Streda, 4. Júla 2018, 21:48
Tak vosk a keramiku v žiadnom prípade nemožno porovnávať. Keramická ochrana je úplne inde ale všetko ma svoje výhody aj nevýhody aj vosk aj keramika. Začnem keramickou ochranou : ma výborne odpudivé vlastnosti, voda ide z auta okamžite dole nakoľko je povrch laku a jeho póry dokonale hladký a rovný. Tým pádom sa na vozidlo chytá menej špiny a aj následne umývanie je rýchle nakoľko 90% nečistot hneď ide dole wapkou. Ma dokonca tak výborne odpudivé vlastnosti že na vozidlo s touto ochranou sa nedá aplikovať ani vosk nakoľko tam nechytí. Ďalšia vlastnosť je že chráni vozidlo pred UV a všetkými nástrahami počasia tak že lak dokonale konzervuje a aj po rokoch nebude javiť známky vyblednutia čo sa hodí pri vzácnych a cenných vozidlách. Ďalšia vlastnosť je mechanická odolnosť čo žiadny vosk na svete neponúka. Ta odolnosť je 3x väčšia ako štandardný lak, to znamená že pri nejakom konáre kde by na laku isto ostala ryha tak na vozidle s keramikou neostane vôbec nič. Samozrejme sú aj extrémne rozdiely medzi keramikou a keramikou a človekom čo to robí, dovolím si tvrdiť že na Slovensku a Česku sú spolu možno 4 spoločnosti čo to vedia spraviť na profesionálnej úrovni z viac ako 100 spoločnosti možno.. To totiž nie je len tak, ten lak musí byt dokonale dekontaminovamy a vyleštený pred aplikáciou následne sa to vypaluje do laku atd.. Čiže Fred keramika sa určite oplatí nakoľko máš 3 až 5 rokov dokonalú ochranu na aute. Samozrejme to že keď si dá niekto spraviť aj tu najlepšiu profi keramiku tej najlepšej firme neznamená že sa o auto nemusí starať lebo mám keramiku, nie je to pravda to len pri pravidelnej údržbe a ochrane ta keramika vydrži 5 rokov možno aj viac, bez starostlivosti môže stratiť svoje výhody aj po roku.. Čo sa týka jej nevýhod tak je to určite cena, a ďalšia jej nevýhoda je cena opravy poškodeného laku ak sa už podarí poškriabať, lebo pri vosku sa môže hneď opravovať lak napr zleštit škrabanec ale pri keramike sa musí zleštit komplet cela keramika z poškodeneho dielu dole (napr cela kapota, nakoľko je keramika tvrdá tak je to zdĺhavé a časovo náročné nakoľko sa nesmie zleštit pod ňou a prepáliť lak) nedá sa len časť dať dole a následne sa môže opravovať poškodené miesto a potom sa musí znova keramika aplikovať na cely opravovaný diel čo výrazne predlžuje čas aj cenu opravy poškodenia laku na aute s keramikou čo pri vosku nie. Ďalej dobrá vec je keramika na diskoch nakoľko tie sa ťažko čistia (brzdný prach) a pri keramike 80/90% špiny dá dole len voda.
Vosk : samozrejme aj tu nie je vosk ako vosk. Výhoda je už spomínaná ľahká oprava nových škrabancov, ochrana pred vplyvmi počasia, odpudzuje vodu a špinu. Ďalej je výhoda v cene. Nevýhoda je že nemá mechanickú odolnosť. Keď si započítame že prvotná kvalitná vosková ochrana stojí tak 600€, ďalšie 250-300€ každého pól roka (nejaký full program) tak po 5 rokoch je keramika za 2000€ možno aj výhodnejšia. Je to na každom, každopádne kto moc nerieši € určite nech ide do keramiky. Podobnú službu ale spraví aj kvalitný vosk čiže povedal by som nie je dôležité až tak čo dáte ako to že vôbec niečo dáte. Lebo aspoň vosk je základ a nevoskovane a nestarane auto je po 5 rokoch ako hnoj oproti staranemu. Ta zažrata špina spolu s počasím spraví svoje po rokoch.