vanosy to určite nebudú, tie ani nevieš a odídu, akurát to bude viac klepať a slabší záber z nižších otáčok
voľnobeh máš stabilný? mohlo by to byť napr. odvetrávanie v háji, teda membrána sania, ak nebola menená a máš tam okolo 200 a viac tis. km, teda sorry u teba 120tis. míľ

tak to bude zrelé na výmenu
ďalšie veci ti neviem poradiť, bohužiaľ bez dobrej diagnostiky to nezistíš, chcelo by to napr. skontrolovať bohatosť zmesi (asi preto ten check - lambdy hlásia chybu), a podobne a potom hľadať možnosti čo to môže spôsobovať
bez diagnostiky môžeš tak akurát pozrieť v skrytom menu budíkov presný voľnobeh, keď skáče v rozmedzí +-20ot. tak je to OK
mne sa toto raz stalo, keď som sa hrajkal s inpou, vymazal som všetky adaptačné hodnoty, a pri ďalšom štarte mi začali otáčky haprovať lietalo to medzi 500 a 1500, a presne ako popisuješ dunivý zvuk, smrad, vibrácie, na budíkoch blikal check engine, vypisovalo engine failure a ja som sa chytal za hlavu, po cca minútke sa to ustálilo ale stále to šlo divne, a po pár km jazdy bolo všetko OK, ale toto nebude tvoj prípad, len tie symptomy sú podobné