Taaakže nadišiel čas KONEČNE nakopnúť bawor. Predchádzalo tomu množstvo príprav. Dorobil som najprv prepad chladiacej kvapaliny do expanznej nádobky VW. Jedná sa v podstate o systém, aký má E46 M3 s tým rozdielom, že VW expanzka stojí 20€. Kamarát mi na sústruhu vyrobil z mosadze valček, ktorý pasuje do prepadovej dierky v kolienku hadice vedúcej teplú vodu z termostatu do chladiča (pôvodne je tam napichnutá expanzka takým malým konektorom). Na tento valček som nacínoval hadičník a toť všetko. Zapojil som hadicu a na všetky spoje som dal spony. Nalial a odvzdšnil som systém pomocou vákuovej plničky - parádna vec.
Ďalej som pozapchával všetky dierky v saní, nakoľko ešte nemám vyrobené odvetranie - prisávalo by si to falošný vzduch. Zapojili sa vstreky, cievky a všetky senzory.
Zapojil som baterku, na skrytom menu som si navolil teplotu vody, keďže ukazateľ teploty stojí za kkt (zatiaľ, časom sa nastaví aby ukazoval reálnu teplotu). Otočil som kľúčikom a.....auto len točilo a točilo a točilo ale neodpálilo

Hneď som si ale spomenul, že raz som na kamošovom aute nechtiac prehodil prepad a prívod benzínu medzi sebou. Samozrejme som to mal zle zapojené aj ja

Tak som to zapojil ako má byť a pokus č. dopadol super - auto po 3 sekundách naštartovalo bez zaváhania.
Samozrejme nedostatky sú a to nasledovné: Auto je 2.5L a beží na mape z 330i, ktorá je navyše z nejakej driftkáry, takže ani boh nevie čo za mapu to je a aké "vychytávky" tam sú. Voľnobeh zo začiatku kolísal dosť, no po 2 minútach sa viacmenej ustálil. Auto reaguje dosť oneskorene na plyn. Hneď som samozrejme začal dolievať olej do serva odvzdušnil som ho otáčaním volantu - motor pri tom mal tendenciu zhasnúť. Aj najmenšie zaťaženie ho malo snahu pridusiť. Po ohriatí na 85 stupňov motor odrazu zhasol. Po opakovaných štartoch vždy zhasol.
Je potrebné napojiť INPU, vymazať všetky adaptácie a ísť sa kus previezť, aby motor bol schopný udržať voľnobeh a reagovať na záťaž tým, že si zvýši otáčky ako je potrebné. Nemal som však pri sebe PC.
Z výsledkom štartu som však veľmi spokojný. Auto chytá dobre, motor beží na všetkých 6, netrhá a netrasie, chladiaci systém funguje a vypadá to tak, že aj prerábka na MS43 dopadla tak ako má

Najbližšie musím dorobiť výfuk a zapojiť brzdy, aby som sa mohol ísť previezť aspoň kus a adaptovať RJ. Bude potrebné nahrať sériovú mapu 3.0i s posledným patchom a vyskúšať to tak. Následne pošlem RJ chapcom, ktorí budú ladiť auto, aby upravili mapy na VANOS, nakoľko mám posunutú saciu vačku o 8 stupňov a potrebujem mať auto ako-tak pojazdné ešte pred ladením.
Jediný nedostatok zatiaľ vidím v tom, že dosť cvakali zdvihátka. Zdvihátka sú pôvodné, ktoré som rozobral, vyčistil a zložil naspäť. Ako sa motor ohrieval, tak aj zdvihátka utíchli. Ak to však časom bude robiť neplechu, tak vymením aj tie (niekedy o rok cca).
Prikladám krátke video asi 2-3 minúty po štarte. Štartovalo sa bez výfuku iba so zvodmi.
(52) E46 323i first start after engine rebuild. Noisy hydraulic lifters. - YouTube