v INPE to ide. Lenže čo tak sledujem a čítam tak senzor výšky, senzor tlaku, senrozABS, senzor dobre že nie na to čo som jedol pred včerom a potom tomu takto hrabe. Proste hlúpe ovládanie. Držíš tlačidlo, zopne relé, do mechu ide tlak a niekde máš budík (tlakomer) a bodka. Akurát by som to ošperkoval aby som nemal 4 budíky a nevyzeralo to ako rozvod teplej vody, ale pekne negatívny displej a basta. Možno by som dal displej namiesto zadnej kamery a bolo by to aj na monitore. To sa ešte uvidí. Samozrejme nejaké poistné pretlakové ventily, snímač tepla na kompresor ale taký môj a nie vstavaný. Proste urobiť niečo také nie je nič zložité. OLED negatívny display napr takéto čosi:
http://www.densitron.com/uploadedImages ... medium.jpgMožno sa zasmejete, ale blokové zapojenie kreslené na rýchlo iba tak v práci v kancli. Principiálne:
Kompresor napĺňa rezervoár. Tam snímač tlaku a tlak sa vyhodnocuje. Kompresor tam je takže o investíciu menej. Rezervoár tiež takže zase super.. Softvérovo sa nstaví nejaká hysterézna sľučka (samozrejme potrebujem zistiť aké sú tlaky), z rezervoáru ide vzduchový ostrovček a 4x el.mag.ventil. Jeden na každé auto. napr takéto čosi:
http://www.staf.sk/index.aspx?rubriknr=4099samozrejme podľa typu, napätia, výkonu....
Za ventilom škrtiaci ventil napr:
http://www.staf.sk/index.aspx?rubriknr=3542 to preto aby sa auto zdvihlo pomaly a nie odrázu, za ním meranie tlaku takže ak sa natlakuje na požadovaný tlak, ventil zavrie. No a samozrejme odfuk. Ovládanie? ako len budem chcieť. na každé koleso môžem mať tlačidlo UP/DOWN a zdvíhať po kolese, alebo po nápravách, alebo mód auto/manual kde si navolím tlak a natlakuje to po tadiaľ. Samozrejme 3 polohy v pamäti takže hore, stred, dole ako má klasické ovládanie. To by sa dalo napojiť aj o vstavané ovládanie ako má X5ka na ľavej strane na prístrojovke. Urobiť profiplošák s prekovmi popisom a maskou je otázka 20-30€ pre 10ks. Samotný ventil od 20 do 200€ kus a treba 8ks. Treba iba správne vybrať. Možno by sa dali využiť tie, čo sú tam originál. Pár súčiastok okolo a musí to bežať a regulovať bez všetkých tých chybových hlášok a senzorov výšky, kódovania, ladenia a kalibrovania.... a použiť sa to tým pádom dá ako KIT do akéhokoľvek auta. Poistný pretlakový ventil ako poistka pre prípad....
ísť to musí a nemusí to byť ani také zložité. Vedel by som to dať dokopy.
No a čo sa týka jazdných vlastností. Mne osobne sa vzduch páči viac. Predvčerom sme boli pozerať ďalšiu X5ku a majiteľ išiel na mojej a povedal, že mu to je pohodlnejšie. Mne osobne to je viac ako v bavlnke. Mäkšie a necítiť tak nerovnosti. Keď to ide. Lenžte ak to nejde ako má tak to je hrúza. Napr z času na čas mi vyhodí NIVO a nejde ovládať. Potom zase nabehne. Niekedy mi napíše slabý tlak v pneu a automaticky nejde nivo, po pár km nabehne. Teraz napr mi ľavý predný mech nafúka vždy viac a auto je ako krivé. Jedna strana vyššia. Idete 80km/h v zákrute a skoro som sa vysypal. Proste keď to ide tak to je super. Oveľa pohodlnejšie. A plus možnosť zdvihnúť auto a dať dole. Rudovi sa to napr spočiatku nepáčilo a postupom času si ten vzduch obľúbil.