... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk

Inlajnsixbenzin
Autor témy
Auto: E46 323i
Kraj: Banskobystrický

Re: [E46 323i] moje prvé BMW

Štvrtok, 12. Decembra 2024, 00:11

Tak som zas dostal chuť pošprtať sa v BeeEmWeee. Nahodil som všetky veci okolo motora ako napr. sanie, vstreky, klapku a KONEČNE som úplne dorobil prerabku na kablovačku MS43 a vložil som tam aj RJ. RJ je z nejakého M54B30 driftaku, ktorý zakapal na odkrútenej matke olejového čerpadla (klasika), takže asi tam bude posunutý obmedzovač otáčok, čo ale mne nevadí. Naštartovať by to na tejto mape malo bez problemov. Uvidíme čoskoro :D
Nahodil som led svetlá s angel eyes. Nie som zástanca týchto krúžkov, ale zas naživo to nevypada až tak zle…
Stačí už len zapojiť vodu, tam som musel kus vyrábať kolienka na prívod vody z VW expanzky tak, aby to bolo aj opticky uhladené a nešli tam hadice krížom-krážom.

Plasty v motorovom priestore sa načiernia keď sa bude robiť detailing. Je to fakt potreba.
Prílohy
IMG_0114.jpeg
IMG_0111.jpeg
IMG_0110.jpeg
IMG_0105.jpeg
IMG_0115.jpeg

Užívateľov profilový obrázok
ravemare
Auto: BMW Z4 e85 M5430
Kraj: Trenčiansky

Štvrtok, 2. Januára 2025, 14:12

Krasne si to porobil...... nieco podobne ale zatial chvala bohu nie tak rozsiahle som podstupil aj na mojej Z4, caka me este vymena tlmicov a pruzenia, mozno pekne R18 / R19 na leto.

kkt1
Kraj: Žilinský

Piatok, 3. Januára 2025, 07:21

Tieto 6 valce to je krasny kus techniky. Radost pozriet.

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Nedeľa, 5. Januára 2025, 13:45

ravemare napísal:
Krasne si to porobil...... nieco podobne ale zatial chvala bohu nie tak rozsiahle som podstupil aj na mojej Z4, caka me este vymena tlmicov a pruzenia, mozno pekne R18 / R19 na leto.

Diky! Akuát som kukal tvoj príspevok, tiež dobrý stroj. Ono tie opravy a úpravy sa časom rozbehnú. Z vlastných skúseností som sa naučil, že najlepšie minuté prachy sú do podvozku, kolies, bŕzd a vecí podobných. Potom ale človek začne ešte špekulovať a razom je z toho rozsiahly projekt. Keď to ale človeka teší, tak prečo nie :mrgreen:

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Nedeľa, 5. Januára 2025, 13:51

kkt1 napísal:
Tieto 6 valce to je krasny kus techniky. Radost pozriet.
Áno, sú to parádne motory. Nejaké muchy sa nájdu, ale vo všeobecnosti ešte solídne strojovne. Jednoduché a nenáročné na údržbu (myslím motor, nie celá 46 :D). Aj nafty M57 boli dobré R6 motory.

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Nedeľa, 5. Januára 2025, 14:06

Tak po novom roku som chcel nastartovat tu moju 46ku. Zabudol som ale, ze mi chyba jedno mosadzne kolienko z prepadu chladiacej kvapaliny do expanzky…nevadí, roboty je ajtak dost. Zalozil som kardan. Ten som zohnal uplnou nahodou. Zistil som, ze je to aftermarket kardan DORMAN, ktorý má lahko vymenitelne krize, ktore su istené segrovkou tak, ako by to po správnosti malo byt :D . Tieto kardany sú znama vec hlavne na US-forach, kde s nimi majú celkom dobre skusenosti - uvidime. Dalej som sa pustil do prerabky zadnych brzd. Pri pouziti zadných bŕzd 330i a ponechaní pôvodných vlečných ramien je potreba upraviť krycie plechy a brzdové čeľuste. Krycie plechy som zvaril zo 4 nových - stredy sú z 323i a plech okolo je 330i. Zabudol som to odfotiť tak to pofotím nabudúce. Ešte prevarím čeľuste ručnej.
Ako posledné som vyrobil záslepku na olejovú vaňu, nakoľko som vyhodil senzor hladiny oleja do koša. Nefungoval 5 rokov takže ma to moc netrápi, olej si kontrolujem pravidelne :lol:
Budúci týždeň príde materiál na výrobu výfuku. Ako som tak kukal pod auto, tak bude sranda nájsť miesto, kde dočasne umiestnim katy - sú dosť tučné :-&
Prílohy
IMG_0237.jpeg
IMG_0224.jpeg
IMG_0233.jpeg
IMG_0231.jpeg

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Sobota, 11. Januára 2025, 19:15

Prišiel materiál na výfuk. Rúry 57mm 304nerez, kolienka 45 a 90 stupňov, výfukové príruby a 2 priechodzie tlmiče. Budúci týždeň sa pustím do výroby a bude to nasledovne: Zvody Schmiedmann - od nich 2x 57mm rúry až po držiak prevodovky, tam sa vedľa seba navaria pôvodné katalyzátory, ktoré som odpílil z originálnych zvodov. Ďalej budú z katalyzátorov pokračovať rúry ďalej dozadu asi 10cm, kde bude prvý rezonátor/výfukový tlmič s integrovaným X-pipe od TurboWorks. Z neho pôjdu rúry až dozadu, kde sa napojí do koncového tlmiča. Koncový tlmič bude frankenstein. Pôvodný tlmič z 320d (1 vstup aj výstup), ktorý som rozpílil a vykuchám ho. Prevarím ho na 2 vstupy a 2 výstupy, ktoré sú spojené 2 perforovanými rúrami a celé to obalím vatou. Vyrobím tak vlastne tlmič podobný tým aftermarket, ktoré sú priechodzie, ale s fabrickým vzhľadom. Koncový tlmič fabrického vzhľadu bol podmienkou pri stavbe tohoto výfuku, aby to nepútalo zbytočnú pozornosť. Koncový tlmič bude mať vnútri prepážku oddeľujúcu ľavú a pravú komoru. Jediné miesto kde sa výfukové plyny spoja tak bude X-pipe. Videl som tento setup na videu a fakt sa mi to páčilo, nakoľko je to dosť odlišné od väčšiny stavieb. Ide mi o pekný tón a decentné basy a nie o to aby to hučalo na 10km. Ak výfuk bude moc hlučný, tak pridám aj stredové tlmiče, ktoré som spomenul na začiatku. Výfuk bude mať vyberateľné katalyzátory :twisted:

Zároveň som mal ešte kus času navyše, tak som pozapájal ešte zopár káblov a nahodil som aj sacie hadice a spony. Zapojil som prívod benzínu aj prepad. Zapojil som baterku, otočil kľúčik a.....prepadová hadica odstrelila (bola zle zapojená). Opravil som to a pokus č.2 dopadol dobre. RJ komunikuje s autom, motor točil, to znamená, že imobilizér je fakt odstavený. Kus som motorom točil, aby si natiahol olej, zatiaľ s odpojenými vstrekmi aj cievkami. Stačí už len nacínovať kolienko na prepad chladiacej do expanzky, naliať vodu a môžem štartovať na ostro! Keď motor točil a všetko išlo ako má, tak mi padol kameň zo srdca...zas som o krok bližšie ku dokončeniu.
Prisiel aj Aliexpress tuning (drziaky na napoje)
Prílohy
IMG_0344.jpeg
IMG_0343.jpeg

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Nedeľa, 19. Januára 2025, 16:24

Taaakže nadišiel čas KONEČNE nakopnúť bawor. Predchádzalo tomu množstvo príprav. Dorobil som najprv prepad chladiacej kvapaliny do expanznej nádobky VW. Jedná sa v podstate o systém, aký má E46 M3 s tým rozdielom, že VW expanzka stojí 20€. Kamarát mi na sústruhu vyrobil z mosadze valček, ktorý pasuje do prepadovej dierky v kolienku hadice vedúcej teplú vodu z termostatu do chladiča (pôvodne je tam napichnutá expanzka takým malým konektorom). Na tento valček som nacínoval hadičník a toť všetko. Zapojil som hadicu a na všetky spoje som dal spony. Nalial a odvzdšnil som systém pomocou vákuovej plničky - parádna vec.
Ďalej som pozapchával všetky dierky v saní, nakoľko ešte nemám vyrobené odvetranie - prisávalo by si to falošný vzduch. Zapojili sa vstreky, cievky a všetky senzory.
Zapojil som baterku, na skrytom menu som si navolil teplotu vody, keďže ukazateľ teploty stojí za kkt (zatiaľ, časom sa nastaví aby ukazoval reálnu teplotu). Otočil som kľúčikom a.....auto len točilo a točilo a točilo ale neodpálilo :shock: Hneď som si ale spomenul, že raz som na kamošovom aute nechtiac prehodil prepad a prívod benzínu medzi sebou. Samozrejme som to mal zle zapojené aj ja :lol: Tak som to zapojil ako má byť a pokus č. dopadol super - auto po 3 sekundách naštartovalo bez zaváhania.

Samozrejme nedostatky sú a to nasledovné: Auto je 2.5L a beží na mape z 330i, ktorá je navyše z nejakej driftkáry, takže ani boh nevie čo za mapu to je a aké "vychytávky" tam sú. Voľnobeh zo začiatku kolísal dosť, no po 2 minútach sa viacmenej ustálil. Auto reaguje dosť oneskorene na plyn. Hneď som samozrejme začal dolievať olej do serva odvzdušnil som ho otáčaním volantu - motor pri tom mal tendenciu zhasnúť. Aj najmenšie zaťaženie ho malo snahu pridusiť. Po ohriatí na 85 stupňov motor odrazu zhasol. Po opakovaných štartoch vždy zhasol.
Je potrebné napojiť INPU, vymazať všetky adaptácie a ísť sa kus previezť, aby motor bol schopný udržať voľnobeh a reagovať na záťaž tým, že si zvýši otáčky ako je potrebné. Nemal som však pri sebe PC.

Z výsledkom štartu som však veľmi spokojný. Auto chytá dobre, motor beží na všetkých 6, netrhá a netrasie, chladiaci systém funguje a vypadá to tak, že aj prerábka na MS43 dopadla tak ako má :D Najbližšie musím dorobiť výfuk a zapojiť brzdy, aby som sa mohol ísť previezť aspoň kus a adaptovať RJ. Bude potrebné nahrať sériovú mapu 3.0i s posledným patchom a vyskúšať to tak. Následne pošlem RJ chapcom, ktorí budú ladiť auto, aby upravili mapy na VANOS, nakoľko mám posunutú saciu vačku o 8 stupňov a potrebujem mať auto ako-tak pojazdné ešte pred ladením.

Jediný nedostatok zatiaľ vidím v tom, že dosť cvakali zdvihátka. Zdvihátka sú pôvodné, ktoré som rozobral, vyčistil a zložil naspäť. Ako sa motor ohrieval, tak aj zdvihátka utíchli. Ak to však časom bude robiť neplechu, tak vymením aj tie (niekedy o rok cca).

Prikladám krátke video asi 2-3 minúty po štarte. Štartovalo sa bez výfuku iba so zvodmi.

(52) E46 323i first start after engine rebuild. Noisy hydraulic lifters. - YouTube

rapidwinner
Kraj: Prešovský

Pondelok, 20. Januára 2025, 00:34

Dlho cvakajuce zdvihatka su po vymene normalne. Naposledy, ked som skladal M52, tak cvakali cirka 10 minut, kym sa nezacal ohrievat olej a nedrzal som 2000rpm dalsich asi 5 minut. Potom uz ostali ticho.

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Pondelok, 20. Januára 2025, 09:44

rapidwinner napísal:
Dlho cvakajuce zdvihatka su po vymene normalne. Naposledy, ked som skladal M52, tak cvakali cirka 10 minut, kym sa nezacal ohrievat olej a nedrzal som 2000rpm dalsich asi 5 minut. Potom uz ostali ticho.
Diky za radu! Aj som myslel, ze tomu treba otacky a hlavne dokladne zohriat ten olej. Zapojim brzdy, vyrobim aspon polku vyfuku a pojdem sa previezt nech to po vymazani adaptacii vyskusam :thumbup:

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Utorok, 25. Februára 2025, 11:39

Tak zatiaľ dorobená vodičova strana - zadný vnútorný blatník a aj vonkajší. Bude treba trochu tmeliť ale fakt minimum. Hlavne prechod kde som napojil nový vonkajší blatník (original vyrezany z buracky) na druhovýrobný prah, ale nič extra. Teraz chvíľu pauza a vrhnem sa na druhú stranu :roll:
Zatiaľ sa dala dolu stropnica, bude to v čiernej alcantare. Možno sa pošťastí zohnať aj Mtech volant. Podarilo sa mi zohnať aj zadný Mtech2 naraznik, vpredu bude 1tka. Časom zoženiem aj zadný Mtech1, no teraz na to nemam fakt čas ani chuť.
Prílohy
IMG_0640.jpeg
IMG_0642.jpeg
IMG_0643.jpeg
IMG_0641.jpeg
IMG_0634.jpeg
IMG_0633.jpeg
IMG_0632.jpeg
IMG_0631.jpeg
IMG_0630.jpeg

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Utorok, 25. Februára 2025, 11:41

A takto som opravil vnútro.
Prílohy
IMG_0577.jpeg
IMG_0587.jpeg
IMG_0582.jpeg
IMG_0602.jpeg

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Utorok, 25. Februára 2025, 11:45

Zatiaľ je vyrobená len polovica výfuku. Rúry od zvodov až po prevodovku, za ktorú som umiestnil pôvodné katalyzatory s upravenými vstupmi. Výfuk dorobím asi až ako poslednú úpravu pred lakovačkou.

Zatiaľ to znie takto. Nedá sa vôbec určiť ako to bude znieť kompletné ale zatiaľ som na dobrej ceste mať tam pekný tón.

https://youtube.com/shorts/rk5KWj2wEUs?feature=shared
Prílohy
IMG_0477.jpeg

Inlajnsixbenzin
Autor témy

Nedeľa, 23. Marca 2025, 23:33

Tak medzicasom som doplnil predny Mtech1 naraznik, ktory som zazvaral nakolko bol prasknuty. Vymenil som zadne dvere za druhe, pekne. Doplnil som zadny Mtech2 naraznik, ktory som kupil za lacno. Je z buracky a dost nahovno pasuje, resp. nepasuje dobre a budem sa s nim musiet este poriadne pohrat.
Nie som zastancom Mpaketov, no kedze som predny zohnal vymenou za povodny vyfuk - neodolal som.

Auto vypada ako poriadny cirkus ale pomaly sa to dava dokopy. Pripravujem si aj styling 135M kolesa, ktore zrenovujem a posluzia ako docasne kola, kym nezrepasujem 68M.
Este ostava vyvarit druhu zadnu stranu a celo pod kufrom - vobec sa mi do toho nechce :x. Popri praci a inych povinnostiach zacinam mat toho auta uz plne zuby :lol:
Nalozil som si na seba poriadnu budu a roboty plnu rit - chcel by som sa uz vozit a neriesit vecery zavrety v dielni. Musim to ale nejak dokoncit…
Prílohy
att.u6EhpzOKZeaQRdOE6ra1Tzzdix8WjqrsOqh6mJE24kA.jpeg
IMG_1031.jpeg
IMG_1032.jpeg
IMG_1035.jpeg
IMG_1062.jpeg
IMG_1063.jpeg
IMG_1064.jpeg
IMG_1065.jpeg
IMG_1066.jpeg

Fuxxo
Auto: X3MC / E38 / E70
Kraj: Nitriansky

Utorok, 25. Marca 2025, 15:47

no uz veru, urcite to musis dotiahnut do konca :-) bude to stat za to v finale ;-)
IG: @fuxxo_works_garage
YT: TheFuxxoWorksGarage

F97 X3M Competition LCi 2023 375kW
E38 735i 1999 175kW
E70 X5 30d 2010 173kW
ex: G20 M340i 2020 275kW
ex: E53 X5 30d 2002 135kW
ex: F32 420d Coupe 2016 140kW
ex: E63 650i Coupe 2006 270kW
ex: E34 520i Touring 1994 110kW
ex: E39 530d 2001 142kW
ex: E46 330da Touring 150kW

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 35 neregistrovaných