... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

bruno75
Autor témy
Kraj: Trenčiansky

Re: Presnosť indikovanej rýchlosti

Utorok, 13. Septembra 2011, 08:41

airbone napísal:

Presne tam....
alebo na nemeckej dialnici, na ktoru su aj tieto kary stavane...... na tankodromy treba pouzivat terenne vozidlo.....

to je asi pravda, ale moc veselý z toho nie som :?
do DE je ďaleko a na ring sa trochu bojím (nielen len kvôli sebe, ale aj kvôli strelcom na vytunených Fabiách, Toyotách a neviem čom, ktorí ti rozstrelia auto skôr než sa nazdáš...), navyše na žiadnom okruhu ti neplatí havarijná poistka a E60 s xDrive nie je práve okruhové auto...
keď sme už pri tom Nemecku, poznám tam ešte jednu skvelú cestu - volá sa to tam tuším Nordschleife (a tam vraj tá poistka platí) :mrgreen:
v Rakúsku a Taliansku je tiež zopár pekných úsekov (kde sa snáď nemeria) :D , ale to už je OT

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Utorok, 13. Septembra 2011, 09:07

do urcitej miery zdielam tvoj smutok.
Okruhy ma sice nelakaju, skor by som bol rad keby som si mohol zajazdit ako clovek tu povonku. No bohuzial, slovensko je jedna rozdrbana smradlava diera a jazdit tu je len velky boj s nervami a nic viac..........

bruno75
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 09:52

airbone napísal:
do urcitej miery zdielam tvoj smutok.
Okruhy ma sice nelakaju, skor by som bol rad keby som si mohol zajazdit ako clovek tu povonku. No bohuzial, slovensko je jedna rozdrbana smradlava diera a jazdit tu je len velky boj s nervami a nic viac..........

plný súhlas =D> :thumbup:
čo dodať :-({|= ](*,) #-o [-( :roll:

SmartBastard
Auto: '08 M Coupe, '10 X6
Kraj: Bratislavský

Utorok, 13. Septembra 2011, 10:31

Oficialne EU zakon hovori, ze tachometer v aute ti nemoze ukazovat menej ako realne ides a maximalne ti moze ukazovat o 10% tvojej rychlosti + 4km/h viac. Takze vacsina tachmetrov je tak nadstavena aby ti ukazovalo o cca 5% viac ako ides, ale to zalezi od kazdeho vyrobcu/modelu auta.
BMW Z4 M Coupe: Wreaking serious havoc on the hierarchy of needs.
BMW X6: If there's a guideline for creating coupés, it's just been ignored.
Bastard's Video Collection
www.RoyalGarage.sk
www.facebook.com/RoyalGarageBratislava

bruno75
Autor témy

Utorok, 13. Septembra 2011, 10:55

SmartBastard napísal:
Oficialne EU zakon hovori, ze tachometer v aute ti nemoze ukazovat menej ako realne ides a maximalne ti moze ukazovat o 10% tvojej rychlosti + 4km/h viac. Takze vacsina tachmetrov je tak nadstavena aby ti ukazovalo o cca 5% viac ako ides, ale to zalezi od kazdeho vyrobcu/modelu auta.

no a tých 5% zo 150 je 7,5 km/h. S tým som aj počítal a ako som sa presvedčil asi chybne... :? :(
Netušil som, že BMW (resp. VDO, ktoré to pre nich tuším robí) robí tachometre až tak presné...

voMacK
Auto: G31 540i

Utorok, 13. Septembra 2011, 11:20

tak asi aj ja prestanem na D1 chodit s 145km/h na tempomate.a radsej to posuniem na 140..alebo tak..
ale skusim to premerat este cez GPS...
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

anco79
Auto: BMW E36 316i coupe

Streda, 14. Septembra 2011, 19:18

aká presná je GPS? lebo mne tacho ukazuje 130 a navigácia cca 145, otázka či by som nemal mať tacho do 240, mám do 220 e36 316i m43? som si ich prekryl a mi to celkom sedelo podľa GPS ???

anco79

Streda, 14. Septembra 2011, 19:26

+foto :D
Prílohy
tacho e36.JPG

airbone

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 01:04

anco79 napísal:
aká presná je GPS? lebo mne tacho ukazuje 130 a navigácia cca 145, otázka či by som nemal mať tacho do 240, mám do 220 e36 316i m43? som si ich prekryl a mi to celkom sedelo podľa GPS ???

Ak tomu rozumiem spravne ze to co je zltym ti ukazuje GPS, tak potom ti tachometer ukazuje riadnu blbost. Mas tam nespravne budiky alebo zle nakodovane, malo by to stale ukazovat o nieco viac ako GPS. Pravdepodobne tam mas mat budiky do 240km/h, to by zhruba sedelo, lebo tam je stupnica zhustena cca tak ako ti ukazuje GPS.

Co sa tyka ostatnych bmw - vola sa to "TACHO OFFSET".
Napr u e60 (a tusim aj e90) sa da na budikoch nastavit aby ukazovali rychlost aj digitalne na displeji a to realnu rychlost, nie indikovanu. Ta by mala plus minus sediet s GPS (ak je presne). Ja to tak mam na e60.
O kolko maju ukazovat povodne viac teraz presne neviem, zajtra sa mrknem do servisnych dokumentov od e60 budikov a presne vam to poviem aka ma byt hodnota a tolerancia.

U e39 je to obdobne. V servisnom menu budikov sa daju zobrazit dve rychlosti - indikovana a realna, ktore sa lisia samzrejme.
Ta indikovana je oznacena ako Vanz (anzeige) - zobrazovana. Ta realna tusim ako Vank alebo tak nejako. TACHO OFFSET (teda odchylka medi oboma) je definovana v pamati eprom a je pre kazdu skalu inaksia. Napr budiky do 330km/h (M5) maju iny offset ako budiky do 260km/h, dokonca su odlisnosti aj pre trhy. Napr pre UK, US alebo Japonsko je odchylka ina ako pre EU apd.. Su to len male detaily. Tacho offset sa da v eprom pamati prepisat.

airbone

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 01:08

toto je pre E60 LCI budiky do 260km/h
prvy stlpec ukazuje indikovanu rychlost a druhy realnu
Prílohy
imagee60.jpg

johnyfly1
Auto: E36/316i compact
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 07:36

neprepocitavaju si to same budiky? myslim tak ze cidlo z diferu dava rovnaky signal a budiky si to prehodia podla toho ci su do 220 alebo do 240 :roll: ja som mal budiky aj do 220 aj do 240 a stale mi ukazovalo dobru rychlost :roll: ale mozno to bola len nahoda :D
myslim to u starsich autach ako na e36 pri novsich neviem a mozno ze sa mylim uplne :mrgreen:
E36 compact 316i           (||||)(||||)

anco79

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 08:30

žlte je tacho do 240 a sedí to zhruba s GPS , sa mi hneď nezdalo že sa všetci okolo mna tak vlečú... :D Vyzerá to tak že tam má byť asi tacho do 240, auto bolo dovezené na slovensku bolo 3 mesiace možno niekto menil tacho aj RJ bo v teste tacho mi nesedí VIN a malo nabehané 128000km čo je na 93 dost málo??, neviem či sa dá na e36 nejak kalibrovat tacho možno by mi stačilo vymenit len ten polep??? ostatné ukazuje dobre, vpodstate mám najslabšiu motorizáciu u e36 - m43b16 tak neviem kam sa dávali tacha do 220??

airbone

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 10:54

johnfly1 mas pravdu, v podstate je pravda to ze ak by tam boli ci 220kmh alebo 240kmh budiky, malo by to ukazovat tak ci tak spravne, pretoze budiky ci 220, 240 alebo 280kmh maju software prisposobeny nato aby zobrazovali rychlost spravne na svojej stupnici. Skorej to vyzera tak, ako keby niekto na 240kmh budiky dal len stupnicu z 220kmh verzie.........
Kazdopadne je v tom nejaky bordel, pretoze ak nesedi vin tak budiky su z ineho auta. Treba ich vyskusat prekodovat a uvidi sa ci budu zobrazovat spravne, pripadne ak by si mal zaujem, nejake e36 budiky mam skladom tusim zo sestvalca 320i a rychlomer je do 240 alebo 260, uz si nepamatam. No museli by sa prekodovat na tvoje auto aby fachali spravne, ale to nie je problem.

bruno75
Autor témy

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 13:29

2 airbone: mal by som zopár otázok
1) Tá digitálna hodnota rýchlosti sa u E60 vyvolá cez tzv. skryté menu BC (podobne ako na E39)? Predpokladám, že hodnota zobrazená na HUD je vlastne "Vanz". Chápem to správne? Je možné túto hodnotu bez hardware (ako sú rôzne káble a čítačky, compy...) len nastavením v aute zmeniť na "Vank"?
2) Ak si cez skryté menu iDrive (resp. navigácie) vyvolám rýchlosť z GPS mal by som dostať (relatívne) najpresnejšiu hodnotu skutočnej rýchlosti a podľa nej si môžem "kalibrovať" budíky?
3) Vedel by si nastaviť, aby mi budík (analógovo) ukazoval skutočnú rýchlosť (zmeniť TACHO OFFSET na hodnotu 0)
4) trochu OT: Dá sa skryté menu u E60 upraviť tak, aby fungovalo ako u E39? Keď raz zadám prístupový kód, skryté menu je otvorené a ostane otvorené aj po novom naštartovaní auta, až dokiaľ ho nezamknem ručne resp. neodpojím batériu? Nechce sa mi vždy komplikovane vstupvať do menu a zadávať kódy.

airbone

Štvrtok, 15. Septembra 2011, 13:46

bruno75 napísal:
2 airbone: mal by som zopár otázok
1) Tá digitálna hodnota rýchlosti sa u E60 vyvolá cez tzv. skryté menu BC (podobne ako na E39)? Predpokladám, že hodnota zobrazená na HUD je vlastne "Vanz". Chápem to správne? Je možné túto hodnotu bez hardware (ako sú rôzne káble a čítačky, compy...) len nastavením v aute zmeniť na "Vank"?
2) Ak si cez skryté menu iDrive (resp. navigácie) vyvolám rýchlosť z GPS mal by som dostať (relatívne) najpresnejšiu hodnotu skutočnej rýchlosti a podľa nej si môžem "kalibrovať" budíky?
3) Vedel by si nastaviť, aby mi budík (analógovo) ukazoval skutočnú rýchlosť (zmeniť TACHO OFFSET na hodnotu 0)
4) trochu OT: Dá sa skryté menu u E60 upraviť tak, aby fungovalo ako u E39? Keď raz zadám prístupový kód, skryté menu je otvorené a ostane otvorené aj po novom naštartovaní auta, až dokiaľ ho nezamknem ručne resp. neodpojím batériu? Nechce sa mi vždy komplikovane vstupvať do menu a zadávať kódy.

Na tvoje otazky viem odpovedat len ciastocne.....
1) Ta digitalna hodnota sa da aktivovat cez kompjuter. Potom sa to sprava tak, ze ked cyklujes s BC udajmi (spotreba, dojazd.....) tak sa tam jednoducho prida ta hodnota naviac a ukazuje ti to na displeji budikov V=XXX km/h. Je to tam potom nastalo ako jeden z udajov BC. Je mozne vypnut korekciu indikovanej rychlosti, cize na displeji sa zobrazi realna rychlost. Ci to ovplyvnuje aj analogovy budik, neviem povedat. Nemeral som to, ale podla toho co mi to pise na displeji, udaj sedi cca presne (tazko povedat ze uplne presne, kedze sa jedna o analogovy ukazovatel). No ja som menil rucicky za cervene m5 a otazne je ci som ich osadil presne na mikrometer, cize to ze ukazuje realnu rychlost moze byt aj mala odchylka pri spatnom osadeni rucicky. Trebalo by to vyskusat. Ty mas vsak budiky LCI, tie su ine ako predliftove. Pre pripojenie a laborovanie prave skladam testovaciu stolicu pre E60 budiky, no niesom este hotovy. Budiky totiz potrebuju aj CAN signaly aby sa dali rozbehat na "stole" a prave tento CAN generator teraz davam dokopy. Tak isto LCI budiky (po 2007) nekomunikuju cez K-LINE interface ale cez D-CAN. O par tyzdnov budem mudrejsi ked to vsetko budem mat hotove a potom ti budem vediet odpovedat presnejsie.

2) ak je udaj tam realny, tak ano
3) to tiez neviem povedat, nelaboroval som s tym..... No myslim ze softwarovo ho nastavit na 0 bude problem. Totiz poznam ake su hexadecimalne hodnoty pre danny offset pri jednotlivych typoch budikov aj aj na ktorych adresach v eprom su tieto udaje ulozene, ale hodnotu aby to bola "0" nepoznam. Je moznost ze tacho offset sa sice neda prepisat, ale deaktivovat...... Zmenou kodovacih parametrov.... to uz nadvazuje aj nato co som odpovedal v bode 1. No zasa - musim s tym laborovat a potom to merat..... potom ti budem vediet aj povedat co s tym.....
4)treba tam zadavat nejake kody? uz si ani nepamatam.......

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných