... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Re: Aky olej davate do svojho Bmw?

Utorok, 26. Novembra 2013, 17:44

zaujímavé porovnanie, ale normálne sa ten olej nevystavuje takejto teplote, v motore sa drží na teplote okolo tých 100st., čiže ani z ďaleka nedosahuje bod varu
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

Jok3er
Auto: malotraktor

Utorok, 26. Novembra 2013, 17:50

hovorime o teplote vody alebo teplote oleja??... :wink:

Bruti
Auto: E70 X5 3.0 SD
Kraj: Banskobystrický

Utorok, 26. Novembra 2013, 18:35

ViktorDDD napísal:
zaujímavé porovnanie, ale normálne sa ten olej nevystavuje takejto teplote, v motore sa drží na teplote okolo tých 100st., čiže ani z ďaleka nedosahuje bod varu

vo valci je kolko stupnov? - jasne, stieracie kruzky su tam na to ale predsalen ostane daco na tych valcoch nie? :)

a aj cez turbo ked prejde tak sa trosku zohreje....

ja neviem... kazdopadne registrujem vyssi hluk odkedy tam lejem "bmw" :(

skusim teraz v decembri tam dat shell helix ultra 5w30 este LL 01 :) ak nestichne kus, tak neviem :D

320d 110kw e46...

precital som si celu temu aj ostane co su o olejoch ale ja stale neviem co dat to hoto auta :( kazdemu nieco ine vyhovuje s tym istym motorom...

UhliC
Auto: BMW 318d
Kraj: Nitriansky

Utorok, 26. Novembra 2013, 20:53

cawte chcem sa spytat ci olej castrol 5w-40 C3 v mojom BMW E46 318d moze byt v aute cely servisny ciklus ktory je nastaveny na 30 000km. Olej nezere

michaltt
Kraj: Košický

Utorok, 26. Novembra 2013, 21:12

UhliC napísal:
cawte chcem sa spytat ci olej castrol 5w-40 C3 v mojom BMW E46 318d moze byt v aute cely servisny ciklus ktory je nastaveny na 30 000km. Olej nezere

Nastav si cyklus na 20 000 ;)
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

UhliC
Auto: BMW 318d
Kraj: Nitriansky

Utorok, 26. Novembra 2013, 21:18

neda sa je to pevne da sa nastavit od 30 000 km

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS

Utorok, 26. Novembra 2013, 21:28

Jok3er napísal:
hovorime o teplote vody alebo teplote oleja??... :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=BvOQ4TQmh2k

tento mu dáva celkom dobre nažrať a predsa sa tá teplota oleja drží pod 100st. :wink:
a mimochodom, chladenie motora je v prvom rade preto, aby bolo zabezpečené mazanie motora (lebo keby olej začal vrieť, tak už moc nemaže), takže jedno s druhým súvisí

bruti - jasné že je ten olej vystavený vyšším teplotám, ale krátkodobo, pri mazacom tlaku niekoľko barov si predstav ako rýchlo ten olej prúdi v tých kanálikoch
a čo prejde cez stieracie krúžky to zhorí

od shellu to určite stíchne malinko, shell má v sebe nejaké prísady na zníženie hluku motora
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

Bruti

Streda, 27. Novembra 2013, 17:28

ViktorDDD napísal:

tento mu dáva celkom dobre nažrať a predsa sa tá teplota oleja drží pod 100st. :wink:
a mimochodom, chladenie motora je v prvom rade preto, aby bolo zabezpečené mazanie motora (lebo keby olej začal vrieť, tak už moc nemaže), takže jedno s druhým súvisí

bruti - jasné že je ten olej vystavený vyšším teplotám, ale krátkodobo, pri mazacom tlaku niekoľko barov si predstav ako rýchlo ten olej prúdi v tých kanálikoch
a čo prejde cez stieracie krúžky to zhorí

od shellu to určite stíchne malinko, shell má v sebe nejaké prísady na zníženie hluku motora

no, uvidime, davam tomu poslednu sancu, ked nepomoze ani shell, tak uz ostava iba jazdit, kym sa nieco neposerie :)

Bruti

Streda, 4. Decembra 2013, 11:56

ahojte,

budem robit nejake veci okolo motora a tak by som chcel aj olej vymenit...

chcem tam dať shell (mal som aj mam origo BMW ale už nikdy viac!), len neviem, či LL01 alebo LL04.

Konkrétne Helix Diesel Ultra 5w-30 LL01, alebo Helix Ultra Extra 5w-30 LL04.

Kedze aj BMW olej ma LL04, a do mojho treba este LL01 tak by som bol skor za shell co ma tiez LL01.

Viem, ze by malo byt spatne "kompatibilne" LL04 s LL01 a nemalo by sa nic stat ale nechcem menit zas olej po par tisic KM, lebo nebude dobre zas...

Po kupe som dal hned menit olej atd.. dal som BMW 5w30 LL04.....a bol tam pred tym asi Castrol edge 5w30.. po vymene motor pri zatazi klepoce, na volnobehu nepocut... + kym som olej nevymenil, bolo vsetko v poriadku, ale po par stovkach KM zacalo turbo s novym olejom zavyjat, hukat ako sirena... poslalo sa na repas do turboservis slovakia - KE, poslali spat, tesil som sa ako tichucko ide, ani ho pocut nebolo.. po par dnoch zacalo znovu hukat...

kedze toto vsetko som registroval az po vymene oleja, tak podozrievam prave olej...

ale spat k otazke, LL01 alebo LL04 ? v manuali je jasne napisane ze nic ine okrem LL01 :D

j.matrix
Auto: BMW 320d E46
Kraj: Žilinský

Streda, 4. Decembra 2013, 12:09

novsia norma nahradza staru, v navode nemozes mat napisane ze mas pouzit ll04 ked mas navod napriklad z roku 2002. Aj ked LL04 ma tusim uz nejake vylepsenie pre motory s DPF co ty nemas. To piskanie turba moze byt sposobene aj stylom akym jazdis s autom a olej moze v tom byt nevinne :mrgreen:

ja davam mobil 1 new life 0w-40 ll01, je vhodny pre caste studene starty v zime lebo je redsi a zaroven v lete ma vyssiu teplotnu stabilitu.

Bruti

Streda, 4. Decembra 2013, 19:29

rozmyslal som aj nad 0Wxx ale sa bojim, ze by sa to tratilo, bo mam uz 306k km.

na druhej strane, ano, moze to byt aj stylom akym jazdim ja... v tom pripade turbo uz nechcem nikdy...

daval som na to pozor ako som len vedel, nechal zohriat, nechal vychladnut a ajtak to tak dopadlo...

a zas to nemoze byt take citlive...tak v nejakom rakusku a nemecku co nastartuju, prejdu par km a potom sup na dialnicu???

beham tak, ze rano necham vrcat kym oskrabem predne okna...ked snezi, tak kym ocistim cele auto...

ale je to OT, takze nas pototo...

naspat k olejom, kedze sa mi to urobilo kratko na to ako som vymenil olej, tak podozrievam olej... lebo po kupe este cca mesiac som behal tak na aute ako aj teraz a bolo vsetko OK...

PeqpeK
Auto: povacsine BMW

Streda, 4. Decembra 2013, 19:40

ViktorDDD napísal:

emkovice maju olejovy chladic pokial viem
okrem toho tamta teplota je urcite merana v olejovej vani a nie v miestach, ktore su blizsie ku spalovacej komore
treba brat v uvahu, ze v okoli kruzkov bude teplota vyssia...no napriklad to zname video, co porovnavalo bmw vs castrol olej je podla mna neobjektivne nakolko tam boli uz fakt velmi vysoke teploty

Bruti

Streda, 4. Decembra 2013, 19:48

PeqpeK napísal:
emkovice maju olejovy chladic pokial viem
okrem toho tamta teplota je urcite merana v olejovej vani a nie v miestach, ktore su blizsie ku spalovacej komore
treba brat v uvahu, ze v okoli kruzkov bude teplota vyssia...no napriklad to zname video, co porovnavalo bmw vs castrol olej je podla mna neobjektivne nakolko tam boli uz fakt velmi vysoke teploty

ono to ukazuje podla mna to ze pri vysokych teplotach - v spalovacej komore - BMW zanecha vacsi bordel....

m4x
Auto: E60 545i

Piatok, 6. Decembra 2013, 13:27

pani fakeuju sa aj Shell Helix Ultra 5w40?
narazil som na dobru cenu na http://www.olejeobchod.sk/motorove-olej ... a-5w-40-5l , ale mam mierne obavy ci to nebude nieco napokon uplne ine kedze dnesny trh je velmi nevyspytatelny :)
!!! Obrázok ???

Bruti

Pondelok, 9. Decembra 2013, 18:20

ved to...

to aby som v domneni, ze kupujem original, mal kupit na shellke olej za 80e :(

obycajny clovek nema sancu zistit ci je origo alebo nie :(

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných