... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Milosss
Autor témy
Kraj: Trenčiansky

[E34 525i] Moje prvé - teraz ex

Nedeľa, 4. Októbra 2009, 21:27

Takze moj pribeh. Ako zacat.
Asi tym ze som bohuzial zasiahnuty tou znamou, a tu na klube asi normalnou diagnozou BMW.
Zacal s tym otec. V nejakom 94 si kupil prve auto, po rodicovskej 100MB, v ktorej sme burali a nastastie sa nam viac menej nic vazne nestalo (otec mal zlomene rebra, ale vzhladom k stavu auta pri naraze asi 20km/h sme boli radi ze sme cely). No a auto nebolo nic ine ako BMW. V tej dobe si vybral e28, konkretne 518 este v karburatorovej verzii. Zo zaciatku skok zo 100ky bol neporovnatelny. Casom ho vsak prestal bavit aerodynamicky hluk ( to si ja uz nepametam) a tiez spotreba, ktora pri 4 stupnovom manualy nebola najnizsia.
No co presiel asi rok a v 96, mal som prave 6 rokov, kupil nieco z D. Konkretne e36, a ked uz tak poriadne hned 325i z 91. Kdo si pameta dobu z polovice 90tych rokov, isto mi da za pravdu ze cierna nabliskana e36ka na elektronoch musela v tej dobre ku.evsky svietit. A k motoru asi nema cenu co pisat, v dobe favoritov a najnovsieho hitu, zaobleneho favoritu( citaj felicia) to bola proste raketa. Ano dnes uz je to skoro nuda ale v tej dobe nie.
Preslo zopar rokov, otec vyskusal 320i, 318i, 325td aj tds. Mal aj e34 525tds, neskor e46 318i a aj najnovsi 316i s Vanosom a Valvetronicom. Az nakoniec zakotvil u 525d e39. Tu uz ma 5 rok a okrem nefunkcnej klimy, ktora je problemom uz od zaciatku na nej najazdil vyse 100tisic km len s beznymi opravami typu kotuce, dosticky, olej a filtre.

No ale spat ku mne. Ani neviem kedy sa to zacalo, ze chcem BMW. Prisiel minuly rok, v lete som si spravil vodicak a rozmyslal, co kupit. Zacal som jazdit na otcovej stavebnej 324td e30, zlate auto, dodnes na nom jazdievam, spotreba na dlhe trasy uzasna na ten objem a vek. No cim dalej som pocitoval tuzbu po vlastnom aute. Ved to poznate, kam ides s autom, naco tam ides a podobne.
Tak som sa rozhybal, penazi nebolo vela a tak som zacal vyberat. Z BMW som upustil, presiel som vela znaciek, raz som bol asi kusok vazne od kupy Fiata Cromy 1.9TDiD. Priamy vstrek, nizka spotreba, no hodne hrdze ma nakoniec nepresvecili.
Zaciatkom roka som si povedal, po skuskach si kupim auto. Vo februari som spravil poslednu skusku, a zacal hladat. Uz nie len v SR ale aj v CR. A nasiel som. BMW 520i e34. Povedal som si ked starsie auto, tak radsej vacsie. A E34 sa mi strasne paci, nafte moc neverim z druhej ruky a na zivenie V8 nemam. Malo klimu vyhrievane sedacky, hovorim si OK. Malo svoje chyby, hrdza a podobne ale kupil som ho. Mladik co predaval, strasny frajer, ale spustil mi este z ceny, a tak som si to s prevoznymi SPZ stradloval z Ostarvy do Ziliny, kde som bol na intraku. Siel so mnou kamos, este v CR na krizovatke mi hovoril „ pridaj mu nech ho pocujem“. Kedze malo daky tuzingovy vyfuk, hucalo hrozne, no jemu sa to pacilo. Tak isto aj celemu mojmu okoliu co doteraz nechapem. Prisiel som do Ziliny, a den skoncil. Na druhy den po skole sa kamos pytal ci sa nemoze povozit. Ja som nebol proti, videl som ze vie jazdit, dal som mu papiere a chod. Prva obrovska chyba, pozicat auto len tak na vozenie, uz nikdy. Prisiel vysmiaty za chvilu, asi za hodku ze chce ist znova ze si natankuje a ze pojde aj s dalsimi kamosmi. Neprotestoval som. Jeden z kamosov mi radsej nechal kluce od svojho auta, ze pre istotu. Vysmial som ho. Nemal som to robit. Asi za hodinu telefon ze mi rozbili auto. Pokial vam nikdy nevolali zev am niekdo rozbil auto, tak to nepochopite. Uplna bezmocnost. A zhodou okolnosti chalan co mi dal kluce od jeho auta. Rychlo naskakat do auta a pre nich. Po dlhsom hladani sme ich nasli. Auto stalo cumakom na ceste oproti mne, hovorim si len predny naraznik posunuty to nevyzera zle. Pridem blizsie a skoro ma vystrelo. Cely zadok stlaceny, v zakrute dostal smyk a vysekal vsetky stromceky. Auto na odpis, pri jeho cene totalka. K pochodom v mojej hlave sa nebudem vyjadrovat. No kamos serizony o tyzden som mal na stole peniaze. O peniaze vsak neslo, bolo to moje prve auto a ten cas straveny vsetkym, to sa nedalo zaplatit. Ale co uz zivot ide dalej.

Co dalej? Jednoznacne BMW. Jednoznacne e34. Ale je 2.0 ten spravny? Stale ma viac a viac clankov usvedcovalo, ze mam brat 2,5. Hladal som az som niekedy v maji nasiel. Nedaleko od hranic v CR. 2,5 M50 bez Vanos. Vybava slusna na tu triedu a roky: klima (zevraj je to poloautomaticka, ma regulovat teplotu podla teploty vnutry) zatial vypustena, velky BC, vsetky 4 el. okna, ostrekovace svetlometov a hmloviek, soferov airbag, tempomat, zakladne radio a 6 reprakov (hra to obstojne), alarm origo dokonca funkcny, a rozne prkotiny ako Check, servo, ABS, hmlovky, central zo seriovej vybavy nebudem pisat. Dokonca somv kufry nasiel odkladac na CD wechsler, je tam aj kabel dotiahnuty, kde sa straca bohuzial netusim, iste je ze az k radiu nejde, musi koncit niekde v palubovke ale dole.

Ale to by som nebol ja keby sa nieco nepokazilo. Auto som kupil v sobotu, este som dostal po ceste domov pokutu za chybajucu lekranicku a chybajuci doklad o poistke, moja blbost. Auto sa malo prpeisat neskor. Co som ale nevedel ze tam musim osobne byt. Ale kdo mi prpelati cestu? Zacali natahovacky co vsteko treba vybavit, poistku notarsku plnu moc, znacky poslat atd. Pre istotu sa zasielka prvykrat stratila. Ja uz som kolaboval. No nakoniec po 2 mesiacoch to prislo, odhlasilo sa a znacky prevozne mi prisli asi o 3 dni. A tu uz klasika KO, STK, EK, na urad dopravy, kde som zistil ze posledny den sa plati len 66 eur a od 1.9. sa plati uz 100 eur, pytal som sa preco s odpovedou lebo. Jak u kktov. Na dalsi tyzden pre znacky, zase v posledny den platnosti KO. A potom administrativna STK a EK a hura je to za mnou. Vcelku vela potu a hlavne nervov ale inac to ani nejde.
Dufam ze je to vsetko, moc som sa asi rozpisal, ale kdo si to vsetko precita, pochopi.
Opravy ktore ma cakaju:
Zatial vymeneny len olej a olejovy filter
Vymena filtrov a sviecok
Vymena tlmica vyfuku
Chladic (tecie, nastastie je to len chladic, aspon dufam, po mesiaci stania z neho zmizla voda)
Po poslednom zisteni to nemusi byt chladic ale vodna pumpa, ktoru som sa hodlal pre istotu vymenit cize vymenim nakjskor ju a uvidim.
Brzdy predne kotuce a platnicky, trasie s celym autom pri brzdeni, dost neprijemny pocit
Napustit klimu
Ak sa podari buduci rok sa pohrat s kasnou a nieco s motorom, zpredu cez prsia tecie trocha oleja

Upravy:
elektrony- zatial klasika pavuciny
Neskor siroka predna kapota a maska
mozno xenony
Ano, auto nie je v dobrom stave, chce to este dost vela casu a roboty a hlavne penazi na jeho zdokonalenie, ale som si toho vedomy a ratam s nim, aj ked viem ze do 100% stavu ho asi nedostanem.
Vidim napriklad Cosmove auto, kolko casu uz don vrazil. Kedze ale byvame v panelaku, moc miesta tu na to neni. No coskoro sa uz konecne stahujeme do domu, kde bude kopa miesta a budem sa pustat do roznych oprav, ktore zvladnem aj sam doma. Aspon dufam.
Samozrejme vsetko zavisi od financneho stavu, som student, privyrabam si na brigadach, niekto moze namietat, ze naco som si kupoval auto. Ale radsej budem davat peniaze do auta ako napriklad do chlastu.

To je asi vsetko, e34 viac netreba, aspon pre mna uplne postacujuce auto, viac zatial nepotrebujem. Niekomu pride mozno smiesny moj pribeh, no je to tak ako to citim. Nieco by som robil inac ale auto chcem a som preto schopny obetovat hodne veci. To asi vsetko o mojom aute. Nejake to foto.
Autu chybaju hlavne tie disky, na pavucinach sa uz pracuje, nieco lepsie bude neskor. A prepacte za neumyte auto, moc som toho nestihal v ten den, som rad ze vobec tieto fotky vznikli, aj s kamosom.
Pribeh budem postupne rozsirovat, dufam ze sa to bude pomaly ale isto darit.
Prílohy
02072009484.jpg
este foto spred panelaku, este so starymi ceskymi SPZ, za nou otcove, za nou stavebna e30.
P9206715.JPG
P9206712.JPG
P9206719.JPG
P9206771.JPG
privedeny kabel k tomu CD wechsleru, nic ine ma nenapada co to moze byt.
P9206698.JPG
Motorcek
P9206692.JPG
P9206690.JPG
P9206691.JPG
SPotreba po meste a zopar km za mesto
P9206672.JPG
Najprv spolocne foto aj s kamosovou Hondou.
Naposledy upravil/-a Milosss v Nedeľa, 15. Augusta 2010, 19:38, upravené celkom 1 krát.
Nur Original ist Legal.

Cosmo
Auto: E53

Re: [e34 525i M50] Moje prvé

Nedeľa, 4. Októbra 2009, 21:43

Tvoj príbeh nie je smiešny, máš pekné auto, máš BMW :wink: Je vcelku v peknej výbave, nie je to social edition! Máš na čom jazdiť okrem neho, tak sa mu môžeš venovať! Auto sa nepožičiava. A teší ma že si z NMnV, je to kúsok odo mňa, akosi sa okolie začalo plniť bavorakmi kolo mňa, možno bude fušerklub.. :mrgreen:

Kde skončilo to auto čo si mal ako prvé a nabúrali ho?

A ku kolám --> máš SS.

:-$

Milosss
Autor témy

Nedeľa, 4. Októbra 2009, 21:53

Fuserklub bych bral, to mi chyba, nemam s kym, otec nema moc casu, a kamosov na taketo veci nemam.

Autak ten chalan akoze predal dalsiemu cloveku za smiesnu sumu, ale ani mu to nevyplatil, a auto si odtiahol.
Druha vec je ze ten co to rozbil to mal odtiahnut a sral na to tak bol rad, ze to vobec dakdo zobral. Inac o tom aute tu aj bola tema, ze chuda e34, stala dost dlho pred intrakmi v ZA na Hlinach, pomaly ju tam kkti rozbijali, skoda ze sme nikoho nechytili pri cine.
Nur Original ist Legal.

Helldiver
Auto: E90 330d M-paket
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 4. Októbra 2009, 22:41

Obstojna E34, akurat dodam ze pokial mala E34 klimu, tak to bola klima vzdy poloautomaticka (to co mas ty, reguluje si vnutornu teplotu podla snimacov, ale nedokaze regulovat rozdelovacie klapky a silu fukania vetraku, dokaze iba zmiesavat studeny/teply vzduch tak aby fukal vzduch pozadovanej teploty) alebo plne automaticka. Klasicku manualnu klimu aku pozname z fabii (ze clovek stale toci koleckom lebo je mu bud zima alebo teplo) E34 nikdy nemali.
EX E30 325i limo 89' Deplhingrau
EX E34 535i 92' Schwarz
EX E34 535iA 91' Diamantschwarz
EX E46 328ci 2000' Silber
E90 330d 2007' M-paket

Milosss
Autor témy

Pondelok, 5. Októbra 2009, 09:57

Diky za objasnenie, a kde vsade ma tie snimace, vies? Tipujem ze jeden je hned v tom panely klimy, ale su aj dalsie? Alebo je len ten jeden?
Nur Original ist Legal.

Helldiver

Pondelok, 5. Októbra 2009, 10:11

su 4, presne rozmiestnenie si nepamatam.
EX E34 535i 92' Schwarz
E90 330d 2007' M-paket

Pežot

Pondelok, 5. Októbra 2009, 10:21

Príbeh nieje smiešny. Máš svoj sen a ideš si za ním a to je podstatné ;)

Mimoto je to dobré auto, ak sa posnažíš, bude veľmo pekné a disky? Z toho si nič nerob. Budú ;)

Cosmo

Pondelok, 5. Októbra 2009, 10:42

Ja som v mojom aute mal klímu a keď som ho prerábal, rozhodol som sa ju vyhodiť. Keď mi bude teplo otovrím si okno. A takisto aj zdravotné problémy, lekár neodporučil mi klímu :oops: moc používať. Ale tie senzory :

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Toto by malo byť ono :wink:

Milosss
Autor témy

Pondelok, 5. Októbra 2009, 10:49

Vdaka za prispevky, vazne si to cenim, viem ze to neni krasavica, ale budem sa jej snazit dat maximalnu udrzbu aku budem zvladat.
Tie senzory su teda dobre umiestnene, pri nohach a hore, zasiahnu cely predny interier, cize to moze dobre regulovat, ale este jedna otazka, reguluje to aj ked kurim bez klimy? Bude to aj vtedy robit ze ked nastavim napr na 24 stupnov kolecko tak sa bude snazit udrzat 24 stupnov a podla toho primiesavat teply a studeny aj bez zapnutej klimy?? Napriklad v zime.
Nur Original ist Legal.

gasp0
Auto: e36 96 328i qp
Kraj: Trnavský

Pondelok, 5. Októbra 2009, 10:55

cosmo lubi sa mi to kladivo na poslednej foto :D

Cosmo

Pondelok, 5. Októbra 2009, 11:00

Nenamáham sa, keď niečo nejde, vezmem si väčšie kladivo..

SORY ZA OT ! Ale takto skončil môj prvý bavorák, strašne ale strašne ma nasral a sklamal..

Obrázok

Milosss
Autor témy

Pondelok, 5. Októbra 2009, 11:01

Ako vidim, sklo uz zo stareho neprehodis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nur Original ist Legal.

Cosmo

Pondelok, 5. Októbra 2009, 11:03

No nielen sklo, ono ma ten amok vtedy chytil riadne :oops:

OK k senzorom, jeden máš vľavo pod volantom, je tam aj gong pre BC. Druhý je vpravo, ako vidíš kastlík som mal dole. Nie je tam čo pokaziť, stačí malá gola a šrobovák. Do hodiny to máš hotové 8)

Helldiver

Pondelok, 5. Októbra 2009, 11:34

milos: ano, ta regulacia pracuje aj ked nemas pustenu klimu, dokonca aj auta bez klimy to mali - v zaklade mala E34 dvojzonove kurenie s regulaciu nastavenej teploty.
EX E34 535i 92' Schwarz
E90 330d 2007' M-paket

Milosss
Autor témy

Pondelok, 5. Októbra 2009, 11:48

Hell: dik za odpoved, to si ma potesil, na to jak je to stare auto na nom stale prichadzam na malickosti, co ti sprijemnuju jazdu a vsteko spojene s autom :smile:
Cosmo: tak zatial to rozoberat neplanujem, len informativne som sa pytal, ale dik za foto, cenim si :wink:
Nur Original ist Legal.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných