máte názor? Prosím o vyjadrenie ľudí, ktorý sa do toho vyznajú prakticky a majú s tým skúsenosti, nie o teoretické kázne, tie sme si už prebrali aj my :) Thanks ;)

alfi666

Re: E60 x-drive - zníženie podvozu

Streda, 6. Novembra 2013, 15:31

Toto su veci ktore nepochopim... niekto kupi kratsie pruziny, usetri na tlmicoch ale zaroven sa boji, ze ich bude musiet menit neskor :-k
Ked sa bojim, ze sa mi daco doj.. tak "netuningujem"... a co teraz ked mu vytecu tlmice?.. kupi nove... podla moznosti tentokrat uz spravne...

Je to nieco podobne ako "dal som na auto 19kola a bojim sa ze odidu loziska" ... tak proste tie kola zhod a prestan sa bat :D
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

alfi666

Streda, 6. Novembra 2013, 15:32

Este taky detail... naco je 4 kolka ktora je znizena? :-k

PSnoopy363
Autor témy

Štvrtok, 7. Novembra 2013, 10:50

alfi666 napísal:
Toto su veci ktore nepochopim... niekto kupi kratsie pruziny, usetri na tlmicoch ale zaroven sa boji, ze ich bude musiet menit neskor :-k
Ked sa bojim, ze sa mi daco doj.. tak "netuningujem"... a co teraz ked mu vytecu tlmice?.. kupi nove... podla moznosti tentokrat uz spravne...

Je to nieco podobne ako "dal som na auto 19kola a bojim sa ze odidu loziska" ... tak proste tie kola zhod a prestan sa bat :D

Kolega ďakuje za duchaplnú odpoveď...nabudúce skúste niečo k veci...otázka bola konkrétna a očakával konkrétnu odpoveď, nie filozofický krúžok :) Ak to už niekto skúšal, má to tak na svojom aute, alebo s tým má skúsenosti poprosím o komentár. Nikto tu nevravel, že sa o niečo bojí, nemá sa o čo báť, má sériové tlmiče so sériovými pružinami....zatiaľ len zhodnocuje a uvažuje, či je to nápad dobrý/zlý ;)

gabikh
Auto: 535d e60, F07 530xd
Kraj: Prešovský

Štvrtok, 7. Novembra 2013, 11:38

Dojebe ich... to je moj nazor, auto ma nizsie cize aj tlmice su permanentne viac stlacene na kratkych pruzinach a je nane vacsi tlak, pri pruzeni saviac ako u seriovych pruzin nestlacia, ale pri beznej jazde, stati atd su pod vyssou zatazou na aku stavane. Ked menit pruzenie tak podla mna komplet lebo to do buducna len preplati. A k poznamke naco je mu 4x4 ked to dal dole? taku stupudnu otazku moze polozit len ten kto neuvazuje.... 4x4 (a uz vobec nie u e60 a podobnych aut:-D ) nieje na jazdenie po poli ](*,) ale je to hlavne o inch jazdnych vlastbostiach auta za roznych poveternostnych podmienok atd....4x4 v patrole a 4x4 v bmw je urcene na diametralne odlisne pouzitie ;-)

PSnoopy363
Autor témy

Štvrtok, 7. Novembra 2013, 13:04

gabikh napísal:
Dojebe ich... to je moj nazor, auto ma nizsie cize aj tlmice su permanentne viac stlacene na kratkych pruzinach a je nane vacsi tlak, pri pruzeni saviac ako u seriovych pruzin nestlacia, ale pri beznej jazde, stati atd su pod vyssou zatazou na aku stavane. Ked menit pruzenie tak podla mna komplet lebo to do buducna len preplati. A k poznamke naco je mu 4x4 ked to dal dole? taku stupudnu otazku moze polozit len ten kto neuvazuje.... 4x4 (a uz vobec nie u e60 a podobnych aut:-D ) nieje na jazdenie po poli ](*,) ale je to hlavne o inch jazdnych vlastbostiach auta za roznych poveternostnych podmienok atd....4x4 v patrole a 4x4 v bmw je urcene na diametralne odlisne pouzitie ;-)

Niečo takéto som očakával, nech vidí aj alfi ;) Jasné, však k tomu som sa radšej ani nevyjadril, otázka typu "Načo ti je BMW M5, keď nejazdí Le Mans?" ;) Takže škoda slova. Takto teoreticky sme nad tým rozmýšľali aj my, že je to také ako keby šiel na tlmiče neustále tlak, v podstate keď takto uvažujeme, tak je to naozaj tak, ale aj nieje, pretože je to iné ako mať sériové pružiny a tak mať tlmiče povedzme neustále v polovici dráhy (museli by v aute sedieť nejakí ľudia, alebo byť naložené batožinou) a keď je v strede svojej dráhy kvôli kratším pružinám, pretože v prvom prípade by musela byť hmožnosť auta samotné auto + náklad a v druhom prípade je to stále len hmožnosť samotného auta bez nákladu, čiže väčší tlak na tlmiče v podstate nejde, ide len o to, že tlmič ten istý tlak (samotného auta) znáša v inej polohe, so sér. tlmičmi a pružinami povedzme o nejaké 3cm vyššie ako s M5 pružinami. Samozrejme keď si nasadne posádka, tak pri sériových pružinách "sadá" auto z vyššej polohy, ako to s M5 pružinami, ale zas tie M5 pružiny by mali byť tvrdšie, čiže keď si sadne teraz do auta 5 ľudí, tak klesne možno z najvyššej polohy o 5cm a keď si sadne s M5 pružinami, tak povedzme len o 2,5cm, lebo sú oveľa tvrdšie, ale zas už nie z najvyššej polohy bude tlmič "sadať" o tých 2,5cm, ale povedzme z polovice svojej dráhy. Takto to vieme aj my, ide skôr o prax...počítame s tým, že tie tlmiče odídu skôr, to je jasné, i tak nemajú pol roka a raz tak či tak odídu, ale jedná sa o to, či tie M5 pružiny nespôsobia, že si pojazdíme ja neviem 5 000km a pružiny tlmiče budú KO a so sériovými pružinami by sme jazdili veselo ďalších ja neviem...40 000km :) Proste či to nespôsobí náhlu smrť tým tlmičom, to by sme radi vedeli :) Skúsim ešte na zahraničných fórach, tam skôr skúšali takéto veci ako tu u nás...

gabikh

Štvrtok, 7. Novembra 2013, 17:36

ako to zeby prdli po par tisic km podla mna nehrozi, akurat sa znizuje ich zivotnost lebo inak zatazene. ale ked pises ze tlmice uz tiz maju co to za sebou tak by som sa o nich asi velmi nebal :D a aspon bude tu nafore skusenost aky maju kratsie pruziny vplyv na seriove tlmice :) a tato tema bude mat potomv tomto fore aj svoj zmysel :D kazdopadne informujte ako sa to bude casom chovat vcelku by ma to zaujimalo :)

PSnoopy363
Autor témy

Štvrtok, 7. Novembra 2013, 23:22

gabikh napísal:
ako to zeby prdli po par tisic km podla mna nehrozi, akurat sa znizuje ich zivotnost lebo inak zatazene. ale ked pises ze tlmice uz tiz maju co to za sebou tak by som sa o nich asi velmi nebal :D a aspon bude tu nafore skusenost aky maju kratsie pruziny vplyv na seriove tlmice :) a tato tema bude mat potomv tomto fore aj svoj zmysel :D kazdopadne informujte ako sa to bude casom chovat vcelku by ma to zaujimalo :)

V poriadku, ešte som písal na zahraničné fóra, či tam ľudia nemajú skúsenosti s takýmto setup-om, ale zatiaľ žiadna odpoveď...asi do toho pôjdem, len ešte musí odskúšať, či sa mu schovajú kolesá pod blatníky keby náhodou, lebo má na štvorkolke disky s ET zadokolky a vzadu má ešte aj podložky, takže aby som nešúchal :D Však s tým sme aj rátali, že sa životnosť zníži, ale ide len o to, že asi o koľko, či nejak drasticky, alebo v takej priateľnej miere. Taaak najazdené má tuším okolo 120 tis. km ak si dobre pamätám a tlmčie či mal menené, no to neviem, ani ja ani on asi :D Ale skôr ešte asi nie....

alfi666

Sobota, 9. Novembra 2013, 15:35

gabikh napísal:
A k poznamke naco je mu 4x4 ked to dal dole? taku stupudnu otazku moze polozit len ten kto neuvazuje.... 4x4 (a uz vobec nie u e60 a podobnych aut:-D ) nieje na jazdenie po poli ](*,) ale je to hlavne o inch jazdnych vlastbostiach auta za roznych poveternostnych podmienok atd....4x4 v patrole a 4x4 v bmw je urcene na diametralne odlisne pouzitie ;-)

Ja sa teda rad necham poucit, naco tebe konkretne je 4x4 v limuzine, kedze na pole s tym stejne nechodis :D

gabikh

Sobota, 9. Novembra 2013, 16:39

Ocividne ma o pohone 4x4 totalne milne predstavy...pretoze mna osobne tiez zaujima, naco by si pouzival alebo pouzivas xdrive v e60 ty...kedze to auto nieje rozhodne ani do lahkeho terenu:-)
alfi666 napísal:

Ja sa teda rad necham poucit, naco tebe konkretne je 4x4 v limuzine, kedze na pole s tym stejne nechodis :D

alfi666

Sobota, 9. Novembra 2013, 20:06

gabikh napísal:
Ocividne ma o pohone 4x4 totalne milne predstavy...pretoze mna osobne tiez zaujima, naco by si pouzival alebo pouzivas xdrive v e60 ty...kedze to auto nieje rozhodne ani do lahkeho terenu:-)

Ja mam praveze velmi jasnu predstavu o 4x4 - patri to do terenu... cize 4x4 typu Suzuki SX4 nepochopim a rovnako pohonu 4x4 nepochopim ani v limuzinach typu E60 - kedze ako sam si povedal, tie auta nie su ani do lahkeho terenu...

A ano, viem, ze na snehu sa lahsie rozbehnes na 4x4 ale to je asi tak vsetko naco tie pohony su dobre v takychto autach

No a z toho uz potom vonkoncom nechapem, ze ked ma niekto 4x4 ktora sluzi v PRVOM RADE na lepsiu prejazdnost terenu, tak potom si ju ide znizit...

Ale ved robte co chcete mne je to jedno :)

gabikh

Nedeľa, 10. Novembra 2013, 12:31

musis byt velmi tazky oriesok :) a mas ocividne svoj svet ... opakujem sa ze 4x4 sluzi napriklad v limuzine sluzi na: lepsie jazdne vlastnosti na mokrej vozovke, neporovnatelne lepsie jazdne vlastnosti na snehu lade atd., podstatne lepsiu trakciu na ceste pri rozjazdoch predbiehani a podobne...je toho viacej, ale tebe to je zrejme zbytocne vysvetlovat kedze podla teba je 4x4 do terenu. skoda ze sa tu do debaty nezapojilo viac ludi lebo by si pochopil ze so svojimi nazormi si mimo ;)
alfi666 napísal:

Ja mam praveze velmi jasnu predstavu o 4x4 - patri to do terenu... cize 4x4 typu Suzuki SX4 nepochopim a rovnako pohonu 4x4 nepochopim ani v limuzinach typu E60 - kedze ako sam si povedal, tie auta nie su ani do lahkeho terenu...

A ano, viem, ze na snehu sa lahsie rozbehnes na 4x4 ale to je asi tak vsetko naco tie pohony su dobre v takychto autach

No a z toho uz potom vonkoncom nechapem, ze ked ma niekto 4x4 ktora sluzi v PRVOM RADE na lepsiu prejazdnost terenu, tak potom si ju ide znizit...

Ale ved robte co chcete mne je to jedno :)

alfi666

Nedeľa, 10. Novembra 2013, 14:43

X drive reklama na teba rozhodne zabrala :thumbup:

Moj nazor je, ze okrem lepsej trakcie pri akceleracii na mokrej/zasnezenej/ladovej vozovke nema stvorkolka ZIADNE lepsie jazdne vlastnosti nez rovnake auto zadokolka.
Ak teda neratame jazdu off-road na com sme sa zhodli ze tieto auta stejne niesu stavane :)

Nebrzdi to lepsie, nezabaca to lepsie, neovlada sa to lepsie, lebo je to nevypocitatelne...

V podstate BMW to zacalo vyrabat, lebo zistili, ze Audi si kupuju ludia preto lebo sa boja zadneho nahonu BMW - tak aj BMW zacalo ponukat X drive.

Zjavne sa ale nechapeme, kedze ja som nikde nepovedal, ze X drive je nanic - naopak je to super, lebo nezapadnes tak lahko v snehu (co sa mne so zadokolkou stalo) ale prave tuto vyhodu chces na svojom aute zrusit tym, ze ho posadis nizsie.

PSnoopy363
Autor témy

Nedeľa, 10. Novembra 2013, 22:21

alfi666 napísal:
X drive reklama na teba rozhodne zabrala :thumbup:

Moj nazor je, ze okrem lepsej trakcie pri akceleracii na mokrej/zasnezenej/ladovej vozovke nema stvorkolka ZIADNE lepsie jazdne vlastnosti nez rovnake auto zadokolka.
Ak teda neratame jazdu off-road na com sme sa zhodli ze tieto auta stejne niesu stavane :)

Nebrzdi to lepsie, nezabaca to lepsie, neovlada sa to lepsie, lebo je to nevypocitatelne...

V podstate BMW to zacalo vyrabat, lebo zistili, ze Audi si kupuju ludia preto lebo sa boja zadneho nahonu BMW - tak aj BMW zacalo ponukat X drive.

Zjavne sa ale nechapeme, kedze ja som nikde nepovedal, ze X drive je nanic - naopak je to super, lebo nezapadnes tak lahko v snehu (co sa mne so zadokolkou stalo) ale prave tuto vyhodu chces na svojom aute zrusit tym, ze ho posadis nizsie.

Sorry alfi, ale ty si tuším fakt na zlom filme. 4x4 ako už bolo spomenuté slúži výborne najmä na mokrej, zasneženej, zľadovatenej vozovke - pri uvádzaní sa do pohybu, pri rozbehu, pri akcelerácii, pri predbiehaní, na lepšiu stabilitu v zákrutách celkovo a hlavne pri výjazdoch zo zákrut, hlavne na mokrom, zasneženom, alebo zľadovatenom podvozku (aby si to pochopil aj ty, tak ty keď náhodou prudšie pridáš na zadokolke von zo zákruty, povedzme na snehu, tak ti berie zadok do šmyku a ja si šmyk vytiahnem predkom a nechodí mi zadok tam, kam si to neprajem). Keď sú na vozovke 3cm snehu, šmýka sa to, keď je tam 1cm ľad pod snehom a na ľade je ďalších 1-2cm snehu, tak sa to šmýka, alebo keď je len námraza bez snehu - šmýka sa....tadáááááá = 4x4. Potrebuješ mať na to svetlú výšku vojenského špeciálu?! NIE! Tak môžem znížiť keď chcem a nijak to funkciu 4x4 nekazí. Otec má Navaru a trochu nasneží, v zákrutách si zadok auta chodí ako chce, zapne 4x4 a je to úplne o niečom inom a je to fasa, no predsa to nemá nič spoločné s terénnym potenciálom auta...napriek tomu, že ide o džíp. Je mi jedno, či je to džíp, alebo nie je, keďže bez 4x4 je stejne mimo vozovky. No a keď mám 4x4, tak môžem mať aj znížený podvozok, ide o to, že si idem bez problémov tam, kde už ty máš prúser ;) Aha...a neviem, ale asi aj u vás prídu cestári sneh, v ktorom by si zapadol odhrnúť, či tam to neni zvykom??? Jazdíte v zime všetci na Zill-och a E60 máš len na leto, aby si bol káper, ano?! ;)

alfi666

Pondelok, 11. Novembra 2013, 10:57

V zime jazdim malo a ked uz, tak prave kvoli zime som si kupil zadokolku a uzivam si ked vypnem DSC, dokonca aj na skaredom kombiku ala E61 je to sranda :P
Keby som chcel 4 kolku, tak idem do Quattra lebo nech si hovori kto chce co chce, Audi je v tomto dalej.
Ale opat, ja som nikde nepovedal, ze 4 kolka je blbost, len si myslim, ze je blbost ju znizovat, kedze prejazdnost sa tym zhorsi a tympadom unika podstata ist "cez neodhrnuty sneh"..
Nuz ale ked to niekoho potesi, nech si ju znizi, akurat podla mna prichadza o vyhodu lepsieho prejazdu.

Ale spat k otazke ktoru si polozil - sam vies a zrejme aj tvoj kamos, ze tie tlmice pojdu skorej srat, lebo nie su stavane na prevadzku pri kratsich pruzinach...

Ci to bude 10tisic km, alebo 50tisic to ti asi nikto nepovie, lebo zalezi od terenu a od kope dalsich veci, takze v konecnom dosledku si myslim, ze tato tema neda nikomu nic a nic nove sa nedozvie :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných