moja osobná skúsenosť je cca. taká, že sa oplatí skôr kúpiť dobré starané auto za viac a ladiť detaily a menej zásadné veci.
prvý projekt - e34 z prvých rokov, s motorom m20b25, nákupná cena cca. 1000e, absolútne dezolátny stav, ale individual a pozink, tak som jej dal šancu. Vylial som do nej asi 4000e, práce som si robil sám ako automechanik, po dvoch rokoch keď bolo vidno, že sa v ňom utopí ešte minimálne raz toľko peňazí na to aby to bol cuker, auto skončilo na odťahovke a viezli si ju vysmiati cigoši do Zlatých klasov na železo za 100e.
druhý projekt - e34 z posledných rokov, motor M51B25 OL s manuálom, nákupná cena cca. 1000e, top výbava na slovensku, ale hrdza a obrovský nájazd. Poliečil som to auto, pomenil kvantum dielov, doprial mu kozmetiku a starostlivosť, ktorú nedostávalo už riadne dlho. Výsledok, predal som ju za menej ako cenu dielov. Robota nezarátná absolútne žiadna, prenesene sa dá povedať, že to bola čistá strata. Chcel som urobiť niečo ako ty, vdýchnuť život autu čo malo skončiť na diely, skončilo to tak, že som to musel kupcovi zúfalo predávať po dlhej dobe za obrovské zľavy.
tretí projekt, e34 z posledných rokov, motor M50B25 TU s manuálom, nákupná cena 600e, interiérový Mtech, raritná farba, nízky reálny nájazd, podozrivo dobrý TS. Taktiež auto dostalo veľa lásky, nainvestovalo sa do neho x dielov aby bolo top top, porobili sa nové STK/EK, a rozhodnutie bolo predať tiež za cenu dielov a auta ďalej, aby sa oň staral nejaký bmw enthusiast ako ja. Mesiac na bazoši/ab.eu - ponuky za 300e, 500e, naťahovačky aj zo strany klubákov rozhodli, že auto skončí ako driftkára.
štvrtý projekt, e34 z posledných rokov, motor M60B30 s manuálom, nákupná cena 500e (!), tiptop výbava podľa vin, obrovský nájazd, zaujímavá história, extrémne zlý TS. Tu sa z mojej strany ani neuvažovalo nad tým, že sa auto dá dokopy, plán bol rozpredať a zafinancovať ďalšie projekty, no skončilo darované kamarátovi, taktiež s osudom driftkáry.
projektov je samozrejme viac, ale sú stále prebiehajúce a tým pádom nieje k nim žiadne rozuzlenie. Napriek tomu si myslím, že ak sa chceš vydať rovnakou cestou, tak správnym smerom je možno tak so zberateľskou hodnotou (niektoré aj s príkladmi)
e30 318iS,
e30 325i, e30 320i, sedan/coupe/cabrio. Treba pozerať auto aj tak aby si v ňom videl zaujímavé auto aj pre ďaľších kupcov - vysoké výbavy, zaujímavé motorizácie, originálny stav a adekvátna cena. Fakt je nezmysel robiť auto od podlahy, mne s vybavenou dielňou je to nerentabilné aj keby som dal potom auto pod plachtu na dekádu.
Ďalšími zaujímavými kúskami pre daľší predaj v budúcnosti by mohli byť e34 V8 s manuálom v Mtechu a dobrej výbave
tu a
tu, e32jky s manuálom, poprípade 740iA V8 Protection (jedna je v BA na predaj), e24 Csi, e31 V8/V12, e28 M535i, poprípade verzie od úpravcov
e30 H26 alebo Alpina B10/B3
Samozrejme treba rátať s tým, že národ holubičí slovenský je plný prepnutých psychoretardov, preto je veľmi na uváženie, či sa to oplatí robiť pre iných, investovať svoj čas a prostriedky. Môj dojem z kúp/predajov z posledného roka, sa dá prirovnať pocitu ako keď ti okoloidúci napľuje do tváre a ty mu za to ešte poďakuješ, poťapkáš ho po ramene a dáš mu s úsmevom ešte poslednú zľavu na benzín domov..