Nedeľa, 4. Októbra 2009, 21:27
Takze moj pribeh. Ako zacat.
Asi tym ze som bohuzial zasiahnuty tou znamou, a tu na klube asi normalnou diagnozou BMW.
Zacal s tym otec. V nejakom 94 si kupil prve auto, po rodicovskej 100MB, v ktorej sme burali a nastastie sa nam viac menej nic vazne nestalo (otec mal zlomene rebra, ale vzhladom k stavu auta pri naraze asi 20km/h sme boli radi ze sme cely). No a auto nebolo nic ine ako BMW. V tej dobe si vybral e28, konkretne 518 este v karburatorovej verzii. Zo zaciatku skok zo 100ky bol neporovnatelny. Casom ho vsak prestal bavit aerodynamicky hluk ( to si ja uz nepametam) a tiez spotreba, ktora pri 4 stupnovom manualy nebola najnizsia.
No co presiel asi rok a v 96, mal som prave 6 rokov, kupil nieco z D. Konkretne e36, a ked uz tak poriadne hned 325i z 91. Kdo si pameta dobu z polovice 90tych rokov, isto mi da za pravdu ze cierna nabliskana e36ka na elektronoch musela v tej dobre ku.evsky svietit. A k motoru asi nema cenu co pisat, v dobe favoritov a najnovsieho hitu, zaobleneho favoritu( citaj felicia) to bola proste raketa. Ano dnes uz je to skoro nuda ale v tej dobe nie.
Preslo zopar rokov, otec vyskusal 320i, 318i, 325td aj tds. Mal aj e34 525tds, neskor e46 318i a aj najnovsi 316i s Vanosom a Valvetronicom. Az nakoniec zakotvil u 525d e39. Tu uz ma 5 rok a okrem nefunkcnej klimy, ktora je problemom uz od zaciatku na nej najazdil vyse 100tisic km len s beznymi opravami typu kotuce, dosticky, olej a filtre.
No ale spat ku mne. Ani neviem kedy sa to zacalo, ze chcem BMW. Prisiel minuly rok, v lete som si spravil vodicak a rozmyslal, co kupit. Zacal som jazdit na otcovej stavebnej 324td e30, zlate auto, dodnes na nom jazdievam, spotreba na dlhe trasy uzasna na ten objem a vek. No cim dalej som pocitoval tuzbu po vlastnom aute. Ved to poznate, kam ides s autom, naco tam ides a podobne.
Tak som sa rozhybal, penazi nebolo vela a tak som zacal vyberat. Z BMW som upustil, presiel som vela znaciek, raz som bol asi kusok vazne od kupy Fiata Cromy 1.9TDiD. Priamy vstrek, nizka spotreba, no hodne hrdze ma nakoniec nepresvecili.
Zaciatkom roka som si povedal, po skuskach si kupim auto. Vo februari som spravil poslednu skusku, a zacal hladat. Uz nie len v SR ale aj v CR. A nasiel som. BMW 520i e34. Povedal som si ked starsie auto, tak radsej vacsie. A E34 sa mi strasne paci, nafte moc neverim z druhej ruky a na zivenie V8 nemam. Malo klimu vyhrievane sedacky, hovorim si OK. Malo svoje chyby, hrdza a podobne ale kupil som ho. Mladik co predaval, strasny frajer, ale spustil mi este z ceny, a tak som si to s prevoznymi SPZ stradloval z Ostarvy do Ziliny, kde som bol na intraku. Siel so mnou kamos, este v CR na krizovatke mi hovoril „ pridaj mu nech ho pocujem“. Kedze malo daky tuzingovy vyfuk, hucalo hrozne, no jemu sa to pacilo. Tak isto aj celemu mojmu okoliu co doteraz nechapem. Prisiel som do Ziliny, a den skoncil. Na druhy den po skole sa kamos pytal ci sa nemoze povozit. Ja som nebol proti, videl som ze vie jazdit, dal som mu papiere a chod. Prva obrovska chyba, pozicat auto len tak na vozenie, uz nikdy. Prisiel vysmiaty za chvilu, asi za hodku ze chce ist znova ze si natankuje a ze pojde aj s dalsimi kamosmi. Neprotestoval som. Jeden z kamosov mi radsej nechal kluce od svojho auta, ze pre istotu. Vysmial som ho. Nemal som to robit. Asi za hodinu telefon ze mi rozbili auto. Pokial vam nikdy nevolali zev am niekdo rozbil auto, tak to nepochopite. Uplna bezmocnost. A zhodou okolnosti chalan co mi dal kluce od jeho auta. Rychlo naskakat do auta a pre nich. Po dlhsom hladani sme ich nasli. Auto stalo cumakom na ceste oproti mne, hovorim si len predny naraznik posunuty to nevyzera zle. Pridem blizsie a skoro ma vystrelo. Cely zadok stlaceny, v zakrute dostal smyk a vysekal vsetky stromceky. Auto na odpis, pri jeho cene totalka. K pochodom v mojej hlave sa nebudem vyjadrovat. No kamos serizony o tyzden som mal na stole peniaze. O peniaze vsak neslo, bolo to moje prve auto a ten cas straveny vsetkym, to sa nedalo zaplatit. Ale co uz zivot ide dalej.
Co dalej? Jednoznacne BMW. Jednoznacne e34. Ale je 2.0 ten spravny? Stale ma viac a viac clankov usvedcovalo, ze mam brat 2,5. Hladal som az som niekedy v maji nasiel. Nedaleko od hranic v CR. 2,5 M50 bez Vanos. Vybava slusna na tu triedu a roky: klima (zevraj je to poloautomaticka, ma regulovat teplotu podla teploty vnutry) zatial vypustena, velky BC, vsetky 4 el. okna, ostrekovace svetlometov a hmloviek, soferov airbag, tempomat, zakladne radio a 6 reprakov (hra to obstojne), alarm origo dokonca funkcny, a rozne prkotiny ako Check, servo, ABS, hmlovky, central zo seriovej vybavy nebudem pisat. Dokonca somv kufry nasiel odkladac na CD wechsler, je tam aj kabel dotiahnuty, kde sa straca bohuzial netusim, iste je ze az k radiu nejde, musi koncit niekde v palubovke ale dole.
Ale to by som nebol ja keby sa nieco nepokazilo. Auto som kupil v sobotu, este som dostal po ceste domov pokutu za chybajucu lekranicku a chybajuci doklad o poistke, moja blbost. Auto sa malo prpeisat neskor. Co som ale nevedel ze tam musim osobne byt. Ale kdo mi prpelati cestu? Zacali natahovacky co vsteko treba vybavit, poistku notarsku plnu moc, znacky poslat atd. Pre istotu sa zasielka prvykrat stratila. Ja uz som kolaboval. No nakoniec po 2 mesiacoch to prislo, odhlasilo sa a znacky prevozne mi prisli asi o 3 dni. A tu uz klasika KO, STK, EK, na urad dopravy, kde som zistil ze posledny den sa plati len 66 eur a od 1.9. sa plati uz 100 eur, pytal som sa preco s odpovedou lebo. Jak u kktov. Na dalsi tyzden pre znacky, zase v posledny den platnosti KO. A potom administrativna STK a EK a hura je to za mnou. Vcelku vela potu a hlavne nervov ale inac to ani nejde.
Dufam ze je to vsetko, moc som sa asi rozpisal, ale kdo si to vsetko precita, pochopi.
Opravy ktore ma cakaju:
Zatial vymeneny len olej a olejovy filter
Vymena filtrov a sviecok
Vymena tlmica vyfuku
Chladic (tecie, nastastie je to len chladic, aspon dufam, po mesiaci stania z neho zmizla voda)
Po poslednom zisteni to nemusi byt chladic ale vodna pumpa, ktoru som sa hodlal pre istotu vymenit cize vymenim nakjskor ju a uvidim.
Brzdy predne kotuce a platnicky, trasie s celym autom pri brzdeni, dost neprijemny pocit
Napustit klimu
Ak sa podari buduci rok sa pohrat s kasnou a nieco s motorom, zpredu cez prsia tecie trocha oleja
Upravy:
elektrony- zatial klasika pavuciny
Neskor siroka predna kapota a maska
mozno xenony
Ano, auto nie je v dobrom stave, chce to este dost vela casu a roboty a hlavne penazi na jeho zdokonalenie, ale som si toho vedomy a ratam s nim, aj ked viem ze do 100% stavu ho asi nedostanem.
Vidim napriklad Cosmove auto, kolko casu uz don vrazil. Kedze ale byvame v panelaku, moc miesta tu na to neni. No coskoro sa uz konecne stahujeme do domu, kde bude kopa miesta a budem sa pustat do roznych oprav, ktore zvladnem aj sam doma. Aspon dufam.
Samozrejme vsetko zavisi od financneho stavu, som student, privyrabam si na brigadach, niekto moze namietat, ze naco som si kupoval auto. Ale radsej budem davat peniaze do auta ako napriklad do chlastu.
To je asi vsetko, e34 viac netreba, aspon pre mna uplne postacujuce auto, viac zatial nepotrebujem. Niekomu pride mozno smiesny moj pribeh, no je to tak ako to citim. Nieco by som robil inac ale auto chcem a som preto schopny obetovat hodne veci. To asi vsetko o mojom aute. Nejake to foto.
Autu chybaju hlavne tie disky, na pavucinach sa uz pracuje, nieco lepsie bude neskor. A prepacte za neumyte auto, moc som toho nestihal v ten den, som rad ze vobec tieto fotky vznikli, aj s kamosom.
Pribeh budem postupne rozsirovat, dufam ze sa to bude pomaly ale isto darit.
-
Prílohy
-

- este foto spred panelaku, este so starymi ceskymi SPZ, za nou otcove, za nou stavebna e30.
-

-

-

-

- privedeny kabel k tomu CD wechsleru, nic ine ma nenapada co to moze byt.
-

- Motorcek
-

-

-

- SPotreba po meste a zopar km za mesto
-

- Najprv spolocne foto aj s kamosovou Hondou.
Naposledy upravil/-a
Milosss v Nedeľa, 15. Augusta 2010, 19:38, upravené celkom 1 krát.
Nur Original ist Legal.